FRANCIS STERNHAGEN

Umrla američka glumica, pamtit ćemo ju po ulogama u dvije TV serije kultnog statusa

Osvojila je tri nominacije za nagradu Emmy: dvije za ‘Kafić Uzdravlje‘ i jednu za ‘Seks i grad‘.

Sean Connery i Frances Sternhagen u filmu Outland

 Ladd Company/Warner Bros/Afp/Profimedia/Ladd Company/warner Bros/afp/profimedia

U 93. godini umrla je američka glumica Frances Sternhagen, koju domaća publika najbolje pamti po ulozi u seriji ‘Seks i grad‘.

Njezinu karijeru je obilježio rad na Broadwayu i dvije nagrade Tony, te uloge dviju majki u TV serijama. Glumila je osebujnu Bunny McDougal, majku Treya, prvog supruga Charlotte te Esther Clavin, majku poštara Cliffa iz kultnog ‘Kafića Uzdravlje‘.

Sternhagen je uživala u ulogama koje su bile izvan utabanih staza - što čudnije i ekscentričnije, to bolje, piše Hollywood Reporter.

- Moram reći da je bilo zabavno glumiti starije dame - snobove. Uvijek je zabavnije biti odvratan. Poznavala sam takve žene i mogu ih imitirati, rekla je u intervjuu za LA Times 2002. godine.

Prvog Tonyja je osvojila 1974. godine za rad u originalnoj produkciji Neila Simona ‘Dobar liječnik‘. Ponovno ga je osvojila 1995. za lik udovice tete Lavinije u ‘Nasljednici‘.

image

Frances Sternhagen i Richard Farnsworth u filmu Misery

Castle Rock Entertainment/Nels/Collection Christophel Via Afp

U brodvejskoj produkciji ‘On Golden Pond‘ (‘Ljetnikovac na zlatnom jezeru‘) iz 1979. godine bila je nominirana za ulogu Ethel Thayer koju je u filmu utjelovila slavna Katharine Hepburn.

Osvojila je tri nominacije za nagradu Emmy: dvije za ‘Kafić Uzdravlje‘ i jednu za ‘Seks i grad‘.

Glumila je i majku Kyre Sedgwick u seriji Closer.

Bila je udana za glumca Thomasa Carlina, do njegove smrti 1991. Imali su šestero djece, Tonyja, Paula, Petera, Johna, Amandu i Sarah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:00