TUŽAN KRAJ

Zauvijek će ostati na 2430 metara dubine: Potonula jahta koju su proslavili Lady Di i njezin ljubavnik

Brod ‘Cujo‘ koji je nekoć pripadao Dodiju Al-Fayedu s kojim je Diana bila u vezi, udario je u nepoznati objekt

Dodi Al Fayed i princeza Diana

 Maxppp/Newscom/Profimedia

Jahta na kojoj je princeza Diana provela svoje posljednje ljeto u životu, potonula je kraj francuske rivijere. Luksuzno plovilo nazvano "Cujo" koje je nekoć pripadalo Dodiju Al-Fayedu, egipatskom producentu i sinu milijardera Mohameda Al-Fayeda s kojim je Diana bila u vezi, udarilo je u nepoznati objekt 35 kilometara od Beaulieu-sur-Mera u Sredozemnom moru.

Sedmero ljudi koji su bili na brodu, piše The Times, spašeno je i svi su srećom neozlijeđeni. Jahta je potonula, završivši na dubini od najmanje 2430 metara unatoč pokušajima da se to izbjegne. Za kormilom je bio posljednji vlasnik jahte, Talijan koji je pokušao, ali nije uspio ispumpati vodu, javljaju francuski mediji. Drugi pokušaj spašavanja broda bio je tegljač koji je poslan na mjesto događaja, ali i ta akcija bila je bezuspješna. Potonuo je prema dostupnim informacijama sa 7000 litara goriva u tankovima, ali Le Figaro navodi da postoji mali rizik od značajnog zagađenja.

image

Princeza Diana

Hugh Thompson/Capital Pictures/Profimedia/

"Cujo" je dospio na naslovnice svih svjetskih medija u ljeto 1997. kada je Diana fotografirana na brodu u društvu Al-Fayeda. Nekoliko tjedana kasnije poginuli su u prometnoj nesreći u Parizu kada je njihov automobil s vozačem udario u stup u tunelu Alma dok su bježali od paparazza. Tog ljeta Dianu su fotografi ‘uhvatili‘ i na Sokaru, jahti koja je tada bila u vlasništvu Al-Fayedovog oca Mohameda.

"Cujo" je imao dugu i glamuroznu povijest. Izgrađen je u Italiji 1972. za Johna von Neumanna, poslovnog čovjeka koji se obogatio prodajom Porschea i Volkswagena u SAD-u. Von Neumann je rekao talijanskom brodogradilištu Baglietto da želi najbržu jahtu na svijetu, a proizvođači su mu izašli u susret, opremivši brod s dva 18-cilindrična motora koji su mu osigurali najveću brzinu od 40 čvorova. Von Neumann ga je čuvao nekoliko godina prije nego što ga je prodao sinu Adnana Khashoggija, trgovca oružjem za kojeg se 1980-ih govorilo da je najbogatiji čovjek na svijetu. On ga je pak prodao Al-Fayedu, svom rođaku.

U 1990-ima, Al-Fayed ga je usidrio kod St Tropeza i pozivao na brod slavne osobe poput Brooke Shields, Clinta Eastwooda, Tonyja Curtisa i Brucea Willisa. Nakon tragične pogibije Al-Fayeda i Diane 31. kolovoza 1997. u Parizu, nekoć najslavnija jahta na svijetu prepuštena je propadanju. 2016. obitelj je brod odlučila prodati, no prije, Dodijev rođak Moody Fayed krenuo je u kompletnu obnovu jahte. Renovacija je koštala čak 800 tisuća eura, a brod je prodan na aukciji 2020. godine bogatoj talijanskoj obitelj. Bio je usidren u luci Beaulieu-sur-Mer, ali više nije bio u besprijekornom stanju. Novine Nice Matin citirale su mještanina koji je rekao: "Imao je redovitih problema s održavanjem."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:48