SPEKTAKL U ROTTERDAMU

Trijumf Italije na Eurosongu, pogledajte pobjednički nastup rock benda Måneskin!

U napetoj utrci pobjednik se na koncu odlučivao između Italije i Švicarske koja je završila na trećem mjestu, iza Francuske
Maneskin, Italija - pobjednici Eurosonga
 Kenzo Tribouillard

Maestralni slavodobitnici ovogodišnjeg, 65. po redu izbora za pjesmu Eurovizije su talijanski rokeri.

- Ne možemo još uvijek vjerovati! Drago nam je da toliko ljudi voli rock... - započeli su članovi benda Måneskin na presici za medije nakon pobjede u Rotterdamu nakon što su otvorili šampanjac kako bi proslavili.

- Pobjedu posvećujemo obiteljima, frendovima i fanovima - poručuje, još uvijek u šoku, glavni vokal benda Damiano David.

Gotovo je nevjerojatno kako su se u samo nekoliko mjeseci izdigli u favorite.

image
Maneskin, Italija, pobjednici Eurosonga
Kenzo Tribouillard/AFP

U početku je bilo je upitno hoće li uopće sudjelovati ove godine na Eurosongu, jer pandemija je satrla Italiju. A onda, potpuno neočekivano skočili su na prvo mjesto na kladionicama i odnijeli pobjedu iako im nacionalni stručni žiriji iz 39 zemalja Europe nisu bili toliko naklonjeni kao što su bili Švicarskoj i Francuskoj.

Hrvatski žiri u čijem su sastavu bili: Denis Dumančić, Luka Nižetić, Nika Turković, Antonia Matković Šerić i Monika Lelas Halambek, Italiji je dao 12 bodova, Islandu 10, Švicarskoj 8, Srbiji 7, Francuskoj 6, Izraelu 5, Rusiji 4, Malti 3, Litvi 2, a Portugalu 1 bod.

Novinari su upitali talijanske rokere tko su bili njihovi favoriti.

- Najviše nam se dopala Ukrajina - rekli su ističući grupu Go_A koja se predstavila s pjesmom "Šum".

Nakon natjecateljskog dijela finalne večeri, mediji su u jednom nezgodnom kadru iz green rooma uočili frontmena Damiana Davida nagnutog licem nad stolićem. Razvila se teorija da su ga kamere uhvatile kako šmrče kokain sa stola, stoga su ga novinari zamolili da pojasni o čemu se radilo.

image
Maneskin, Italija, pobjednici Eurosonga
Kenzo Tribouillard

- Nisam konzumirao nikakvu drogu nego je nekome pukla čaša pa sam gledao ispod stola gdje se rasulo staklo da se netko ne bi porezao - rekao je 22-godišnji Damiano.

Podsjetimo, rimski rock bend Måneskin koji je pobijedio na Sanremu s pjesmom "Zitti e buon" imali su izravan ulazak u finale Eurosonga. Ekipa se mahom zna još od srednje škole, a u svojoj pjesmi "Zitti e buoni" pjevaju o uličarima koji buržujima poručuju da budu 'poslušni i dobri'.

image
Maneskin, Italija, pobjednici Eurosonga
Kenzo Tribouillard/AFP

Vokal benda Damiano David, basistica Victoria De Angelis, gitarist Thomas Raggi i bubnjar Ethan Torchio sami su napisali svoju pjesmu "Zitti e buoni", dok je produkciju radio Fabrizio Ferraguzzo.

Bend spaja rock, funk, rap i alternativni rock veže se uz basisticu Victoriju De Angelis (21) i gitarista Thomasa Raggija (20), koji su zajedno išli u gimnaziju u Rimu. Njima se kasnije priključio Damiano David (22) kao glavni vokal kojeg su isto znali otprije, dok su bubnjara Ethana Torchija (20) našli preko Facebooka.

Ime njihovog benda potječe od danske riječi "måneskin", što znači “Mjesečevo svjetlo”, a ova energična ekipa svojedobno je svirala i na ulicama Rima gdje su bili pravi hit.

Nakon sudjelovanja u X Factoru 2017. njihova je karijera išla isključivo uzlazno.

image
Maneskin, Italija - pobjednici Eurosonga
Kenzo Tribouillard

Već iduće godine objavili su konceptualni album "Il ballo della vita", koji je dosad skupio tri platinaste naklade, i s kojeg su objavili pet singlova koji su skupili sveukupno devet platinastih naklada i jednu zlatnu nakladu, te osvojili talijanske glazbene ljestvice. Uz "Il ballo della vita" izašao je i popratni dokumentarac "This is Måneskin", a rasprodali su i europsku turneju. Nakon završetka turneje članovi benda su se privremeno preselili u London, gdje su odlazili u klubove i slušali tamošnje bendove. U Londonu su napisali nekolicinu novih pjesama koje su se našle na nedavno objavljenom drugom studijskom albumu "Teatro d’ira, vol.I", a jedna od njih je i najavna pjesma albuma "Vent’anni", koja zasad ima jednu platinastu nakladu.

I uz drugi album ići će popratna turneja po Italiji, za koju je dosad prodano preko 60 tisuća ulaznica, a ne sumnjamo da će interes nakon pobjede na Eurosongu biti još i veći.

image
Maneskin, Italija - pobjednici Eurosonga
Kenzo Tribouillard

Valja podsjetiti da je ovo treća pobjeda Italije na Eurosongu.

Ne samo da je Italija bila jedan od osnivača Eurosonga, sudjelujući u prvom izdanju 1956. godine, već je i zemlja odgovorna za čitav format Eurovizije, Eurosong je stvoren upravo po uzoru na popularni Festival di Sanremo koji je započeo 1951. godine.

Italija je pak dva puta pobijedila na Eurosongu. Davne 1964. Gigliola Cinquetti proslavio je Italiju dobivši gotovo tri puta više glasova od drugoplasiranog s pjesmom "Non Ho L'età". Naredne godine, natjecanje je održano u Napulju.

image
Maneskin, Italija - pobjednici Eurosonga
Kenzo Tribouillard

Zatim je 1990. Toto Cutugno pobijedio na Eurosongu s pjesmom "Insieme: 1992", a natjecanje se sljedeće godine odvilo u Rimu, a dva talijanska pobjednika, Toto Cutugno i Gigliola Cinquetti preuzeli su uloge prezentera.

Od 1956. Italija je sudjelovala na Eurosongu 46 puta. Bili su redoviti do 1997. Nakon pauze od 14 godina, vratili su se na natjecanje 2011. (Klara Rožman i Petra Plivelić)

image
Ebu/Stijn Smulders

Finalni poredak 65. izdanja Eurosonga:

1. Italija - Måneskin, "Zitti e buoni" - 524 boda

2. Francuska - Barbara Pravi, "Voilà" - 499 bodova

3. Švicarska - Gjon’s Tears, "Tout l’univers" - 432 boda

4. Island - Daði & Gagnamagnið, "10 years" - 378 bodova

5. Ukrajina - Go_A, "Šum" - 364 bodova

6. Finska - Blind Cahnnel, "Dark Side" - 301 bod

7. Malta - Destiny, "Je Me Casse" - 255 bodova

8. Litva - The Roop, "Discoteque" - 220 bodova

9. Rusija - Manziha, "Russian Woman" - 204 boda

10. Grčka - Stefania, "Last Dance" - 170 bodova

11. Bugarska - Victoria, "Growing Up Is Getting Old" - 170 bodova

12.Portugal - The Black Mamba, "Love Is On My Side" - 153 boda

13. Moldavija - Natalia Gordienko, "Sugar" - 115 bodova

14. Švedska - Tusse, "Voices" - 109 bodova

15. Srbija - Hurricane, "Loco Loco" - 102 boda

16. Cipar - Elena Tsagrinou, "El Diablo" - 94 boda

17. Izrael - Eden Alene, "Set Me Free" - 93 boda

18 . Norveška - Tix, "Fallen Angel" - 75 bodova

19. Belgija - Hooverphonic, "The Wrong Place" - 74 boda

20. Azerbajdžan - Samira Efendi, "Mata Hari" - 65 bodova

21. Albanija - Anxela Peristeri, "Karma" - 57 bodova

22. San Marino - Senhit, "Adrenalina" - 50 bodova

23. Nizozemska - Jeangu Macrooy, "Brith Of A New Age" - 11 bodova

24. Španjolska - Blas Cantó, "Voy a quedarme" - 6 bodova

25. Njemačka - Jendrik Sigwart, "I Don’t Feel Hate" - 3 boda

26. Ujedinjeno Kraljevstvo - James Newman, "Embers" - 0 bodova


U nastavku donosimo tekstualni prijenos finalne eurovizijske večeri koju smo na Jutarnjem.hr pratili iz minute u minutu:

00.47 h

Pobjednik 65. izdanja Eurosonga je - Italija.

image
Maneskin, Italija, pobjednici Eurosonga
Kenzo Tribouillard

Pobjednik se na koncu odlučivao između Švicarske i Italije.

No, Švicarska je na kraju zbog glasova publike završla treća s 432 boda. Druga je Francuska s 499, a Talijani, pobjednici imaju 524 boda nakon pribrojenih glasova publike glasovima nacionalnih žirija. Malta, koja je glasila za favorita, skupila je tek 255 zbog izrazito male podrške publike.

Ujedinjeno Kraljevstvo je od publike kao i od žirija dobila 0 bodova i najveći je gubitnik ovogodišnjeg Eurosonga.

- Želimo poručiti Europi i cijelom svijetu da rock and roll nikada neće umrijeti - rekli su članovi talijanske grupa Måneskin kroz suze.

image
Maneskin, Italija, pobjednici Eurosonga
Kenzo Tribouillard

00.30 h

Češka je 12 bodova dala Portugalu, a Gruzija Italiji, dok je Litva 12 bodova dala Ukrajini. Danska je najviše bodova dala Švicarskoj, Rusija Moldaviji, a Francuska Grčkoj. Švedska je 12 bodova dala Malti, a Švicarska Francuskoj. Posljednji žiri, nizozemski, 12 bodova dao je Francuskoj.

Trenutačno, nakon glasova 39 nacionalnih žirija, na prvom mjestu je Švicarska s 267 bodova, slijede Francuska s 248 i Malta s 208. Sada slijede bodovi publike koji mogu promijeniti poredak.

image
Voditelji čitaju rezultate
Sander Koning

00.22 h

Njemačka je 12 bodova dala Francuskoj, a Australija Malti. Finski je žiri najviše bodova dao Švicarskoj, a portugalski Burgarskoj. Ukrajina je svojih 12 bodova dala Italiji, Island Švicarskoj. Rumunjska je najviše bodova dala Malti.

S ocjenama hrvatskog žirija iz Zagreba se javio elegantan Ivan Dorian Molnar, sportski novinar.

Naš je nacionalni žiri 12 bodova dao Italiji.

- Nervozan sam, ovo je prvi put da predstavljam hrvatske glasove na Eurosongu i moram reći da mi je to velika čast. Poznata imena HRT-a to čine godinama, Eurosong je spektakl i zaista je lijepo sudjelovati - rekao je Molnar ranije.


00.14 h

Irska je 12 bodova dala je Francuskoj, a Moldavija je naviše bodova dala Bugarskoj. Srbija je 19. država koja glasa večeras, a 12 bodova je dala Francuskoj. Bugarski je pak žiri 12 bodova dao Moldaviji, a ciparski Grčkoj. Belgija je svojih 12 bodova dala Švicarskoj. Vodi Švicarska, a Francuska joj je za petama.


00.08 h

Ujedinjeno Kraljevstvo 12 bodova dalo je Francuskoj. Talijanski žiri najviše je bodova dao Litvi. Slovenija je svojih 12 bodova dala Italiji, a Grčka je najviše bodova dala Cipru, dok je Latvija 12 dala Švicarskoj koja zahvaljujući ocjenama žirija trenutačno vodi.


00. 04 h

Malta je 12 bodova dala Albaniji, a Estonija Švicarskoj. Sjeverna Makedonija Rusiji je dala 1 bod, a 1 bodova Srbiji. Trenutačno u vodstvu je Švicarska sa 63 boda, a slijedi Francuska s 50.

Iz Azerbejdžana 12 bodova ide Rusiji, a Norveška je svojih 12 dala Malti. Španjolska je svoju dvanaesticu dala Francuskoj. Austrijski žiri najviše je bodova dao Islandu koji je bodove dočekao u svojoj hotelskoj sobi. Na prvom je mjestu trenutačno Švicarska sa 90 bodova.


00. 02 h

Malta je 12 bodova dala Albaniji, a Estonija Švicarskoj. Sjeverna Makedonija Rusiji je dala 1 bod, a 1 bodova Srbiji. Trenutačno u vodstvu je Švicarska sa 63 boda, a slijedi Francuska s 50.


22.58 h

Prvi je glasao Izrael kojije svojih 12 bodova dao Švicarskoj. Sljedeća je Poljska. Njihov žiri 12 bodova dao je San Marinu.

Treće javljanje bilo je iz San Marina koji je svojih 12 bodova dao Francuskoj. Albanija je 12 bodova dala Švicarskoj, a Srbiji samo 1 bod.


22.55 h

Vrijeme je za glasovanje.

- Svi ste nas ujedinili na pozornici i bili ste izvanredni. Hvala vam svima - rekao je Martin Österdahl, izvršni supervizor.


22.52 h

Završeno je glasovanje.


22.50 h

Budući da je pobjednik posljednjeg Eurosonga u Tel Avivu 2019. Duncan Lawrence, koji je Eurosong doveo u Nizozemsku, trenutačno pozitivan na covid-19 u nastavku show programa gledali smo snimku njegovog nastupa u kojem izvodi pjesme "Arcade" i "Stars".


22.46 h

Poseban program pod nazivom "Rock the Roof" započeo je na krovu jedne od zgrada u Rotterdamu. Prvi je okružen brojnim reflektorima i dimom nastupio Šveđanin Måns Zelmerlöw s pjesmom "Heroes". Nakon njega su zapjevali bend Teach in s pjesmom "Ding-A-Dong" koje pamtimo s Eurosonga 1975., zatim Sandra Kim s pjesmom "J'aime La Vie Belgium" iz 1986, te Lenny Kuhr s "De Troubadour" iz 1969. Grkinja Helena Paparizou zapjeval je "My Number One", a izgledala je zanosno kao i na Eurosongu 2005. Zadnji su bili Finci Lordi s pjesmom "Hard Rock Hallelujah" s kojom su pobijedili 2006.


23.21 h

Tijekom glasovanja za pjesmu Eurovizije, kladionice najveće šanse za pobjedu daju Talijanima, slijede Francuska, Malta, Finska i Ukrajina. Od ukupno 26 eurovizijskih natjecatelja, naše susjede iz Srbije našle su se tek na 18 mjestu u poretku za pobjedu. Najmanje šanse, pak, prema kladionicama ima Albanija.


22.13h

Započeo je show program za vrijmeme glasovanja u kojem nastupaju Glennis Grace, Wulf i Afrojack. Krenuo je izvan Ahoy arene, a velika završnica je na pozornici.


22.04 h

Otvoreno je glasovanje za pobjedničku pjesmu 65. Eurosonga.

Podsjetimo, opobjedniku ovogodišnjeg Eurosonga odlučit će kombinacija glasova gledatelja koji će večeras na znak naših voditelja glasati putem SMS-a i poziva, i glasova žirija koji su sinoć poslušali, pogledali i naposljetku ocijenili sve nastupe.

Pravo glasa imaju stanovnici 38 europskih zemalja i Australije. U Hrvatskoj se može glasovati putem telefonskih poziva (06155xx, xx označava redni broj pjesme) ili SMS poruka (redni broj pjesme na 666555). Primjerice, ako želite glasovati za pjesmu pod rednim brojem 8, potrebno je nazvati broj 0615508 ili poslati poruku na 666555 sa sadržajem 08.


22.02 h

Posljednji večeras predstavio se San Marino.

Devet godina nakon prvog nastupa na Eurosongu San Marino ponovno predstavlja Senhit, koja je ranije nastupala pod imenom Senit). Na pozornici Ahoy arene izgleda moćno zahvaljujući svojoj pojavi i kostimu, a doprinos ritmičnoj pjesmi je i još jedno poznato ime - američki reper Flo Rida, kojeg pamtimo po hitovima "Whistle" i "Right Round". On je naime imao puno specifičnih zahtjeva u maniri velikog celebrityja, pa se tako nije htio testirati na koronu zajedno s drugima, nego su liječnici specijalno k njemu u hotelsku sobu dolazili.

image
Senhit, San Marino
Kenzo Tribouillard

Preko Senhitine službene stranice lani je organiziran nacionalni izbor, putem kojeg je izabrana pjesma "Freaky!" Nakon što je otkazan Eurosong 2020., SMRTV ponovno je potvrdio Senhit za svoju predstavnicu 2021., a ona je putem različitih kanala prionula na posao. Dan prije službene objave pjesme na Spotifyju jeprocurila pjesma "Adrenalina" koju je napisala zajedno s Thomasom Stengaardom, Joyjem Debom, Linneom Deb, Jimmyjem Thörnfeldtom, Kennyjem Silverdiqueom, Suzi Pancenkov, repericom hrvatskog porijekla, Malou Linn Eloise Ruotsalainen, Chanel Tukia i Dillard Tramar, poznatijim pod umjetničkim imenom Flo Rida.

Punog imena Senhit Zadik Zadik rođena 1979 u Bologni, međutim talijansko državljanstvo je dobila tek kada je imala šest ili sedam godina. Naime, njezini roditelji su se u Bolognu doselili iz Eritreje prije 46 godina i tek onda kada su oni dobili državljanstvo, isto su mogli dobili Senhit i njezini brat i sestra. Kako je sama priznala, njezin otac nije htio da se ona bavi pjevanjem, no prvi glazbeni posao dobila je u kazalištu izvan Italije, gdje je nastupala u mjuziklima. Jedna od tih uloga bila je ona Marie Hannequin u "Il Grande Campione", mjuziklu baziranom na životu boksača Marcela Cerdana, velike ljubavi francuske šansonijerke Édith Piaf.

image
Senhit, San Marino
Kenzo Tribouillard

Povratkom u Italiju počela se probijati na tamošnju glazbenu scenu, gdje je objavila dva albuma na talijanskom i jedan na engleskom pod imenom Senit. Godine 2011. interno je izabrana od strane SMRTV-a za predstavljanje San Marina na Eurosongu u njemačkom Düsseldorfu s pjesmom "Stand By". Žiri ju je nagradio s visokim osmim mjestom, no publika ju je stavila na posljednje mjesto, čime je na kraju bila 16. u svom polufinalu, te se nije kvalificirala u finale.

image
Senhit i Flo Rida, San Marino
Kenzo Tribouillard

Svoje pravo ime počela je koristiti 2014. kada je postala stalni gost u showu Domenica Live Canale 5, a krajem 2019. i početkom 2020. bila je jedna od 100 sudaca u talijanskoj verziji All Together Now. Ističe da je velika ljubiteljica mode i saveznica LGBTQ+ zajednice i da strastveno prati Sanremo.


22.58 h

Još jedan ovogodišnji eurovizijski predstavnik čija se životna priča našla u fokusu, a njegova glazba je švedski predstavnik Tusse s pjesmom “Voices” koji je naastupio u neobičnom crvenom kostimu, laganom odijelu bez rukava, s crnim rukavicama punim kristala, dok su u stvarnosti iza njega bila četiri plesača te još mnogo njih na ekranu u pozadini.

image
Tusse, Švicarska
Kenzo Tribouillard

Šveđani su odlučili svog predstavnika za Eurosong 2021. pronaći putem svog tradicionalnog nacionalnog izbora "Melodifestivalena", a uvjerljivu pobjedu odnio je pobjednik švedskog Idola 2019. Tusse.

Pravog imena Tousin Michael Chiza (19) rođen je u Demokratskoj Republici Kongo. Sa samo osam godina kao izbjeglica sam je došao u Švedsku, a budući da je prethodno prilikom migracije razdvojen od svoje obitelji, jedno je vrijeme morao ići od jedne do druge udomiteljske obitelji.

image
Tusse, Švicarska
Kenzo Tribouillard

Prvi je put na švedsku scenu stupio 2018. godine kada je sudjelovao u njihovoj inačici Supertalenta, gdje je završio u polufinalu. Naredne godine prijavio se i pobijedio u švedskom Idolu. Do sada je objavio nekoliko pjesama, od kojih su dvije s Idola – obrada “How Will I Know” od Whitney Houston i pobjedničku “Rain”. Prošle godine objavio je i prvu skladbu na švedskom jeziku “Innan du går”, dok su mu pjesmu za Melodifestivalen “Voices” napisali Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy Thörnfeldt i Anderz Wrethov.

image
Tusse, Švicarska
Kenzo Tribouillard

22.54 h

Najveći favoriti, talijanska grupa Måneskin koja je pobijedila na Sanremu s pjesmom "Zitti e buon" imali su izravan ulazak u finale Eurosonga, a svoju pjesmu koja je oduševila publiku morali su skratiti za Eurosong.

image
Maneskin, Italija
Kenzo Tribouillard

Talijane predstavlja rimski rock bend, a dečki se znaju još od srednje škole. Zajedno su sudjelovali su u X Factoru i pobijedili na Sanremu. U svojoj pjesmi "Zitti e buoni" pjevaju o uličarima koji buržujima poručuju da budu 'poslušni i dobri'.

Zbog pandemije koronavirusa koja je posebno jako potresla Italiju, dugo se nije znalo hoće li talijanska televizija RAI uopće sudjelovati na Eurosongu, a sada su, kako mnogi kažu, izgledni pobjednici.

Početak rada benda koji spaja rock, funk, rap i alternativni rock veže se uz basisticu Victoriju De Angelis i gitarista Thomasa Raggija, koji su zajedno išli u gimnaziju u Rimu. Njima se kasnije priključio Damiano David kao glavni vokal kojeg su isto znali otprije, dok su bubnjara Ethana Torchija našli preko Facebooka. Prilikom prijave za sudjelovanje na natjecanju za mlade bendove Pulse – High School Band Contest 2016., shvatili su da nemaju ime za grupu, pa su dečki pitali Victoriju, čija je majka Dankinja, da predloži nekoliko riječi na danskom jeziku za ime. Na kraju su se odlučili za riječ "måneskin", što znači “Mjesečevo svjetlo”, a odnijeli su i pobjedu na natjecanju.

Jedno vrijeme svirali su na ulicama Rima, a oko njih bi se okupljali prolaznici i snimali. Godina 2017. je bila ključna za njihov uspon, jer su se u ljeto te godine prijavili za sudjelovanje u 11. sezoni talijanskog X Factora. Članovi žirija, među kojima je bio i poznati talijanski reper Fedez odmah su uočili njihovu mladost, žestok zvuk i to da već u tinejdžerskoj dobi znaju pisati svoje pjesme, te ih pustili u daljnje natjecanje. Iako su im kladionice tada predvidjele pobjedu na natjecanju, pod mentorstvom pjevača grupe Afterhours Manuela Agnellija došli su do drugog mjesta.

image
Maneskin, Italija
Kenzo Tribouillard

Već iduće godine objavili su konceptualni album "Il ballo della vita", koji je dosad skupio tri platinaste naklade, i s kojeg su objavili pet singlova koji su skupili sveukupno devet platinastih naklada i jednu zlatnu nakladu, te osvojili talijanske glazbene ljestvice. Uz "Il ballo della vita" izašao je i popratni dokumentarac "This is Måneskin", a rasprodali su i europsku turneju. Nakon završetka turneje članovi benda su se privremeno preselili u London, gdje su odlazili u klubove i slušali tamošnje bendove. U Londonu su napisali nekolicinu novih pjesama koje su se našle na nedavno objavljenom drugom studijskom albumu "Teatro d’ira, vol.I", a jedna od njih je i najavna pjesma albuma "Vent’anni", koja zasad ima jednu platinastu nakladu.

image
Maneskin, Italija
Kenzo Tribouillard

I uz drugi album ići će popratna turneja po Italiji, za koju je dosad prodano preko 60 tisuća ulaznica. Damiano je, pak, ranije igrao košarku i fan je nogometnog kluba Roma, a Ethan je jedini u bendu koji i privatno sluša rock. Fanovi Måneskina nazivaju Immortali, po pjesmi s "Il ballo della vita".


22.50 h

Još jedan predstavnik koji ima odavno osigurano svoje mjesto u finalu je predstavnik domaćina, Nizozemac Jeangu Macrooy koji izvodi pjesmu "Birth of a New Age.

image
Jeangu Macrooy, Nizozemska
Kenzo Tribouillard

Za Eurosong 2020. domaćini su se odlučili za ovog pjevača iz Surinama koji je prošle godine trebao pjevati pjesmu "Grow", koju potpisuje zajedno s producentom Perquisiteom, a za ovu godinu dvojac je napisao skladbu "Birth Of A New Age".

Dvadesetsedmogodišnji Jeangu rođen je u surinamskom glavnom gradu Paramaribo, a u svijet glazbe kročio je s 13 godina kada je od roditelja dobio prvu gitaru. U rodnom Surinamu je s bratom blizancem Xillanom oformio bend Between Towers. Braća su 2013. godine objavili jedan album. Nakon dvogodišnjeg studija na konzervatoriju u Paramaribu, 2014. godine preselio se u Nizozemsku na studije glazbe na ArtEZ Conservatorym u Enschedeu. Prilikom ovih studija upoznao je producenta Pietera Perquina poznatijeg pod pseudonimom Perquisite i potpisao je ugovor za diskografsku kuću Unexpected Records.

image
Jeangu Macrooy, Nizozemska
Kenzo Tribouillard

Dosad je objavio dva studijska albuma i jedan EP, a njegove pjesme korištene su u reklamama za HBO i nizozemskim dramskim serijama. Nastupao je na brojnim festivalima u Nizozemskoj, a bilježi nastupe diljem Belgije, Francuske i Njemačke, dok je s pjesmom "High On You" zabilježio veliku popularnost u rodnom Surinamu ušavši na tamošnju nacionalnu top ljestvicu. Kao otvoreno homoseksualno orijentirana osoba predstavlja uzor mladim Surinamcima, u zemlji gdje se različita seksualna orijentacija smatra tabu temom.

image
Jeangu Macrooy, Nizozemska
Kenzo Tribouillard

22.44 h

Sudbina je očito htjela da eurovizijski ljubavnici nastupaju jedan iza drugog.

Tako je Andreas Haukeland (28), koji je zanosnoj Azerbejdžanki Efendi slao poruke poput: "Moje srce je tvoje”, predstavio Norvešku pjesmom "Fallen Angel" koja ne govori o neuzvraćenoj ljubavi već o muškarcu koji se bori s mračnom stranom svoje ličnosti i pita se je li dostojan ljubavi: 'Ovdje, u mojoj tami, u mojem praznom srcu, borim se s demonima koji me raspinju i pitam se što vidiš u meni'. Tu tešku temu Tix oboružan krilima izvodi s lakoćom i ne stidi se secirati samoga sebe.

image
Tix, Norveška
Kenzo Tribouillard

A pjesmu je posvetio upravo azerbejdžanskoj predstavnici Efendi.

- Eurovizijska ljubavna pjesma posvećena je Azerbejdžanu. Označite nekoga tko bi trebao ovo čuti. Savjet: njeno ime počinje s 'E' - napisoa je na svom Instagramu.

Pjesma lako ulazi u uho iako se bavi bolnom temom, a krilati anđeli doprinose dramatskom dojmu. Zato je, uostalom, i poznat hrvatskoj publici. Gotovo su svi naši mediji o njemu već pisali jer njegov nastup jako podsjeća na našeg Roka Blaževića i njegov eurovizijski nastup, također s krilima, 2019. godine.

Andreas Haukeland (28), koji je rođen u norveškom mjestu Bærum, poznati je norveški glazbenik i tekstopisac. Nadimak Tix dali su mu kolege u školi koji su ga zadirkivali zbog njegovog Touretteovog sindroma koji se manifestira se u obliku različitih tikova.

image
Tix, Norveška
Kenzo Tribouillard

Unatoč negativnom iskustvu, on je odabrao upravo taj nadimak kao svoje umjetničko ime. Sklada glazbu koja se u Norveškoj naziva “russ”, a namijenjena je učenicima završnih razreda koji slave kraj svog školovanja, nazovimo ih - pjesmama za norijadu.

image
Tix, Norveška
Kenzo Tribouillard

Pjesmom “Sjeiken” je 2015. doživio veliki uspjeh. Objavio je jedan studijski album i nekoliko singlova koji su često bili na vrhu glazbenih ljestvica u Norveškoj. Pokazao se i kao skladatelj pa je za Avu Max napisao pjesmu „Sweet But Psycho”, koja je postala ogromni hit.


22.42 h

Možda iz prve polufinalne večeri niste zapamtili njezinu pjesmu, kostim ili pak šareni nastup, ali njezina eurovizijska romansa, cvijeće, vino i vruće poruke među kojima se ističe ona pisana nalivperom - "Gdje bi volio ići sa mnom? A) na večeru, B) u Baku, C) u finale Eurosonga" zadnjih dana pune medijske stupce.

image
Efendi, Azerbejdžan
Kenzo Tribouillard

Ili se radi o sjajnoj taktici za dobivanje glasova publike ili je predstavnici Azerbejdžana, Samiri Efendijevoj (30) i Norvežaninu Andreasu Haukelandu (28), poznatijem pod nadimkom Tix glazba na drugom mjestu, a ljubavna priča na prvom. Malo je reći da su fanovi oduševljeni, ta već su im dali i hibridno ime - Efentix.

Samira Efendijeva, rođena je 1991. godine u glavnom azerbejdžanskom gradu Bakuu. Da joj je glazba sastavni dio života i da se njome želi baviti, dokazala je sudjelujući u nekoliko talent showova u svojoj zemlji. Poznata je po sudjelovanju u TV emisijama poput Yeni ulduz, Böyük Səhnə2, a i u The Voice of Azerbaijan.

Bila je treća 2017. godine na međunarodnom pjevačkom natjecanju u Kazahstanu, The Silk Way Star. Predstavljala je Azerbejdžan i na drugom natjecanju u Kazahstanu 2019. The Voice of Nur-Sultan.

image
Efendi, Azerbejdžan
Kenzo Tribouillard

Osim u Kazahstanu, svoju zemlju je predstavljala i na natjecanjima u Monaku i Turskoj. Imala je čast otpjevati himnu svoje zemlje na zatvaranju utrke Formule 1 2018. godine u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana.

image
Efendi, Azerbejdžan
Kenzo Tribouillard

Interno je bila odabrana kao predstavnica za Eurosong prošle godine, a nakon otkazivanja Azerbejdžan nije mijenjao izvođača. Iako je bilo u planu za prošlu godinu da izvede pjesmu pod nazivom “Cleopatra”, ipak je svoju zemlju predstavila pjesmom “Mata Hari”.


22.37 h

Doima se kao da je na pozornici Ahoy arene bila Edith Piaf novog doba. Čak ima i onaj specifičan glas "r", a odijeva ju Dior.

Sama na sceni u emotivnoj izvedbi Francuskinja Barbara je iskoristila svoje tijelo i moćan glas kako bi prenijela emociju na publiku. Kao i u nastupu Švicarske, fokus je bio na njezinoj energiji i interpretaciji.

image
Barbara Pravi, Francuska
Kenzo Tribouillard

Francuskinja Barbara Piévic, ili Barbara Pravi je iranskog i srpskog porijekla. Njezino odrastanje u multikulturalnom ozračju povezalo ju je s njenim korijenima, što je vidljivo i u njenom umjetničkom imenu 'Pravi' uspomeni na djeda. Barbara je vrlo angažirana u borbi za ravnopravnost spolova, a njene pjesme često govore o nasilju nad ženama, pobačaju...

- Dok sam bila mlađa, često sam se susretala s takvim oblicima nepravde. Kad su se slične stvari počele događati meni, shvatila sam da moram pisati o tome jer ne treba šutjeti. Na taj sam način otkrila jednu stranu sebe koja bi bila spremna aktivno se boriti protiv toga - rekla je 28-godišnja Barbara za eurosong.hr

Glazbeni uzori su joj, jasno je, Jacques Brel i Edith Piaf.

- Inače, kad stvaram vlastitu glazbu, vodim se svojim osjećajima. Jedino ako sam proživjela neko iskustvo, sposobna sam o njemu pisati. "Voilà" je priča o djevojci koja piše glazbu za druge, a u isto vrijeme pokušava publici predstaviti i svoj rad. Većinu vremena to je vrlo težak zadatak. Poanta mog posla je doprijeti do publike, pa zato pjevam o tome da sam tu i da me se posluša jer smatram da ljudi zaslužuju upoznati pravu mene - rekla je.

image
Barbara Pravi, Francuska
Kenzo Tribouillard

Barbara Pjević (fr. Piévic) rođena je 1993. godine u Parizu u obitelji umjetnika. Pored toga što je Francuskinja rodom, porijeklom s tatine strane je Srpkinja, odakle i nosi prezime Pjević, dok je s majčine djelomično Iranka. Umjetničko ime Pravi zapravo potiče od riječi "prava" u značenju autentična, originalna.

U glazbene vode uplivala je 2014. godine kada je upoznala Julesa Jaconellija s kojim je počela skladati. Iste godine potpisala je ugovor s kućom Capitol Music France, a prvi singl "Pas grandir" objavila je 2017. godine. Do sada je objavila tri EP-a, a posljednji "Les prières" sa šest pjesama izašao je za Dan žena ove godine.

image
Barbara Pravi, Francuska
Kenzo Tribouillard

Prethodne dvije godine skladala je pjesme za Dječji Eurosong za Francusku, pa je upravo "J’imagine" pjesma s kojom je Valentina u studenom prošle godine donijela prvu pobjedu Francuskoj na ovom glazbenom natjecanju.


22.32 h

Izgledajući pomalo kao neka zlica iz bajke, zelenoj budi, vitke figure s ugljen crnom kosom okružena pomalo jezovitom scenografijom koja, čini se, predstavlja neku strašnu šumu, predstavila je Ukrajinu pjevačica Kateryna Pavlenko.

image
Go_A, Ukrajina
Kenzo Tribouillard

Grupa Go_A osnovana je 2012. godine, a čine je spomenuta pjevačica Kateryna i glazbenici Taras Shevchenko, Ihor Didenchuk i Ivan Hryhoriak. Značenje imena predstavlja “povratak korijenima” gdje “Go” dolazi iz engleskog jezika u značenju “pokret”, a “A” od grčkog slova alfabet koje se referira na povratku kulturalnim korijenima.

Veću pažnju na sebe skrenuli su 2016. godine kada su s pjesmom "Vesnianka" sudjelovali i pobijedili na jednom natjecanju, a ta pjesma je bila često puštana na radio postajama. Te godine objavili su i prvi i zasad jedini studijski album "Idi na zvuk", koji se sastojao od deset pjesama.

image
Go_A, Ukrajina
Kenzo Tribouillard

Na pravoslavnu Badnju večer 2017. godine objavili su i božićnu pjesmu "Shchedryi vechir". Prošle godine su sudjelovali i pobijedili s pjesmom "Solovey" na ukrajinskom nacionalnom izboru i tako dobili priliku predstavljati Ukrajinu na Eurosongu. Nakon otkazivanja, druga šansa im se ukazala ove godine s pjesmom "Šum".

image
Go_A, Ukrajina
Kenzo Tribouillard

22.30 h

Pravo živahno buđenje nakon Bugarske je litavski bend The Roop koji je svojom energijom u jarko žutim oprava zapalio Ahoy pozornicu izvodeći pjesmu “Discoteque”, dance pop singl.

image
The Roop, Litva
Kenzo Tribouillard

Litvu koja je na Eurosongu prvi put nastupala 1994. godine predstavlja grupa The Roop koja se lani zbog pandemije nije popela na eurovizijsku pozornicu predstavlja tročlani bend sastoji se od glavnog vokala Vaidotasa Valiukevičiusa, bubnjara Robertasa Baranauskasa i gitariste Mantasa Banišauskasa, a uz njih je i dvoje plesača.

Bend je osnovan 2014. godine, a za naziv grupe uzeli su englesku arhaičnu riječ “the roop” što znali “vikati” ili “praviti veliku buku”, što se doista pokazalo istinitim.

image
The Roop, Litva
Kenzo Tribouillard

Svoju glazbu opisuju kao svježi dance-rock zvuk, te napominju kako stvaraju pjesme koje odgovaraju njihovom ukusu i uvjerenjima, dok se u video spotovima trude prenijeti neku snažnu poruku.

image
The Roop, Litva
Kenzo Tribouillard

22.24 h

Posljednja Balkanka u finalu je riđokosa Bugarka Victoria, no za razliku od Srpkinja i Albanke njezin je nastup u nešto lakšem tonu, čak i sjetnom. Nema plesa ni plesačica, a ritam je polagan.

Nastup je minimalistički, jednostavan praćen velikom emocijom uz filmski ugođaj.

image
Victoria, Bugarska
Kenzo Tribouillard

Na Victorijinom nastupu radio je Marvin Dietmann, eurovizijski stručnjak koji je bio i kreativni direktor nastupa Hrvatske na Eurosongu. Dodao je ranije kako mu je rad s Bugarkom Victorijom najduža eurovizijska suradnja u karijeri te da mu je drago vidjeti u kakvu je umjetnicu stasala. Podsjetimo, iza Dietmanna je više od deset godina iskustva rada na Eurosongu, odnosno čak 184 televizijska spektakala među kojima je i nastup pobjedničke pjesme "Rise Like a Phoenix" Conchite Wurst 2014.

Mlada Victoria Georgieva (23) lani je predstavila pjesmu "Tears Getting Sober", međutim nije je dobila priliku predstaviti ovu zbog otkazivanja Eurosonga, ali ju je zato ove godine ponovno potvrđena kao bugarska predstavnica. Novu pjesmu "Growing Up is Getting Old", koju je napisala zajedno s Mayom Nalani, Oliver Björkvallom i Helenom Larsson, izabrala je između šest pjesama, od kojih se pet nalazi na njezinom prvom EP-u. Pjesmu opisuje kao “putovanje ka samopoboljšanju tako da ponovno posjetimo svoje korijenje i mjesta gdje se osjećamo sigurnima”.

image
Victoria, Bugarska
Kenzo Tribouillard

Rođena u Varni 1997., Victoria se počela pjevati u dobi od 11 godina, a svoj glas usavršavala je u pjevačkoj školi Angel Voices. Nakon čak četiri godine pokušavanja (prva tri puta je odbijena jer je bila premlada), 2015. je upala kao natjecateljica u četvrtu sezonu bugarskog X Factora. Potom je potpisala ugovor s diskografskom kućom Monte Music, koju je napustila nakon više od godinu dana i nekoliko singlova. Tijekom 2018. provela je desetak dana u Los Angelesu gdje je napisala svoju prvu pjesmu na engleskom "I Wanna Know".

image
Victoria, Bugarska
Kenzo Tribouillard

Victoria ima preko 30 tetovaža i velika je ljubiteljica životinja. Ima čak četiri psa udomljena iz azila, dva zeca i papigu, a ističe i kako je vegetarijanka.

image
Victoria, Bugarska
Kenzo Tribouillard

22.18 h

Oni su Lordi nove generacije. Light verzija, koju je, doduše, malo ljepše za vidjeti, a glazbenim se izričajem drže prokušanog finskog recepta koji je Lordima 2006. donio pobjedu.

Već desetu godinu zaredom organiziran je Uuden Musiikin Kilpailu, a pažnju žirija i finske publike osvojio je bend Blind Channel s pjesmom "Dark Side". Članovi benda kroz svoju uzdanicu za Rotterdam koju su napisali sami uz Niku Moilanena, žele pokazati da se svi možemo zabaviti čak i u najmračnijim vremenima.

Grupu čine Joel Hokka (vokal/gitara), Niko Vilhelm Moilanen (reper/pjevač), Joonas Porko (gitarist), Olli Matela (basist), Tommi Lalli (bubnjar) i Aleksi Kaunisvesi, poznatiji i kao Alex Mattson (klavijaturist i sampler).

image
Blind Channel, Finska
Kenzo Tribouillard

Početak njihove priče seže u 2013. godinu, kada su kao srednjoškolci počeli okupljati u bend čija bi glazba ujedinila metal, pop i rap-žanrove. Iz grupa u kojima su prije svirali u Blind Channel su povukli Ollija i Tommija, dok su Niku Vilhelma pronašli na tulumu gdje ih je impresionirao repanjem. Samo godinu dana poslije otišli su u Njemačku, gdje su pobijedili na natjecanju Wacken Metal Battle za mlade metal bendove bez izdavačke kuće, nakon čega ih je primijetila izdavačka kuća Ranka Kustannus za koju i danas objavljuju pjesme.

image
Blind Channel, Finska
Kenzo Tribouillard

Uz svoje pjesme, ne libe se objaviti i poznatih pjesama, pa su tako obradili "Left Outside Alone" američke pjevačice Anastacije. Nakon što im je četiri godine bio pridruženi član, 2020. se bendu priključio Aleksi. U dosadašnjoj karijeri objavili su tri studijska albuma i bili nominirani za Emmu, finski Porin.

image
Blind Channel, Finska
Kenzo Tribouillard

Svoju glazbu opisuju kao violent pop i nekoliko je bendova utjecalo na nju – 30 Seconds to Mars, Enter Shikari, Bring Me the Horizon i Twenty One Pilots, no kažu da vole poslušati i pop pjesme, pa su tako istaknuli da slušaju Billie Eilish i Posta Malonea. Zahvaljujući njihovoj pobjedi na UMK-u, grad Oulu iz kojeg dolaze je ustanovio stipendije u iznosu od 2.000 eura za promociju lokalnih glazbenih talenata.


22.13 h

Njemačka je poput Ujedinjenog Kraljevstva jedna od zemalja osnivačica koja ima direktan ulaz u finale, a predstavio ju je Jendrik Sigwart s pjesmom "I Don't Feel Hate" koju je sam napisao, a predstavlja obračun s hejterima. Nastup je veseli i šareni poput dječjeg crtića, s golemom maskotom peace znaka.

image
Jendrik, Njemačka
Kenzo Tribouillard

Podsjetimo, Njemačka je odlučila da neće poslati predstavnika kojeg je interno odabrala lani za Eurosong, već je ove godine ponovila nacionalni izbor na kojem se s visokim ocjenama najboljim se pokazao 26-godišnji Jendrik Sigwart.

Jendrik je rođen u Hamburgu u obitelji s petero djece. Pohađao je u glazbenu školu gdje je učio svirati klavir i violinu, a svoje glazbeno obrazovanje u području mjuzikla nastavio je na Institutu za glazbu pri sveučilištu u Osnabrücku. Već tijekom studiranja aplicirao je ono što je učio, pa je tako igrao glavne uloge u mjuziklima "My Fair Lady", "Hairspray" i "Petar Pan".

Svoje pjesme počeo je pisati prije nekoliko godina, a prvu "Dipdibidi" objavio je 2016. Zanimljivo je da iako su njegovi glazbeni počeci vezani uz violinu i klavir, njegov omiljeni instrument je ukulele, o kojem čak piše diplomski rad, te kojeg je ukrasio s 4.000 cirkona.

image
Jendrik, Njemačka
Kenzo Tribouillard

Zbog pandemije koronavirusa koja je zaustavila među ostalima i glazbenu i kazališnu industriju, iskoristio je slobodno vrijeme za pisanje i produciranje svojih pjesama i videa, pa je iz šale to postavio na Tik Tok i Instagram uz moto “kako napraviti svoj glazbeni video?”. Jedan od takvih videa dosad je skupio više od četvrt milijuna pregleda. Ništa manje šaljiva nije ni priča o tome kako je saznao da ide na Eurosong – naime, u prosincu je planirao ići u trgovački centar u šoping, i taman kada je otvorio vrata, ispred su stajali šefica njemačke delegacije Alexandra Wolfslast i urednik NDR-ovog zabavnog programa Thomas Schreiber koji su ga zaustavili s izjavom: “Ne ideš u šoping, ideš na Eurosong!”

image
Jendrik, Njemačka
Kenzo Tribouillard

Zanimljivo je da je Jendrik jedan je od stotine pjevača koji su snimili svoje glasove za prateći zbor u ovogodišnjoj islandskoj eurovizijskoj pjesmi "10 Years".

image
Jendrik, Njemačka
Kenzo Tribouillard

U objavi na svom Instagram profilu, Jendrik je otkrio da ga je frontmen grupe i autor pjesme Daði Freyr odabrao za sudjelovanje u projektu. Naime, sredinom siječnja Daði je preko društvenih mreža pozvao sve zainteresirane da poslušaju sedam različitih vokalnih dionica, otpjevaju one po želji i pošalju svoje snimke. Odabrani glasovi produkcijski su ukomponirani u pjesmu te se čuju prije posljednjeg refrena. Tako je svatko imao priliku sudjelovati u ovogodišnjoj islandskoj pjesmi, a spretnom Jendriku je, otkako je Eurosonga, prvome pošlo za rukom biti dijelom dvije pjesme u istoj godini natjecanja.


22.09 h

Atraktivna 33-godišnja Moldavka Natalia svoj nastup započinje sjedeći na tronu muških plesača, a potom je svoju čar pokazala ritmičnom pjesmom, vrckavim pokretima i senzacionalnim kostimom za koji se pobrinuo poznati libanonski modni dizajner Zuhair Murad koji kreira za najpoznatije dame svijeta.

image
Natalia Gordienko, Moldavija
Kenzo Tribouillard

Natalia Gordienko je prošle godine odabrana kao moldavska eurovizijska predstavnica preko tradicionalnog nacionalnog izbora O melodie pentru Europa. Uslijed pandemije koja nas je sve zadesila, moldavska televizija je odlučila je za ovu godinu ne organizirati novi nacionalni izbor, već je interno odabrala poslati Nataliju u Rotterdam. Ona je pak predstavila pjesmu "Sugar" koju autorski potpisuju Filip Kirkorov, Dimitris Kontopoulos, Sharon Vaughn i Mikhail Gutseriev.

Moldavskoj predstavnici se za vrijeme nastupa dogodila mala negoda. Naime, tijekom plesne točke Nataliji je ispao mikrofon iz ruku. Odmah se snašla pa je sve prošlo gotovo neprimijećeno. Naravno, najvatreniji obožavatelji sve su vidjeli.

Natalia Gordienko rođena je 1987. godine u moldavskom glavnom gradu Kišinjevu. Još od malih nogu je u glazbi, pjevala je u glazbenom zboru u školi, učila svirati klavira i plesala je u jednom ansamblu dugi niz godina.

image
Natalia Gordienko, Moldavija
Kenzo Tribouillard

S navršenih 15 godina počela se natjecati na brojnim glazbenim natjecanjima, a 2006. je svoju zemlju predstavljala na Eurosongu s pjesmom "Loca" zajedno s Arseniumom i reperom Connect-R. Ovaj trio natjecanje je završio na 20. mjestu u finalu, a Natalia je nakon toga imala i vrlo zapažen nastup na bjeloruskom Slavjanskom Bazaru.

image
Natalia Gordienko, Moldavija
Kenzo Tribouillard

Zabilježila je pobjede na još nekim međunarodnim glazbenim festivalima, objavila je dva studijska albuma i surađivala je s brojnim europskim glazbenicima. Ističe se suradnja Mohombijem na pjesmi "Habibi", sudionikom švedskog nacionalnog izbora. Sudjelovala je 2009. čak i na jednom DJ natjecanju na kojem je unatoč manjku iskustva ipak pobijedila, a uz glazbu, rasi i na televiziji gdje vodi različite show programe.

image
Natalia Gordienko, Moldavija
Kenzo Tribouillard

22.05 h

Iako je Španjolac Blas zgodan poput kakvog manekena, nije mu to pomoglo da skoči na kladionicama. Štoviše, na posljednjoj je poziciji s najmanjom šansom za pobjedu.

image
Blas Canto, Španjolska
Kenzo Tribouillard

Španjolska televizija odlučila je zadržati svog nesuđenog predstavnika na Eurosongu 2020. Blasa Cantóa za Eurosong 2021. Iako je isprva bio plan da se pjesma za Rotterdam 2021. izabere internim putem, na kraju je pala odluka kako će se organizirati nacionalni izbor Destino Eurovisión 2021. s dvije pjesme. Publika je putem interneta, SMS-ova i telefonskih poziva na kraju odabrala "Voy a quedarme", u slobodnom prijevodu "Ostat ću", koju je Blas napisao zajedno s Leroyjem Sanchezom, Danielom Ortegom i Danom Hammondom.

Posebna se i emocionalno teška priča krije za ove pjesme.

Naime, Blas ju je počeo pisati u trenutku očeve smrti, a snimao u studiju dok mu je baka, s kojom je bio povezan, umirala od koronavirusa.

image
Blas Canto, Španjolska
Kenzo Tribouillard

Ovaj zgodni 29-godišnji pjevač svoje je prve glazbene korake napravio s četiri godine kada je počeo svirati trubu i klavir. S druge strane, prve javne glazbene korake napravio je u dječjoj emisiji Veo Veo kad je imao osam godina. U dobi od 13 godina, sudjelovao je na španjolskom izboru za Dječji Eurosong 2004. s pjesmama "Cantaré" i "Sentir", no na kraju je od njega bila bolja María Isabel, koja će te godine Španjolskoj donijeti prvu pobjedu na Dječjem Eurosongu. Potom se 2009. priključio se boybandu Auryn, s kojima je postigao veliku popularnost nakon što su se natjecali na Destino Eurovisión, španjolskom izboru za Eurosong 2011. Unatoč tome što su bili tek drugi, dečki su objavili četiri studijska albuma koji su obarali rekorde u prodaji.

image
Blas Canto, Španjolska
Kenzo Tribouillard

Nakon što su članovi Auryna 2016. objavili da uzimaju pauzu jedni od drugih, Blas se priključio petoj sezoni španjolske verzije showa Tvoje lice zvuči poznato, u kojoj je ostvario sedam pobjeda, uključujući i onu u finalnoj emisiji, kada je pobijedio ispred nekadašnje španjolske predstavnice Rose Lopez. Istog dana kada je pobijedio u TLZP-u, objavio je prvi samostalni singl "In Your Bed" u suradnji s Warner Musicom, a 2018. je objavio je singl "Él no soy yo", kojeg je PROMUSICAE, španjolska verzija ZAMP-a, nagradila platinastom nakladom. Taj je hit bio uvod u njegov prvi album "Complicado". Inače, Blas je veliki ljubitelj pasa, a ima dva pomeranca koji su pravi hit na Instagramu.

image
Blas Canto, Španjolska
Kenzo Tribouillard

22.01 h

Predstavnici Islanda, grupa Daði Freyr’s on-stage band Gangamagnið koji su pozitivni na koronu nisu nastupili uživo, nego smo ponovo gledali snimku njihove probe. Ne čini se čak da im je to puno naštetilo, jer su već u polufinalu prikupili simpatije publike kojoj su se obratili putem Zooma iz hotelske sobe gdje se nalaze u izolaciji.

image
Dadi og Gagnamagnid, Island
Kenzo Tribouillard

Još prošle godine Island je bio glavna tema u eurovizijskom svijetu zbog vijesti u islandskim medijima kako će popularni streaming servis Netflix sponzorirati nastup njihovog predstavnika na Eurosongu jer se, podsjetimo, radnja Netflixovog eurovizijskog filma "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga" sa slavnim komičarom i glumcem Willom Farrellom te Rachel McAdams odvija se oko islandskih predstavnika. Radi se navodno o ugovoru vrijednom 10 milijuna islandskih kruna (oko 80.000 eura), a sponzorstvo bi u potpunosti pokrilo troškove islandske participacije na Eurosongu, a je li do tog pokroviteljstva uistinu došlo zasad se ne zna.

Daði Freyr s grupom Gagnamagnið koja se sastoji od članova njegove obitelji i prijatelja odnio je uvjerljivu pobjedu na prošlogodišnjem Söngvakeppninu. Međutim njegova pjesma "Think About Things", koja govori o tome kako jedva čeka da njegova kći odraste kako bi mogao znati o čemu razmišlja, nije dočekala nastup na Eurosongu zbog otkazivanja prošlogodišnjeg izdanja. No brojni tvitovi slavnih holivudskih glumaca i Netflixov film o Larsu Erickssonu i Sigrit Ericksdottir učinili su "Think About Things" dosta popularnom, a nakon mjeseci šutnje islandska televizija potvrdila je Daðija i Gagnamagnið kao interno odabrane predstavnike za Eurosong 2021. Nova pjesma "10 Years" govori o dekadi ljubavi Daðija i njegove supruge Árný Fjóla.

Daði Freyr Pétursson (29) je vjerojatno najviši natjecatelj ovogodišnjeg Eurosonga - visok je čak 2.08 m.

image
Dadi og Gagnamagnid, Island
Kenzo Tribouillard

Rođen je u Reykjavíku, godinu prije nego što će njegov otac Pétur nastupati na islandskom izboru za Eurosong 1993. kao svirač bonga za Katlu Mariju. Do devete godine života živio je u Danskoj, nakon čega se cijela obitelj vratila živjeti na Island. Kako je učio svirati bubnjeve, bas-gitaru i klavir, nakon mature je s prijateljem Kristjánom Pálmijem osnovao grupu RetRoBot, kojem su se kasnije pridružili Gunnlaugur Bjarnason i Guðmundur Einar Vilbergsson. Grupa je 2012. osvojila islandsku glazbenu nagradu Músíktilraunir, a Daði je dobio nagradu za najboljeg elektroničkog glazbenika godine. Dvije godine poslije, grupa je prestala postojati.

image
Dadi og Gagnamagnid, Island
Kenzo Tribouillard

Godine 2017., prvi je put nastupio na Söngvakeppninu, islanskoj načici Dore, s pjesmom "Is This Love?", a na pozornici su mu se pridružili sestra Sigrún Birna Pétursdóttir, supruga Árný Fjóla Ásmundsdóttir, i prijatelji Hulda Kristín Kolbrúnardóttir, Stefán Hannesson i Jóhann Sigurður Jóhannsson, koji će se za priliku Eurosonga prozvati Gagnamagnið (što na hrvatskom znači “količina podataka”). Već tada su dobili simpatije dijela eurovizijskih fanova i islandske publike, koja ih je smjestila na drugo mjesto, iza kasnije pobjednice Svale.


21.57 h

Jedan od favorita od početka je švicarski predstavnik Gjon Muharremaj, pod umjetničkim imenom Gjon’s Tears. Ovaj 22-godišnji pjevač čiji je otac Albanac s Kosova od početka je dobro kotirao na kladionicama s pjesmom 'Tout l’Univers' koju izvodi na francuskom, odjeven poput pjevača flamenca.

image
Gjon's Tears, Švicarska
Kenzo Tribouillard

Gjon je pjesmu "Tout l’Univers" napisao u jednom songwriting kampu zajedno s Ninom Sampermans, Wouterom Hardyjem i Xavierom Michelom. On će biti prvi predstavnik još od Michaela von der Heidea iz 2010. koji će predstavljati Švicarsku s pjesmom na francuskom jeziku.

Gjon Muharremaj je rođen 1998. u švicarskom gradiću Brocu. Njegov otac je kosovski Albanac, dok se njegova mama iz Tirane preselila u Švicarsku, a zahvaljujući njima Gjon tečno priča albanski, pa njegov naglasak varira od dijalekta s Kosova i tiranskog narječja.

Njegov talent za pjevanje prvi je uočio njegov djed, kojem se Gjonov glas toliko svidio da je unuka 2011. prijavio za albanski Supertalent. Na koncu te sezone Gjon je osvojio treće mjesto, da bi se godinu poslije prijavio za švicarski Supertalent, gdje je natjecanje završio u polufinalu.

image
Gjon's Tears, Švicarska
Kenzo Tribouillard

Od 2012. do 2019. traje zatišje zbog školovanja na konzervatoriju u Bulleu, gdje se specijalizirao za klasično pjevanje. Kako živi u frankofonskom dijelu Švicarske, koja u to vrijeme nije imala svoj The Voice, Gjon se 2019. godine odlučio prijaviti za francuski The Voice.

image
Gjon's Tears, Švicarska
Kenzo Tribouillard

Na Blind Audition okrenula su mu se sva četiri mentora, a na koncu se odlučio za tim britanskog pjevača Mike, s kojim je došao do polufinala. Gjon zna čak i jodlati, a po struci je učitelj razredne nastave.


21.53 h

Par mjeseci mlađa od Maltežanke Destiny te time i najmlađa sudionica ovogodišnjeg Eurosonga je 18-godišnja Stefanija Liberakakis koja predstavlja Grčku. Zasjala u uskom šljokičastom ljubičastom kombinezonu i mnoge podsjetila na Zaru Larsson.

image
Stefania, Grčka
Kenzo Tribouillard

Malo je reći da je njezin scenski nastup neobičan. Publici u Ahoy areni neizmjerno je dosadan jer plesači nose, pomiču, dižu pa spuštaju laganu Stefaniu po pozornici i stepenicama prekrivenim zelenim platnom. No, ta green screen metoda nama pred malim ekranima izgleda vrlo efektno pa se stoga čini da lijepa Stefanija - lebdi.

Grčka je ove godine odlučila ostati pri svojoj izabranoj predstavnici za Eurosong 2020. Tada su interno izabrali mladu Stefaniju Liberakakis. Od nekoliko pjesama u opticaju, grčka se televizija odlučila za pjesmu "Last Dance", koju su napisali Dimitris Kontopoulos, Sharon Vaughn i producentski tim Arcade.

Stefania je rođena 2002. u Utrechtu u Nizozemskoj gdje su se njezini roditelji doselili iz jednog malog grčkog mjesta Thourio. Još u najmlađim danima otkrila je svoju strast prema glazbi, a kada je navršila 10 godina, na nagovor roditelja se prijavila na The Voice Kids. Priključila se zboru Kinderen voor Kinderen, kojeg je napustila nakon dvije godine, a u proljeće 2016. prijavila se na audiciju nizozemske televizije koja je sastavljala bend za Dječji Eurosong na Malti, i na kraju bila odabrana u girlband Kisses zajedno s Kymorom Sade i Sterre Koning.

image
Stefania, Grčka
Kenzo Tribouillard

Od 17 zemalja, s pjesmom "Kisses & Dancin’" bile su osme. Nakon raspada grupe, počela je objavljivati obrade na svom YpouTube kanalu te objavljivati samostalne singlove zbog čega su je primijetili i u rodnoj zemlji njezinih roditelja. Tako smo je mogli vidjeti na pozornici dodjela glazbenih nagrada MAD Video Music Awards, kako izvodi obradu pjesmu "Con calma" zajedno s Konnie Metaxa i Ilenijom Williams.

image
Stefania, Grčka
Kenzo Tribouillard

Osim pjevanjem, bavi se i glumom, pa su je tako gledatelji u Nizozemskoj mogli pratiti u seriji "Brugklas" u ulozi Fenne. U vezi je s pjevačem Jannesom Heuvelmansom, kojeg će se eurovizijski fanovi sjetiti kao jednog od članova boybanda FOURCE, koji su predstavljali Nizozemsku na Dječjem Eurosongu 2017.


21.49 h

James Newman (35) nije dopustio da mu pandemija pomrsi planove.

Njegov je cilj uspeti se u glazbenom svijetu za mikrofonom baš poput slavnog brata - poznatog britanskog pjevača Johna Newmana čije hitove "Love Me Again", "Blame", "Losing Sleep", "Give me Your Love" sa Sigalom i "Feel The Love" s Rudimentalom sigurno znate s naših radiostanica.

image
James Newman, UK
Kenzo Tribouillard

Kako zbog otkazivanja lanjskog Eurosonga James nije imao priliku izvesti "My Last Breath" iako ima direktan ulazu finale, on se sam ponovno ponudio britanskoj televiziji BBC da nastupa i na Eurosongu 2021., što su njihovi šefovi na kraju prihvatili prošlog ljeta. Od 15 pjesama koliko je imao snimljenih, James se odlučio za uptempo pjesmu "Embers", koju je napisao zajedno s Conorom Blakeom, Dannyjem Shahom, Tomom Hollingsom i Samuelom Brennanom, a koja poziva na ples što s emoglo i vidjeti u Ahoy areni.

– Odabrao sam "Embers" jer je to pjesma s kojom sam se najviše povezao i s kojom se najbolje osjećam da mogu izvući na pozornici. Morali smo donijeti mnoge odluke, uzimajući u obzir broj ljudi uključenih u donošenju konačne odluke – rekao je ranije James koji je nastupio na povišenom podiju uz goleme trube i trubače-plesače u pozadini.

image
James Newman, UK
Kenzo Tribouillard

James Richard Newman je iz Settlea u pokrajini Yorkshire. Kada je bio još u predškolskoj dobi, njegov je otac napustio obitelj, zbog čega je njegova majka Jackie morala raditi dodatne poslove kao recepcionistica kako bi zaradila za život. Upravo je Jackie bila ta koja je izborom glazbe utjecala na Jamesa i njegovog brata Johna, puštajući im singlove Motownovih pjevača, poput Diane Ross. Iako je tek nedavno počeo pjevati, James je puno poznatiji kao skladatelj. Tako je 2013. osvojio britansku glazbenu nagradu BRIT Awards za najbolju pjesmu godine "Waiting All Night" u izvedbi Rudimentala i Elle Eyre, a pisao je i hitove za svog brata Johna, prijatelja Eda Sheerana, Keshu, Toni Braxton i Calvina Harrisa, a ima i nominaciju za Grammy.

image
James Newman, UK
Kenzo Tribouillard

Također, ovogodišnji Eurosong mu nije prvi susret s ovim natjecanjem – naime, on je jedan od koautora pjesme "Dying to Try" s kojom je Brendan Murray predstavljao Irsku na Eurosongu 2017,

image
James Newman, UK
Kenzo Tribouillard

Živi u rodnom gradu sa suprugom i dva zeca, a veliki fan je fan girl benda Spice Girls, čiji je prvi album kupio novcem od džeparca, a kao svoju najomiljeniju Spajsicu navodi Baby Spice, Emmu Bunton.


21.41 h

Dugokose djevojke iz srpske grupe Hurricane još jednom su svojom izvedbom pjesme 'Loco Loco' 3.500 ljudi u rotterdamskoj Areni podigle na noge. Kod njih, bilo je jasno i televizijskim gledateljima, nema glume: gledajući ih, točno se mogla dočarati uzavrela atmosfera pred zoru na nekom beogradskom splavu, uz dosta alkohola i živu glazbu.

image
Hurricane, Srbija
Kenzo Tribouillard

Seksepilna trojka, Sanja Vučić, Ksenija Knežević i Ivana Nikolić odjevene u crne svjetlucave kostime na sceni su doista djelovale poput uragana, a dodatni plus im je bio nastup na materinjem jeziku.

Pjesmu "Loco Loco" producirali su Darko Dimitrov i Nemanja Antonić, koji je i producent pjesme "Hasta la vista" s kojom su djevojke prošle godine pobijedile na Beoviziji, no zbog pandemije Eurosong je bio odgođen.

Sve tri dolaze iz glazbenih obitelji, no Sanju Vučić (28), koja je svojedobno pjevala u crkvenom zboru, obožavatelji Eurosonga pamte od prije pet godina kada je nastupila na Eurosongu s bendom ZAA. Tada su se britanski mediji raspisali o njenom navodnom seks skandalu s tadašnjim britanskim predstavnikom Joeom Woolfordom. The Sun je izvještavao kako je Sanja Joea zvala u svoju hotelsku sobu, no ona je sve to demantirala, rekavši da se radilo o nevinom druženju.

Ostale članice ove srpske grupe nisu podigle toliko medijske prašine. Ivana Nikolić (26) surađivala je s Jalom Bratom na njegovom singlu "Mlada i luda", a jednako je poznata i u svijetu plesa i glazbe. Postala je hit u medijima 2019. kada je prišla holivudskom glumcu Johnnyju Deppu, koji je u Beogradu snimao film, i fotografirala se s njim, a navodno su razmijenili i brojeve pa su se mediji raspisali kako Depp nije mogao odoljeti atraktivnoj Srpkinji.

image
Hurricane, Srbija
Kenzo Tribouillard

Ksenija Knežević (25) još od malih nogu nastupa po dječjim festivalima, a u glazbu ju je uveo otac, popularni crnogorski pjevač Knez. Sudjelovala je na raznim dječjim festivalima, a iza nje je i nastup na Beoviziji na kojoj se prvi put predstavila kao srednjoškolka s pjesmom Magija. Prije Hurricanea nastupala je s grupom Sevdah Baby.

image
Hurricane, Srbija
Kenzo Tribouillard

Djevojke je 2017. okupio Zoran Milinković, kako stoji na njihovoj službenoj stranici. On je njihov producent i osnivač, građevinski poduzetnik koji živi na Karibima. Kako Milinković govori, nakon što su uragani po imenu „Irma“ i „Maria“ opustošili Karibe 2017. godine, bio je jedan od ljudi koji su pomagao sanirati štetu na obali.

image
Hurricane, Srbija
Kenzo Tribouillard

Po povratku u Srbiju odlučio je još nekako pomoći Karibima, pa je okupio tri djevojke i pomogao im da snime svoju prvu pjesmu na engleskom „Irma, Maria“, koja je ime dobila upravo po razornim uraganima. Spot prikazuje scene čišćenja obale, a sama pjesma govori o osnaživanju i obnavljanju nakon tragedije. Njihovo ime „Hurricane“, odnosno „Uraganke“, inspirirano je upravo tim događajem.

image
Hurricane, Srbija
Kenzo Tribouillard

Tako je i njihova je karijera započela upravo na egzotičnim Karibima, gdje Milinković ima studio, gdje snimaju pjesme i gdje su nastali njihovi spotovi za strano tržište. Zanimljivo je da su članice ove ženske r'n'b pop-grupe prvih nekoliko godina pjevale pjesme samo na engleskom jeziku. Nakon toga su objavile dva singla na srpskom "Favorito" i "Avantura", s kojima su osvojile glazbene ljestvice u regiji, a sada se spremaju poharati svjetsku scenu.


21.38 h

Njihova pjesma je filmska priča. Doista počinje u maniri starih filmova zlatnog doba Hollywooda po pitanju modnog stila, svjetlosnih efekata te crno-bijelog izričaja, koji se potom prelijeva u boju.

image
The Black Mamba, Portugal
Kenzo Tribouillard

No, priča o grupi The Black Mamba počela je 2010. godine, kada su Pedro Tatanka, Ciro Cruz i Miguel Casais osnovali bend, te ga imenovali po crnoj zmiji mambi. Njihovu kombinaciju bluesa, soula i funka odmah je primijetila portugalska publika, koja je njihov prvi album dovela do prvog mjesta na iTunes ljestvici. Uz promjene u grupi (napuštanje Cruza i dolazak Marca Pombinha, Ruija Pedra “Pityja” Vaza i Guilhermea “Guija” Salgueira), objavili su sveukupno tri studijska albuma i održali je nekoliko turneja po Portugalu i svijetu. Prije nego što je pandemija zavladala svijetom i zaustavila sve djelatnosti u glazbenoj industriji, održali su nekoliko koncerata kojima su obilježili 10 godina zajedničke karijere.

Portugal je s pjesmom "Love Is On My Side" nastalom 2019. na turneji kroz Nizozemsku privukao pažnju publike. Pjesma je nadahnutoj ljudima koje su upoznali u amsterdamskoj crvenoj četvrti. Članovi skupine Black Mamba tvrde da je skladba nadahnuta staricom koju su sreli u Amsterdamu prije nekoliko godina, a koja im je ispričala da je svoj dom napustila u dobi od 16 godina u slijepoj potrazi za ljubavlju, koja je nesretno završila, pa je postala ovisnica o drogama što ju je odvelo u prostituciju.

image
The Black Mamba, Portugal
Kenzo Tribouillard

Portugal je ove godine bio među onim zemljama koje su odlučile za 2021. promijeniti predstavnika na Eurosongu pa je organizirala svoj nacionalni izbor Festival da Canção gdje je pobijedila grupa The Black Mamba s pjesmom čiji je autor pjevač Pedro Tatanka Caldeira.

image
The Black Mamba, Portugal
Kenzo Tribouillard

Ova je pjesma, inače, prva portugalska pjesma koja je u potpunosti na engleskom jeziku otkako Portugalci nastupaju na Eurosongu.


21.34 h

Među najmlađim eurovizijskim predstavnicima je 18-godišnja Destiny Chukunyere s Malte koja je među favoritima, a večeras je nastupila šesta po redu.

Potvrđuje to i činjenica da je u danima uoči Eurosonga potpisala ugovor s diskografskom kućom Sony Music, pod čijom ingerencijom je i objavljena pjesma "Je me casse".

image
Destiny, Malta
Kenzo Tribouillard

– Ovo je san koji se ostvario i potvrda da idem pravim putem te da se mukotrpni rad može isplatiti. Jedva čekam razviti ovu vezu dalje i jedva čekam početi raditi sa Sony Musicom kako bi ostvarili nove ciljeve – rekla je Destiny.

image
Destiny, Malta
Kenzo Tribouillard

Njezina je elektro-swing pjesma je svojevrsna himna ženskom empowermentu. Francuski naziv pjesme "Je me casse" u slobodnom prijevodu glasi "Bježim odavde" i uklapa se u tematiku njezine pjesme o ženi koja odlazi iz toksične veze. Maltežanka pjeva o tome kako nije impresionirana tretmanom svog muškarca pa mu to daje do znanja. "Dovraga, nisam tvoja draga", pa dodaje da ako "pokaže malo kože" ne znači da je zainteresirana za njega.

- Ova je pjesma posvećena onim ženama vani koje se na ovaj ili drugi način osjećaju postrani. Možemo to učiniti same, a doista možemo postići da se velike stvari dogode kad vjerujemo u sebe i prijeđemo na posao - rekla je Destiny.

Rođena 2002. godine u Birkirkari. Njezin otac je nekadašnji nigerijski nogometaš Ndubisi Chukunyere, koji je ostavio trag u malteškom klubu Hibernians, te se skrasio s Maltežankom Alexijom, s kojom osim Destiny ima sina Isaiaha i kćer Melody. Destinyin neosporan talent za pjevanje otkrila je njezina instruktorica pjevanja Maria Abdilla, i već je kao djevojčica sudjelovala na raznim pjevačkim natjecanjima. Tako je 2014. osvojila Sanremo Juniori, bila je treća na Konkors Kanzunetta Indipendenza. Međutim, pozornost eurovizijske javnosti osvojila je 2015. godine, kada je s pjesmom "Not My Soul" pobijedila na Dječjem Eurosongu 2015. sa 185 bodova, oborivši dotadašnji rekord Španjolke Marije Isabel.

image
Destiny, Malta
Kenzo Tribouillard

Kao nagradu što je Malti donijela drugu pobjedu na Dječjem Eurosongu i drugo domaćinstvo u samo dvije godine razmaka, nagrađena je Medaljom časti Republike Malte. Nakon što se 2016. posvetila reklamiranju Dječjeg Eurosonga, 2017. se prijavila na britanski Supertalent. Unatoč brojnim pohvalama, ispala je u polufinalu, gdje je bila tek šesta. Prije nego će sama stupiti na pozornicu velikog Eurosonga, Destiny je pratila Michelu Pace na Eurosongu 2019., a kao svoj najveći glazbeni uzor istaknula je Arethu Franklin.

image
Destiny, Malta
Kenzo Tribouillard

Destiny je i lani, da se Eurosong održao, trebala biti malteška predstavnica s pjesmom "All of My Love", među čijim se autorima, što je za Hrvate posebno zanimljivo, našla i sudionica Dore 2019. i 2021. Bernarda Bruno.

Autorski tim ovogodišnje eurovizijske pjesme čine Amanuel Dermont, Malin Christin, Nicklas Eklund i Pete Barringer.


21.29 h

U bitku za pobjedu krenula je i Manizha (29), predstavljajući Rusiju, koja na početku nastupa pjeva na ruskom skrivena u svojevrsnoj velikoj babuški, iz koje potom izlazi odjevena u radnički kombinezon. Njezina moćna pjesma brzog ritma imala je i dijelove na engleskom, a krije važnu poruku. Pjesmom "Russian Woman" najavljuje da je nekadašnjim stereotipima došao kraj i da je došlo vrijeme moderne 'ruske žene' koja mora biti dovoljno snažna.

image
Manizha, Rusija
Kenzo Tribouillard

Pjesma je izazvala kontroverze kod jednog dijela ruskih političara. Naime, zbog teksta eurovizijske pjesme “Russian Women”, pokrenuta je čak i službena istraga zbog toga što su se pojedinci žalili da tekst “grubo vrijeđa i ponižava ljudsko dostojanstvo Ruskinja na temelju njihovih odnosa prema nacionalnosti”.

Priča o Manzihi, inače imigrantici iz Tadžikistana i budućoj psiologinji, tako je završila i na portalima diljem svijeta.

U intervjuu za Federal Press, 29-godišnjakinja je priznala kako je uopće nastala njezina ovogodišnja eurovizijska pjesma.

– Okupili smo se u malom studiju samo za eksperimentiranje. Volim noviju izraelsku pop glazbu jer je veoma zanimljiva, višenacionalna i kombinira više žanrova. Bilo je interesantno raditi s dečkima – ispričala je Manizha, koja je pjesmu posvetila svojoj baki, o suradnji s izraelskim glazbenicima Orijem Avnijem i Orijem Kaplanom.

Rad na pjesmi započeo je 2020. godine, kada je Manizha boravila u Izraelu, gdje je upoznala lokalne glazbenike. Tada su kreirali pjesmu u samo jednom danu u studiju, pa kada je dobila poziv za sudjelovanje na brzinski organiziranom ruskom izboru, poslala je demo-verziju ove pjesme koja je prihvaćena.

image
Manizha, Rusija
Kenzo Tribouillard

Manizha Dalerovna Sangin rođena je u tadžikistanskom glavnom gradu Dušanbeu. Zbog građanskog rata u rodnom Tadžikistanu, s obitelji se 1994. preselila u Moskvu. Ubrzo nakon dolaska u rusku prijestolnicu

počela je sa satovima klavira. Svoj glazbeni talent kao mala pokazivala je sudjelovanjem i osvajanjem brojnih glazbenih natjecanja. Svojoj glazbenoj karijeri odlučila se posvetiti 2016. se kada objavljuje i prve singlove. Do sada je objavila dva studijska albuma i jedan EP.

image
Manizha, Rusija
Kenzo Tribouillard

U duši je aktivistica, što dokazuje brojnim akcijama u borbi i podizanju svijesti protiv nasilja u obitelji. Tim povodom je početkom 2019. godine pokrenula besplatnu aplikaciju Silsila koja pomaže žrtvama obiteljskog nasilja: daje im mogućnost da potraže pomoć pritiskom na alarm gumb i pronalazi im najbliža skloništa i krizne centre. Upravo o ovom problemu pjevala je u pjesmi “Mama”, koja je bila dodatna podrška ovoj kampanji. Aktivno pruža podršku i LGBT zajednici, pa se tako 2019. pojavila i u videu ruskog queer magazina Otkritiye. Prema njezinim riječima, zbog ovog čina ju je na Instagramu otpratilo preko 10 tisuća pratitelja. Usto, Manizha je i UN-ova ambasadorica dobre volje za UNHCR.

image
Manizha, Rusija
Kenzo Tribouillard

21.25 h

Nakon brzih i mahom zanosnih nastupa, slijedi jedan mračan.

Predstavnike Belgije predvodi plavuša s mikrofonom maloj crnoj haljini posutoj šljokicama. Ona je 41-godišnja Geike Arnaert belgijska pjevačica, najpoznatija po tome što je bila glavni vokal benda Hooverphonic od 1997. do 2008. i onda ponovno od 2020.

image
Hooverphonic, Belgija
Kenzo Tribouillard

Grupa Hooverphonic postoji već 25 godina, a za prošlogodišnju pjesmu "Release Me", koju zbog pandemije nisu uspjeli izvesti na eurovizijskoj pozornici, kao i za ovogodišnju "The Wrong Place", zaslužan je frontmen ovog tročlanog benda Alex Callier, dok autorsku postavku čini i Charlotte Foret.

image
Hooverphonic, Belgija
Kenzo Tribouillard

Grupa Hooverphonic svoj glazbeni put započela je u listopadu 1995. godine, a prvu postavu činili su basist Alex Callier, gitarist Raymond Geerts, klavijaturist Frank Duchêne i vokalistica Esther Lybeert. Esther je u grupi bila godinu dana, a Frank tri godine, da bi potom sve do danas ovaj bend bio tročlani sastav.

Inicijalno naziv benda je bio samo Hoover, ali kako ime ne bi dijelili s već nekim postojećim bendovima i proizvođačem usisivača, odlučili su se za ime Hooverphonic. Ukupno šest pjevačica izmijenilo se kroz sve ove godine, a posljednja promjena dogodila se u studenom prošle godine kada je dvadesetogodišnja pobjednica tamošnjeg The Voicea Luka Cruysberghs putem Zooma obaviještena da je zamijenjena s novom-starom pjevačicom benda Geike Arnaert.

image
Hooverphonic, Belgija
Kenzo Tribouillard

Bend je do sada objavio 12 albuma, a njihove pjesme su često korištene u reklamama, filmovima i televizijskim serijama. Neki od hitova su im "Mad About You", "Romantic", "Eden", "2Wicky".


21.21 h

S čudnovatom frizurom, svojevrsnom statuom od kose na glavi, u kratkom bijelom kombinezonu okružena petoricom plesača nastupila je izraelska predstavnica Eden. Tijekom nastupa izlazi iz neobičnog kombinezona-haljine kako bi zablistala i rasplesala se u oskudnom kostimu s crnim kristalima. Njezin je nastup još u prvoj polufinalnoj večeri bio zasjenjen političkom situacijom u zemlji koju predstavlja.

image
Eden Alene, Izrael
Kenzo Tribouillard

Ova 21-godišnja pjevačica rodom iz Jeruzalema pjeva "Set Me Free" što u prijevodu znači "Oslobodi me". Mnogima je ironičan naziv pjesme s kojima se Izrael predstavio s obzirom na to da, kako pišu po Twitteru, "provode genocid, a prave se da su žrtve".

Eden Alene rođena je u jeruzalemskoj četvrti Katamon. njezini su roditelji Židovi rođeni u Etiopiji koji su odvojeno imigrirali u Izrael. Eden je pohađala vjerske škole te Srednju školu Hebrejskog sveučilišta, a 2018. godine je primljena u Izraelske obrambene snage i služi u vojnom sastavu.

image
Eden Alene, Izrael
Kenzo Tribouillard

Kao djevojčica je trenirala balet, no s 11 godina počela je učiti pjevanje i ubrzo je baletne papučice zamijenila mikrofonom. U fokus javnosti došla je 2017. godine kada je sudjelovala u trećoj sezoni izraelske inačice talent showa X Factor. Na audiciji je žiri oduševila interpretacijom skladbe "Stone Cold" pjevačice Demi Levato. Odličnim interpretacijama došla je i do finala te u konačnici pobijedila

image
Eden Alene, Izrael
Kenzo Tribouillard

Prvu pjesmu "Better" objavila je u prosincu 2018. godine, dok je u ožujku 2019. godine stigla i druga pjesma "When It Comes To You". Pobjedom u showu "HaKokhav HaBa L’Eurovizion", Eden je postala prva koja je uspjela spojiti dvije pobjede na talent showovima u svojoj zemlji.

image
Eden Alene, Izrael
Kenzo Tribouillard

Autori pjesme "Set Me Free" su Amit Mordechay, Ido Netzer, Noam Zlatin i Ron Carmi.

Podsjetimo, Izrael je na Eurosongu pobijedio čak četiri puta dosad, a Edenin je glazbeni izričaj pravo osvježenje nakon čudnovatog Nettinog kokodakanja 2018.


21.17 h

Nastavljamo u zavodljivom tonu.

Naime, još u drugoj polufinalnoj večeri, baš kao i sada, pažnju publike privukla je jedna Balkanka.

image
Anxhela Peristeri, Albanija
Kenzo Tribouillard

Pozornicom Ahoy arene je u maniri J. Lo, u vrtlogu duge kose, šljaštećeg kostima, jakog vokala, moćnih plesnih pokreta i zamamnih oblina, zavladala rasna Albanka Anxhela s pjesmom "Karma" koja govori o nesretnoj ljubavi jedne žene.

U dramatskoj baladi Anxhela krivi sebe zato što se njezin svijet počeo raspadati. Na početku pjesme sebe opisuje kao sebičnu i razmaženu: "Život je bio bajka i na to sam navikla. Živjela sam visoko među zvijezdama i smijala se dok si ti patio. Bila sam bešćutna i voljela samo sebe". Potom shvaća da su joj ostale samo gorke suze. "Bog mi ne oprašta, svijet se ruši, ostavila sam te, prijatelji su me ostavili. Svjetla nema. Sakupljam suze koje mi se suše na dlanu..."

image
Anxhela Peristeri, Albanija
Kenzo Tribouillard

Uz predstavnice Srbije, logično je za pretpostaviti da će seksepilna Anxela dobiti veći dio glasova upravo od naše publike.

Albanija je ove godine odlučila biti među onim zemljama koje za Eurosong 2021. nisu ponovno izabrale predstavnika odabranog za Eurosong 2020., koji je bio otkazan zbog pandemije. Umjesto toga, organizirano je 59. izdanje njihovog Festivala i Këngës, koji je doživio nekoliko promjena. Osim što stranim autorima ove godine nije bila dozvoljena prijava, natjecanje je iz Kongresne palače preseljeno na Trg Italije ispred Arheološkog muzeja u Tirani, zbog poštivanja epidemioloških mjera. Kao pobjednica među 25 natjecatelja izronila je Anxhela Peristeri koja izvodi pjesmu "Karma", čiji su autori Kledi Bahiti, Olti Curri i Dimitris Kontopoulos.

image
Elena Tsagrino, Cipar
Rolf Klatt/Shutterstock Editorial/Profimedia

Lijepa 35-godišnja Anxhela rođena je u Korçëu, u pravoslavnoj obitelji dok s očeve strane vuče grčko porijeklo. S natjecanjima je počela vrlo rano, već s 15 godina kada je s Alfredom Meminajem 2001. nastupala na Festival i Këngës, a godinu kasnije nastupala je na izboru za Miss Albanije. Nakon njezine mature 2005. godine cijela se obitelj preselila u Grčku, gdje je nastupala u tamošnjem X Factoru. Kasnije je priznala kako joj je to razdoblje jedno od najgorih u životu zbog diskriminacije okoline koju je doživljavala. Zbog života u Grčkoj, pjevačka karijera u Albaniji joj je bila na pauzi sve do 2014., kada se vratila s Femër mediatike. Zasad je objavila jedan studijski album i cijeli niz singlova, nastupala na festivalu Kënga Magjike, na kojem je i pobijedila 2017., a pobijedila je i u albanskoj verziji showa Tvoje lice zvuči poznato.

image
Anxhela Peristeri, Albanija
Kenzo Tribouillard

21.13 h

Prva je nastupila predstavnica Cipra s jednom od pjesama koja je ove godine izazvala najviše kontroverzi.

image
Elena Tsagrinou, Cipar
Kenzo Tribouillard

Baš kao i u prvoj polufinalnoj večeri, koja za Hrvate ima gorak okus zbog ispadanja naše predstavnice, vrućim nastupom u oskudnom kostimu punom perlica ležeći na crvenoj pozornici, porijeklom Grkinja, 26-godišnja Elena Tsagrinou otpjevala je kontroverznu pjesmu zazivajući đavla okružena jednako atraktivnim plesačicama. No, da ne bi bilo zabune, ne radi se o sotonističkoj pjesmi.

image
Elena Tsagrinou, Cipar
Kenzo Tribouillard

Naime, seksepilna Elena pjeva o zaljubljenosti u muškaraca koji je, eto, zao kao vrag. Njen senzualni nastup obilježen je koreografijom uz četiri plesačice s uskim crvenim kostimima. Boja scene mijenja se iz crnog u crveno i bijelo što sugestivno ističe Elenu i njene plesačice. Na kraju se pojavi natpis "El Diablo" osvijetljen plamenom čime ova vruća izvedba, na radost mnogih muškaraca, postaje još senzualnija.

image
Elena Tsagrinou, Cipar
Patrick Van Emst

Kao i gotovo svake godine od 2018., Ciprani svog eurovizijskog predstavnika traže u Grčkoj, gdje su je našli Eleni Tsagrinou. Njezinu pjesmu “El Diablo” napisali su Thomas Stengaard, Laurell Barker, Jimmy Joker i Oxa.

No, pjesma je izazvala burne rasprave, što kod pravoslavne crkve na Cipru, koja je čak organizirala prosvjede, što u glazbenom svijetu, gdje su je Zara Larsson i Mia Khalifa prozvale zbog kopiranja, a komentatori na Twitteru za plagiranje pjesme “Bad Romance” Lady Gage.

image
Elena Tsagrinou, Cipar
Kenzo Tribouillard

Lijepa Elena Tsagrinou rođena je 1994. u Ateni u četveročlanoj obitelji, a odmalena se bavi glazbom, te ima završenu srednju glazbenu školu. Grčka ju je javnost prvi put upoznala kada je sa samo 15 godina nastupala u grčkoj verziji “Supertalenta”. S devetnaest godina grupa OtherView ju je odabrala kao svoju novu pjevačicu, s kojima je objavila deset uspješnih singlova. Nakon pet godina, Tsagrinou je odlučila napustiti OtherView kako bi razvila samostalnu karijeru. Osim što se bavi glazbom, bavi se sinkronizacijom filmova - dala je glas jednom od štrumfova u filmu “Štrumfovi: Izgubljeno selo”, vodila je grčki “The Voice” iz backstagea, te mentorirala glumca Ivana Svitaila u grčkoj verziji “Zvijezde pjevaju”. Inače, u višegodišnjoj je vezi s grčkim reperom Mikeom.

image
Elena Tsagrinou, Cipar
Kenzo Tribouillard

21.09 h

Voditelji podsjećaju kako se može glasati za favorite.

Pravo glasa imaju stanovnici 38 europskih zemalja i Australije. U Hrvatskoj se može glasovati putem telefonskih poziva (06155xx, xx označava redni broj pjesme) ili SMS poruka (redni broj pjesme na 666555). Primjerice, ako želite glasovati za pjesmu pod rednim brojem 8, potrebno je nazvati broj 0615508 ili poslati poruku na 666555 sa sadržajem 08.

image
Voditelji Eurosonga
Rolf Klatt/Shutterstock Editorial/Profimedia

21.05 h

Spektakl u Rotterdamu otvrio je defile finalinasta uz podlogu 16-godišnjeg DJ-a Petera Gabriela, a u show su se uz plesače uključili i voditelji Chantal Janzen, Jan Smit i Edsilia Rombley koji su zapjevali pjesmu "Venus".

image
The Black Mamba, Portugal u defileu
Kenzo Tribouillard
image
Grkinja Stefania u defileu
Kenzo Tribouillard
image
Srpkinje u defileu na predstavljanju
Kenzo Tribouillard

21.00 h

Započelo je finale 65. Eurosonga, najgledanijeg zabavnog događaja u Europi. Za HTV komentira ga Duško Ćurlić, kojem je to 14. Eurosong koji radi. Urednica prijenosa Lidija Šprajc, a voditeljica projekta Uršula Tolj.

image
Ebu/Stijn Smulders

Napokon je stigla i ta večer - velika završnica Eurosonga.

S početkom u 21 sat u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije započinje 65. Eurosong, a cijeli tijek uživo možete pratiti i na Jutarnjem.hr.

Za pobjedu se bori čak 26 finalista, no jasno je da Hrvati neće ovu završnicu gledati s istim žarom kao prvu polufinalnu večer ovog utorka jer još uvijek je gorak okus nakon ispadanja naše predstavnice Albine Grčić (22).

No, iako se Hrvatska se na Pjesmi Eurovizije od 1993. do danas natjecala 25 puta, ove se godine oko natjecanja osjećala posebna euforija.

image
Albina
Kenzo Tribouillard

Uz to što smo vjerovali da napokon imamo pobjednički nastup, to je vjerojatno i zato što dvije godine zaredom, dakle 2014. i 2015. godine HRT nije sudjelovao na Eurosongu zbog financijskih poteškoća i loših rezultata koje smo ostvarili od 2010. do 2013. godine s pjesmama "Lako je sve" grupe Feminnem, "Celebrate" Darije Kinzer, "Nebo" Nine Badrić, te "Mižerijom" Klape s mora.

Od svih nastupa ukupno, u finalu smo bili 18 puta. No, u top 10 eurovizijskih pjesama na kraju bili smo svega šest puta. Uz tu povijest i ovogodišnje ispadanje hrvatske miljenice, Albine Grčić s pjesmom "Tick-Tock" naučili smo da sigurnog recepta za eurovizijski uspjeh nema.

Potvrđuju i eurovizijski pobjednici u zadnjih šest godina. Jer, tu su Nizozemac Duncan Lawrence iz 2019. godine i Portugalac Salvador Sobral iz 2017., s krasnim baladama, ali i Izraelka Netta iz 2018. sa svojim kokodakanjem, Ukrajinka Jamala koja je 2016. godine u pjesmi progovorila o Staljinovoj deportaciji krimskih Tatara, te Šveđanin Mans Zelmerlow koji je 2015. pobijedio s elektro-pop baladom.

image
Elena Tsagrino, Cipar
Rolf Klatt/Shutterstock Editorial/Profimedia

Stručnjaci i oni upućeni kažu da iako recepta nema, treba se truditi ponuditi dobru, modernu ali i originalnu pjesmu, te karizmatičnog izvođača. No, uz doista dobru pjesmu i zvijezdu na sceni, nije zgoreg eurovizijskoj publici servirati i dobru priču. Za one koji misle kako je ovo posljednje nebitno, podsjetit ćemo da su već u utorak u prvom eurovizijskom polufinalu, svi obožavatelji Eurosonga, znali za skandal vezan uz predstavnicu Cipra koju je crkva optužila da u svojoj pjesmu veliča vraga, kao i za Šveđanina koji je iz Konga u Švedsku došao kao dječak izbjeglica, a poznata im je i tužna priča 'krilatog' Norvežanina Tixa koji se borio s Touretteovim sindromom, a sada si plasman poboljšava navodnom ljubavnom pričom s predstavnicom Azerbejdžana Efendi koja naravno nije imala ništa protiv da s javnošću podijeli detalje te romanse. To ni bivšeg izbjeglicu, ni polugolu Cipranku, ni zaljubljene golupčiće, sigurno je, neće dovesti na pobjednički tron, ali moglo bi im priskrbiti poneki bod. A svaki bod je važan.

Znaju to dobro večerašnji finalisti.

image
Tix, Norveška
Sander Koning

Kroz show će nas, kao i prethodnih večeri voditi glumica i voditeljica Chantal Janzen, voditelj i nizozemski komentator Jan Smit, pjevačica i voditeljica Edsilia Rombley te beauty blogerica i youtuberica Nikkie de Jager.

U show programu finala moći ćemo čuti pobjednika Eurosonga 2019. Duncana Laurencea, ali u drugačijem obliku od očekivanog s obzirom na njegov pozitivan test na covid-19 te Glennis Grace, Wulf i orkestar sastavljen od mladih talenata u projektu Music Binds Us.

O pobjedniku ovogodišnjeg Eurosonga odlučit će kombinacija glasova gledatelja koji će večeras na znak naših voditelja glasati putem SMS-a i poziva, i glasova žirija koji su sinoć poslušali, pogledali i naposljetku ocijenili sve nastupe.

image
Ahoy Arena
Npo/nos/avrotros Nathan Reinds

Pravo glasa imaju stanovnici 38 europskih zemalja i Australije. U Hrvatskoj se može glasovati putem telefonskih poziva (06155xx, xx označava redni broj pjesme) ili SMS poruka (redni broj pjesme na 666555). Primjerice, ako želite glasovati za pjesmu pod rednim brojem 8, potrebno je nazvati broj 0615508 ili poslati poruku na 666555 sa sadržajem 08.

Među deset finalista iz prve polufinalne večeri su: Norveška, Izrael, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litva, Cipar, Švedska, Belgija i Ukrajina.

U drugoj polufinalnoj večeri u finale su prošli Srbija, Albanija, Bugarska, Moldavija, Portugal, Island, San Marino, Švicarska, Grčka i Finska.

Njima će se pridružiti tzv. velika petorka: predstavnici Njemačke, Italije, Francuske, Španjolske i Velike Britanije, zemalja koje daju najveći financijski doprinos Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) koja organizira Eurosong, te predstavnik zemlje domaćina, Nizozemske.

image
Hurricane, Srbija
Robin Utrecht/shutterstock

Samo par sati prije početka velike završnice izbora za pjesmu Eurovizije, kladionice najveće šanse za pobjedu daju Talijanima, slijede Francuska, Malta, Ukrajina i Švicarska. Od ukupno 26 eurovizijskih natjecatelja, naše susjede iz Srbije našle su se tek na 17 mjestu u poretku za pobjedu. Najmanje šanse, pak, prema kladionicama ima Španjolska.

Uoči Eurosonga, na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije u 20.10 sati, ne propustite emisiju “Ususret Eurosongu”.

Voditeljica Barbara Kolar sa svojim gostima Emilijom Kokić, Nenadom Korkutom i Andrejom Babićem komentira dvije polufinalne večeri, tko ih je oduševio, a tko razočarao, tko je zablistao na sceni i, naravno, što misle o nastupu naše ovogodišnje predstavnice Albine.

Redoslijed nastupa u finalu Eurosonga:

1. Cipar - Elena Tsagrinou, "El Diablo"

2. Albanija - Anxela Peristeri, "Karma"

3. Izrael - Eden Alene, "Set Me Free"

4. Belgija - Hooverphonic, "The Wrong Place"

5. Rusija - Manziha, "Russian Woman"

6. Malta - Destiny, "Je Me Casse"

7. Portugal - The Black Mamba, "Love Is On My Side"

8. Srbija - Hurricane, "Loco Loco"

9. Ujedinjeno Kraljevstvo - James Newman, "Embers"

10. Grčka - Stefania, "Last Dance"

11. Švicarska - Gjon’s Tears, "Tout l’univers"

12. Island - Daði & Gagnamagnið, "10 years"

13. Španjolska - Blas Cantó, "Voy a quedarme"

14. Moldavija - Natalia Gordienko, "Sugar"

15. Njemačka - Jendrik Sigwart, "I Don’t Feel Hate"

16. Finska - Blind Cahnnel, "Dark Side"

17. Bugarska - Victoria, "Growing Up Is Getting Old"

18. Litva - The Roop, "Discoteque"

19. Ukrajina - Go_A, "Šum"

20. Francuska - Barbara Pravi, "Voilà"

21. Azerbajdžan - Samira Efendi, "Mata Hari"

22. Norveška - Tix, "Fallen Angel"

23. Nizozemska - Jeangu Macrooy, "Brith Of A New Age"

24. Italija - Måneskin, "Zitti e buoni"

25. Švedska - Tusse, "Voices"

26. San Marino - Senhit, "Adrenalina"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:48