JüRGEN SCHWARZ/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Jürgen Schwarz/imago Sportfotodienst/profimedia
ČUDO UNATOČ NEDAĆAMA

Bivši izbornik Hrvatske otkrio: ‘Čovjeka su uhitili čim je sletio u SAD. Nismo imali pojma...‘

Usprkos svim problemima kroz proteklu sezonu, bivši hrvatski izbornik uspio je izboriti ostanak u ACB ligi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. svibanj 2024. 16:21

S obzirom na to da je Breogán imao jedva milijun eura za sastaviti momčad u ACB ligi, najboljoj nacionalnoj ligi u Europi, premda je imao cijeli niz problema s igračima tijekom sezone, iako je čak osam utakmica izgubio na jednu loptu, bivši hrvatski izbornik ostavio je momčad iz Luga u elitnom razredu. Što je, zapravo malo čudo. I veliki uspjeh Veljka Mršića.

Na koncu sezone, Breogán je ostao u krugu s Obradoirom i Granadom, a u tom krugu se spasio za jedan koš. Ispadaju Palencia i Obradoiro...

- Znao sam da bi krug na koncu sezone između ove tri momčadi mogao odlučivati. I kad sam pozvao minutu odmora kod minus 11 protiv Obradoira na 30 sekundi do kraja, tamo koncem ožujka, prozivali su me i u Obradoiru, ali i u Breogánu. No, na kraju se pokazalo koliko je to bilo važno - govori Veljko Mršić.

Trebala bi prava mala knjiga da bi se objasnilo s kakvim se problemima od starta sezone nosila momčad iz Luga.

- U uvodnih četiri mjeseca nismo mogli računati na Tonija Nakića, a nakon prvog kola je Žan-Mark Šiško odlučio da neće više igrati košarku i tako smo odmah ostali bez startnog playa i startne četvorke. Onda su nam se zaredali problemi s Amerikancima, čak trojicu smo gubili po dva tjedna zbog smrtnih slučajeva u užim obiteljima. Onda nam se ozlijedio i startni centar.

No priča svih priča bila je kad je u SAD-u uhićen Ben McLemore zbog silovanja.

- On nas je izvijestio da ima sudski poziv na koji se mora odazvati u SAD-u, kako bi dao izjavu na sudu i odmah se vratio natrag. Međutim, kad je sletio u SAD uhitili su ga zbog slučaja koji datira iz 2021. godine, o čemu mi nismo imali pojma.

Podsjeća na Zadar

Usput, Breogán je imao i silnu nesreću na parketima...

- Izgubili smo osam utakmica tijekom sezona na zadnju loptu. Na koncu se to na neki način vratilo, jer smo od posljednjih devet utakmica slavili u njih pet i od toga dvije na zadnju loptu. Kad je bilo najvažnije, odigrali smo najbolje. Uoči te završnice sezone kazao sam igračima da pritiska koji imamo trebamo shvatiti kao mogućnost da napredujemo i da trebamo biti maksimalno fokusirani. Tada nam je stigao Anderson, kojemu je trebalo dvije utakmice da se adaptira, a nakon toga smo bili dominantni.
Proteklog vikenda je odigrano posljednje kolo osnovnog dijela sezone, a tu je Breogán izgubio od Murcije, no svoj je posao obavio kolo ranije. I ono prije toga. U dvije vezane utakmice Breogán je u Lugu sredio Tenerife i Andorru te je osigurao ostanak. U neviđenoj ludnici.

image

Slavlje košarkaša Breogana s navijačima

Breogan Instagram

- Samo sam dva puta u karijeri doživio nešto slično, oba puta kao igrač, Jednom kad smo u Ciboni pobjeđivali Partizan i kasnije kad sam s Vareseom bio prvak Italije. Lugo je poput Zadra, dok su nogometaši bili u drugoj ligi, na košarku je dolazilo više ljudi, uvijek je naša dvorana u koju stane 5.000 navijača puna. Na gostovanjima nas prati uvijek između 300 i 500 navijača. Kad smo svladali Tenerife, znali smo da pobjedom nad Andorrom ostajemo u ligi i stvorila se neopisiva atmosfera. Pola sata prije utakmice tribine su bile krcate, a ja sam za lokalne medije izjavio kako očekujem da naše protivnike ne čuvaju samo moji igrači, nego 5.000 navijača. Sat vremena nakon utakmice nitko nije napuštao dvoranu, igrači su se više puta vraćali iz svlačionice kako bi ih pozdravili. Bilo je to kao da smo osvojili najveći trofej, a ne spasili se od ispadanja.

Za Nakića nema zime

Veljko Mršić treću je sezonu u Breogánu, ugovor mu je istekao, ostaje li ili odlazi iz Luga?

- Vidjet ću, ovih dana ćemo sjesti i razgovarati. Oni žele da ostanem, a ovo što smo napravili ravno je malom čudu.
Ovisit će taj ostanak i o jamstvu za neki veći proračun, kako Breogán u novoj sezoni opet ne bi morao prolaziti kalvariju poput ove. A ACB liga je silno jaka. Uzmite samo podatak da prvi puta nakon trideset godina među osam najboljih koji će doigravati za naslov nema Baskonije. I to u istoj sezoni u kojoj je Baskonia stigla do osam najboljih u Euroligi. Usput, niti dominantni Real Madrid neće kao prvi u doigravanje, nego će to biti Unicaja.

Može li Real Madrid u sezoni svoje potpune dominacije ostati bez dva najvažnija trofeja, Eurolige i ACB lige?

- Neće Realu biti lako. U Euroligi bih nekako apostrofirao Fenerbahče kao onaj klub bi im mogao pomrsiti račune. Doduše, znamo već da Real ima veliku širinu u kojoj je uvijek neki igrač sposoban iskočiti. Imaju klasne igrače, pobjedničkog mentaliteta. Jer, uzimite samo da neki koji nisu dugo godina u Madridu, poput Hezonje ili Muse, već imaju toliko osvojenih trofeja. Što se tiče španjolskog doigravanja, tu će Unicaja imati prednost domaćeg terena. I moram to reći, Unicaja igra najbolje. Izgubila je u Malagi od Reala na jedan posjed, osvojila je Ligu prvaka. Nemaju naviku pobjeđivanja kao Real, ali imaju prednost domaćeg parketa u eventualnom finalu i imat će iza sebe gromoglasnu podršku 11.000 navijača. Tu će Realu biti prijetnja i Barcelona, koja je dovoljno talentirana da im pokvari račune u nekakvom očekivanom polufinalu, tim više jer se Barcelona sada fokusira jedino na ovo doigravanja nakon što se nije plasirala na Final Four Eurolige.

image

Navijači Breogana

Breogan Instagram

Kako je odigrao cijelu sezonu u Breogánu Toni Nakić?

- Bio je četiri mjeseca out, onda se vratio i na svježinu je odigrao jako dobro, no tada je upao u krizu, baš u vrijeme kad je bilo i reprezentativno okupljanje. Kasnije je opet ulovio formu i odigrao je fantastično naše dvije ključne utakmice, one s Tenerifima i Andorrom. Za njega nema zime.

S obzirom na to da je zbog ozljede iz kruga kandidata za reprezentaciju otpao Roko Badžim, može li Toni Nakić popuniti njegovo mjesto, iako je riječ o igračima različitih pozicija?

- Nakić je primarno četvorka koja širi reket, a sposoban je čuvati sve pozicije od dva do četiri i odličan je šuter. U nekoj kombinaciji s Hezonjom na tri i četiri, uz bilo kojeg centra, Zupca ili Šarića, to bi moglo dobro funkcionirati. No, teško je očekivati petorku u kojoj bi bili Smith, Nakić, Hezonja, Šarić i Zubac, jer bi tu ipak nedostajalo malo kreacije.

Trebamo otići u Pirej tiho i nenametljivo te s nadom da će se ponoviti Torino

Veljko Mršić bio je na klupi Hrvatske kada se nije uspjela na kvalifikacijama u Splitu plasirati za Olimpijske igre u Tokiju. Kakve su nam uopće sada šanse za plasirati se u Pariz kroz kvalifikacijski turnir u Pireju?

- Trebamo otići u Pirej i nadati se da nam se može dogoditi turnir poput onoga u Torinu. Za razliku od onih kvalifikacija u Splitu, sada nemamo nikakav pritisak, jer tada se stvorilo ono “moramo”. U Pireju nas čeka izuzetno jak turnir, ali imat ćemo na njemu svoje šanse. Dominikana je vrhunska s Townsom, Felizom i Monterom, koji je za mene najboljih bek u Europi trenutačno. Ne treba govoriti koliko su uopće jake Slovenija s Lukom Dončićem ili Grčka s Giannisom Antetokounmpom uz domaći teren. Treba doći tamo tiho, nenametljivo i u dobroj formi. I ako ćemo biti pravi, niti drugima neće biti lako s nama.

Linker
15. svibanj 2024 16:21