LEGENDARNA GLUMICA

Život su joj obilježile burne veze i kontroverzne izjave - nerođenog sina nazivala je tumorom

Proslavila se 50-ih godina, a nakon dugogodišnje karijere, posvetila se zaštiti životinja

Brigitte Bardot, Jane Birkin
)

 Filmsonor/les Films Marceau/Collection Christophel Via Afp

Legendarna glumica, manekenka i nekad jedna od najljepših žena na svijetu, Brigitte Bardot danas slavi svoj 90. rođendan. Osim što se proslavila ulogama u brojnim filmovima, bila je poznata i po tome što se nije sramila pokazati svoje nago tijelo, po svojim burnim brakovima i vezama, a bila je prozvana i seks-simbolom.

Njezina dugogodišnja karijera bila je puna kontroverzi, od toga da se htjela riješiti djeteta pa sve do svojih izjava kojima je poticala rasnu mržnju te izražavala negativno mišljenje o homoseksualcima.

image

Brigitte Bardot

Iftn/United Archives/Profimedia

Brigitte je rođena 28. rujna 1934. godine u Parizu, a odrasla je u strogoj obitelji. Njezin je otac bio vlasnik tvornica, a obitelj je u svojem vlasništvu imala stan u Parizu, vikendicu na selu te ljetnikovac u St. Tropezu. U mladim je danima glumica pohađala satove plesa, a s 15 godina pojavila se na naslovnici časopisa Elle.

Udala se sa 17 godina

Glumica je odgajana konzervativno, stoga ne čudi da su njezini roditelji bili nesretni njezinom željom da se uda za filmskog producenta Rogera Vadima, kad je imala samo 17 godina. Roditelji su joj to branili, a zbog toga si je ona htjela oduzeti život. Naposljetku se ipak udala za njega, a svojedobno je otkrila da je odmah osjetila kemiju između njih. "Pogledao me, uplašio me i privukao me. Nisam više znala gdje sam", rekla je ona. Brak između nje i Rogera trajao je pet godina, a razlog razvoda bila je međusobna prevara.

image

Brigitte Bardot i Roger Vadim

Jean Pierre Bonnotte/Imago Stock&people/Profimedia

Prije razvoda, Brigitte je započela sa svojom glumačkom karijerom. Prvu filmsku ulogu dobila je 1952. godine u filmu "Ludi od ljubavi". Svoju prvu glavnu ulogu dobila je četiri godine kasnije, u kriminalističkoj drami "Svjetlo s druge strane ulice", a godinu dana kasnije dobila je status seks-simbola zbog uloge u filmu "Čupanje tratinčice". Njezin suprug osigurao joj je ulogu u filmu "I Bog stvori ženu", koja joj je donijela svjetsku slavu.

Svoju bebu nazivala je "tumorom"

Dvije godine nakon razvoda, glumica se ponovno vjenčala, ovaj put s glumcem Jacquesom Charrierom. Za njega se udala jer je ostala trudna, a nakon što nije mogla pobaciti, odlučila se vjenčati za oca svoga sina Nicolasa. Međutim, ona nikada nije osjećala majčinske emocije, a uvijek je govorila da joj je ta trudnoća bila najgora stvar koja joj se dogodila. Svoju nerođenu bebu nazivala je "tumorom", a izjavila je i kako bi bilo bolje da je rodila psa nego dijete. Posljednji mjeseci njezine trudnoće bili su joj najgori te je tada prestala izlaziti iz kuće. Čak i kad je došlo vrijeme za porod, nije htjela ići u bolnicu, nego je odlučila roditi u svojoj spavaćoj sobi.

image

Brigitte Bardot

Marianne Productions/Parc Film/Afp/Profimedia

"Bio je poput tumora koji se hranio mnome, koji sam nosila u svojem natečenom mesu, čekajući samo da dođe blaženi trenutak kada ću ga se konačno riješiti. Noćna mora dosegla je vrhunac, to je bilo nužno. To doživotno smatram predmetom svoje nesreće", napisala je ona u svojoj knjizi "Initiales BB".

Razvod i tužbe

Nakon rođenja Nicolasa, Brigitte je napustila svog supruga te su se i razveli. On je tražio pravo na skrbništvo, a ona se odbila boriti za to, jer je smatrala da se netko treba brinuti o njoj, a ne da se ona mora brinuti o sinu. Njezinog je sina odgajala obitelj njezina bivšeg supruga, a sa sinom nije imala nikakav kontakt - sve do 1996. godine, kad ju je on tužio zbog izjava koje je napisala u svojoj knjizi, a koje su se ticale njega. Nakon suđenja morala mu je platiti odštetu.

image

Brigitte Bardot

Benaroch/Čtk/marianne Productions/parc Film/afp/profimedia/

Nakon razvoda s Jacquesom, glumica se udala za fotografa Guntera Sachsa, a s njim je bila tri godine. Potom se 1992. godine vjenčala s francuskim političarem Bernardom D‘Ormaleom, s kojim je i danas u braku. Svoje prijašnje brakove i veze Brigitte je jednom prilikom opisala kao potragama za strašću. "Uvijek sam tražila strast. Zato sam često bila nevjerna. Kad je strast bila pri kraju, odlazila sam", rekla je ona ranije.

image

Brigitte Bardot 1950. godine

Ifa Film/United Archives/Profimedia

Posvetila se životinjama

Bardot se početkom 70-ih povukla iz svijeta glume te se posvetila zaštiti životinja. Tako je 1986. godine osnovala fondaciju za zaštitu životinja te je prodala sav svoj nakit u tu svrhu. Cijeli svoj život posvetila je upravo životinjama pa se tako okružila s 220 mačaka, 30 pasa, 250 koza i nebrojenim zečevima i magarcima. Svoj dom u Francuskoj prenamijenila je u utočište za životinje, koje je nazvala Zaklada Brigitte Bardot. Ranije je vodila kampanju protiv odstrela tuljana u Kanadi i dupina na Farskim otocima, a borila se i protiv nesretne sudbine polarnih medvjeda na Aljasci.

image

Brigitte Bardot

Benaroch/Čtk/Profimedia

Unatoč tomu što je život posvetila životinjama, brojnima je poznata po svojim kontroverznim izjavama. Brigitte je napisala knjigu "Vapaj u tišini", a zbog nje je bila kažnjena za poticanje rasne mržnje i netoleranciju, i to zato što je rekla kako je zabrinuta zbog porasta brojnih islamskih ekstremista u Francuskoj. Osim toga, sukobila se i s muslimanskim vjernicima, zbog njihovih rituala klanja ovaca, te su ju zbog toga optužili za rasizam. "Moja zemlja, Francuska, moja domovina, ponovno je okupirana s previše stranaca, posebno muslimana", rekla je ranije.

Slavna glumica ranije je izrazila i negativno mišljenje o homoseksualcima, te ih je nazvala "sajamskim nakazama".

image

Brigitte Bardot

Mega/The Mega Agency/Profimedia

Nekad jedna od najpoznatijih glumica, danas živi daleko od oka javnosti, a i vrlo ju se rijetko može vidjeti. Živi u luksuznoj vili u Saint-Tropezu, a ima i još nekoliko drugih imanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 08:15