ZVIJEZDA HIT-SERIJE

Za ulogu je spremna na sve kako bi bila autentična. Čak je i šah učila s velemajstorom Kasparovim

Mlada glumica oduševila je publiku novom ulogom. Uglumu je zakoračila kao model, a sada joj se predviđa blistava budućnost
Anya Taylor-Joy, ”The Queen's Gambit” (2020)
 Netflix/The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia

U moru novih projekata i novih sezona brojnih uspješnica, TV serija o djevojci koja igra šah na prvu se ne čini kao siguran dobitnik. No, Netflixov “Damin gambit” ("Queen’s Gambit"), eto, baš serija o djevojci koja igra šah, jedno je od najvećih jesenskih televizijskih iznenađenja. Na agregatoru Rotten Tomatoes dobila najviše moguće ocjene, na Google reviewsu ima 4,9 od 5, a na IMDb-u također ima visoku ocjenu, 8,9 od 10.

“Damin gambit” svi hvale, a u središtu serije koju je napisao i režirao Scott Frank (“Godless”, “Šetnja među grobovima”, “Wolverine”, “Marley i ja”) je Anya Taylor-Joy.

- Ona ima rijedak magnetizam, onu vrstu privlačnosti koja može prodati čak i najezoteričnije teme - napisao je jedan kritičar u pohvali glavnoj glumici i seriji.

image
Hollywood Archive/Avalon Editorial/Profimedia

Kasparov pomaže

A “Damin gambit”, zasnovana na romanu Waltera Tevisa iz 1983. godine, najnovija je u nizu priča sa ženskom protagonisticom koja ulazi u tradicionalno muško područje. Taylor-Joy igra Beth Harmon, djevojčicu iz Kentuckyja koja ostaje siroče nakon smrti majke, genijalne matematičarke, i završi u ustanovi na državnoj skrbi. Ondje se otkriva njezin šahovski talent i Beth tijekom godina, a radi se o 50-im i 60-im godinama 20. stoljeća, ulazi u svijet te igre penjući se prema vrhu na međunarodnoj pozornici. S mladom genijalkom u taj svijet s njom ulaze i njezini demoni. S jedne je strane vještina na ploči, s druge strane su tjeskoba, ovisnost o alkoholu, tablete... Osim senzacionalne glume Anye Taylor-Joy, serija je gledatelje oduševila dojmljivim vizualnim prosedeom te preciznom i lijepom scenografijom i kostimografijom.

image
Netflix/Everett/Profimedia

- Bila sam fascinirana likom Beth Harmon. Inače ne volim baš trčati, no trčala sam na sastanak sa Scottom Frankom - prisjetila u jednom intervjuu.

Odgovarala je, naravno i na pitanja o vještini igranja šaha.

- Morala sam dobro razumjeti šah na teorijskoj razini. Nikad si ne bih dopustila toliku aroganciju da se pojavim na setu i pretvaram se da znam o čemu govorim. I bilo mi je drago što oko sebe imam sve te stručnjake. Znala sam da mi neće dopustiti da zabrljam, da mi žele pomoći da pokažemo sav sjaj te igre - rekla je glumica. A imala je vrhunsku pomoć jer su stručni suradnici na seriji bili Garry Kasparov i Bruce Pandolfini, čovjek koji je radio s Garryjem Fischerom.

image
Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia

Dobra u svemu

Taylor-Joy je igrajući Beth Harmon u stvari samo potvrdila da je doista jedna od novih, autentičnih glumačkih zvijezda. Osim talentom, izdvaja se iz gomile i neobičnom ljepotom. Rođena je 16. travnja 1996. godine u Miamiju u SAD-u, šesto je i najmlađe dijete obitelji koja ima škotske, engleske, argentinske, španjolske i afričke korijene. Njezin je otac bio bankar koji je ostavio karijeru da bi sudjelovao u utrkama motornih čamaca, a majka se bavila dizajnom interijera i fotografijom. Obitelj se često selila, a kad je Anya imala šest godina, došli su živjeti u London. Do tada nije govorila engleski jezik. Još kao dijete je sanjala o glumi, a godinama je vježbala balet. Kada je imala 16 godina, pred robnom kućom Harrods primijetio ju je skaut agencije Storm Model Management i ponudio joj angažman. Anya je postala model, napustila školu i odlučila iskoristiti honorare da pokuša ostvariti glumački san.

image
Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

Na televiziji je debitirala 2014. godine, epizodnom ulogom u krimi-seriji “Endeavour”, a prvu filmsku ulogu, onu Thomasine u odličnom hororu “Vještica”, odigrala je godinu dana kasnije. Za nju je dobila i svoju prvu nagradu za najbolju mladu glumicu na Sundance Film Festivalu. Tako je iste 2015. dobila ulogu u britanskoj seriji “Atlantis”. Među njezinim ulogama posebno se ističe ona Casey Cooke, djevojke koju otima misteriozni muškarac koji pati od poremećaja višestruke osobnosti, koju je glumila u dva trilera M. Nighta Shyamalana - “Split” (2016.) i “Glass” (2019.). Bila je sjajna i u najnovijoj verziji drame “Emma” prema djelu Jane Austen (2020.). Da nije bilo korone koja je totalno razorila kino-distribuciju i pobrkala sve moguće premijere, sigurno bi puno više pažnje izazvao i jedan od posljednjih njezinih projekata, “Novi mutanti”.

Sljedeća njezina uloga trebala bi biti ona Furiose u spin-offu “Pobješnjelog Maxa”

Ljubav za akciju

Taj Disneyjev film govori o pet mladih mutanata i njihovu otkrivanju nadljudskih sposobnosti koje imaju. Anya u njemu igra Illyanu Rasputin ili Magik, rusku mutanticu s vještičjim moćima. I u tom je filmu pokazala spremnost da za ulogu da maksimum. Naime, čvrsto je odlučila sudjelovati sama u što više akcijskih, borbenih scena.

image
Hollywood Archive/Avalon Editorial/Profimedia

- Volim tu akciju, volim svoj mač i vratolomije. Želim sve sama raditi - rekla je glumica i dodala: - Anya se boji visina, ali Illyanu boli ona stvar za njih. Prema tome, kada se začuje povik ‘Akcija!’, a ja sam na visini, zavezana žicama i usredotočena na scenu, zaboravim na strah i trudim se napraviti odmah sve što treba.

Te vještine će joj zasigurno dobro doći jer je nedavno najavljeno da će Anya Taylor-Joy biti zvijezda novog filma o mladoj Furiosi, spin-offa “Pobješnjelog Maxa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:36