DODJELA OSCARA

Zvijezda filma ‘CODA‘ ostvarila povijesnu pobjedu: ‘Ovo je naš trenutak‘

53-godišnji američki glumac Troy Kotsur osvojio je Oscara za najboljeg glumca u sporednoj ulozi kao prvi gluhi čovjek

Troy Kotsur

 Valerie Macon/AFP

Prestižnog kipića na 94. dodjeli Oscara za najboljeg glumca u sporednoj ulozi osvojio je 53-godišnji američki glumac Troy Kotsur za ulogu u hvaljenom filmu "CODA".

Zaista je riječ o istinski povijesnoj pobjedi, jer Kotsur je prvi gluhi glumac koji je osvojio Oscara.

"Posvećujem nagradu zajednici gluhih, ekipi filma 'CODA' i zajednici hendikepiranih. Ovo je naš trenutak", rekao je Kotsur na znakovnom jeziku. "Prekrasno je biti ovdje, na ovom putovanju. Ne mogu vjerovati da sam ovdje", dodao je glumac koji u filmu igra gluhog ribara Franka Rossija.

image

Troy Kotsur

Robyn Beck/AFP

Film govori o djevojci Ruby, kćeri gluhih roditelja, koja pokušava pomoći obitelji u poslu dok se pritom nastoji baviti glazbom.

Kotsurova pobjednička izvedba u filmu uključuje scenu u kojoj traži od svoje kćeri da pjeva dok joj dodiruje grlo kako bi mogao čuti vibracije njezina glasa. Također je improvizirao urnebesne i slikovite geste američkog znakovnog jezika dok je sa svojom kćeri tinejdžerkom i njezinom prijateljicom razgovarao o sigurnom seksualnom odnosu.

Za ovu je ulogu dobio izuzetne kritike, čak 31 nominaciju za različite nagrade, a onu najprestižniju je i osvojio. Prije dodjele Oscara slovio je za favorita, a za ovu ulogu osvojio je i nagrade Bafta, Critic Choice te onu američkog udruženja glumaca.

Među brojnim osobama kojima se zahvalio u emotivnom govoru, Kotsur je posebno istaknuo svojeg oca.

"Bio je najbolji govornik znakovnog jezika u našoj obitelji. Ali doživio je prometnu nesreću i ostao paraliziran od vrata nadolje. I više nije mogao micati rukama. Tata, toliko sam naučio od tebe da ću te uvijek voljeti. Ti si moj junak", poručio je Kotsur.

image

Troy Kotsur

David Livingston/Getty Images /AFP

Tijekom ceremonije, podijelio je detalje u vezi upoznavanja s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Planirao sam ih naučiti psovkama na znakovnom jeziku, ali Marlee Matlin mi je rekla neka se dobro ponašam. Ne brini, Marlee, neću baciti nijednu bombu u svom današnjem govoru. Umjesto toga, želim zahvaliti svim prekrasnim kazališnim pozornicama gluhih na kojima mi je bilo dopušteno nastupiti i hvala na prilici da razvijem svoj zanat kao glumac", nastavio je.

Njegova kolegica iz filma "CODA ", Marlee Matlin, bila je prva gluhonijema glumica koja je osvojila Oscara 1987. godine za film "Djeca manjeg Boga", a Kotsur je glumicu istaknuo kao jedan od svojih najvećih uzora.

"Još uvijek se sjećam kad sam gledao Marlee na dodjeli Oscara i tada sam rekao prijateljima da ću jednog dana biti nominiran za istu nagradu, a oni su bili skeptični. Drago mi je da su me prepoznali. Ne zato što sam gluh, nego zbog mog talenta za glumu", rekao je novopečeni oskarovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:59