ZAMJENSKI DOMAĆINI

Velika Britanija u problemu: Nema niti jedne velike arene slobodne za održavanje Eurosonga

U pitanju je izuzetno složen događaj, a to znači da producenti moraju imati na raspolaganju dvoranu 6 do 8 tjedana prije natjecanja

Eurosong 2022.

 Afp/Profimedia

Eurosong je u problemu. Kako piše BBC, niti jedna velika arena u Velikoj Britaniji trenutno nema dovoljno slobodnih termina da ugosti Euroviziju sljedeće godine. Naime, u pitanju je izuzetno složen događaj koji zahtijeva dugu pripremu, a to prema informacijama kojima BBC raspolaže, znači da producenti moraju imati na raspolaganju dvoranu šest do osam tjedana prije no što počne natjecanje najboljih pjesama Europe. Još uvijek nije poznato ni koji će grad biti domaćin Eurosonga 2023., tek u petak će se doznati tko ulazi u uži izbor.

Sada je gotovo sigurno, navodi BBC, da će datumi nekih turneja morati biti odgođeni ili otkazani kako bi se napravilo mjesta za Euroviziju u svibnju.

Magic Mike, André Rieu i Elton John su među onima koji imaju rezervirane koncerte u tom razdoblju u mjestima koja se natječu za održavanje natjecanja, uključujući Liverpool, Leeds i Glasgow.

Producenti turneje Magic Mike imaju primjerice zakazane datume u travnju i svibnju u gradovima kao što su Newcastle i Manchester, a kako su potvrdili su za BBC News niti jedna arena ih još nije zamolila da pomaknu datume turneje. Ulaznice su još u prodaji za sve izvedbe jer se konačna odluka neće donijeti do jeseni, što znači da se do tada neće znati koji će grad morati otkazati ili pomaknuti prethodne rezervacije.

Šef ovogodišnjeg natjecanja održanog u Torinu, Claudio Santucci, potvrdio je da će organizatori trebati pristup mjestu održavanja nekoliko tjedana prije.

"Postavljanje traje oko tri tjedna, zatim tri ili četiri tjedna proba, a jedan od tih tjedana je predstava", kazao je za BBC Claudio Santucci, objašnjavajući kako je u pitanju toliko složen događaj da bi u idealnim uvjetima za njegovu organizaciju zapravo trebale dvije godine.

BBC je prihvatio poziv da bude domaćin događaja 2023. nakon što su organizatori odlučili iz sigurnosnih razloga da se Eurosong ne može održati u Ukrajini, iako je pobjedu odnio ukrajinski Kalush Orchestra.

image

Kalush Orchestra

Marco Bertorello/Afp

Kako odluka gdje će se iduće godine Eurosong održati nije donesena odmah, to je ujedno značilo da televizijska kuća BBC ima manje vremena od drugih za postavljanje složene produkcije.

Ni BBC ni EBU nisu željeli otkriti točne zahtjeve koje su tražili od gradova u prvoj fazi procesa prijavljivanja. Umjesto toga upućivali su na web stranicu s često postavljanim pitanjima.

"Prošle godine EBU-ovi kriteriji grada domaćina temeljili su se na osiguravanju mjesta koje može primiti najmanje 10 tisuća gledatelja (kao i press centar), koje bi trebalo biti nadomak međunarodne zračne luke i s dovoljno hotelskog smještaja."

Gradonačelnik Bristola kaže da su prijavljeni za domaćina, unatoč tome što nemaju arenu, ali su se obvezali da će izgraditi mjesto za događaj za manje od devet mjeseci.

Prošli tjedan Cardiff je rekao da će odustati od prijave, objašnjavajući da bi morali otkazati "značajan broj već dogovorenih događaja". Svi ostali gradovi s arenom koja može primiti 10 tisuća gledatelja i ispunjavaju uvjete za nadmetanje suočavaju se s istim problemom.

Iz više arena rekli su za BBC News da će se, ako se odabere njihovo mjesto, razgovarati s rezerviranim produkcijama, ali nisu mogli odgovoriti na upite o financijskim troškovima jer je to u ovoj fazi samo hipotetski i svaki je ugovor za događaj drugačiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:50