OBITELJSKA ZABAVA

Tata, kći i interkontinentalna balistička raketa: Mala Ju Ae (9) ima čudan, ali jako dobar život...

Svijet je u sjeni interkontinentalne balističke rakete upoznao kćer sjevernokorejskog vođe koja je uživala u druženju s tatom

Kim jong Un s kćeri

 Str/Afp/Profimedia

Bio je to dirljiv prizor koji su kamere prenijele u svijet. Druženje oca i devetogodišnje kćeri, šetnja, razgovor, zasigurno, o školi, prijateljicama, prvim ljubavima... A zasigurno i o dometu i drugim performansama nove interkontinentalne balističke rakete Hwasong-17 koju je ponosni tata dugo želio imati u svojem arsenalu, pa je odlučio kćer, do sada skrivenu od javnosti, povesti na njezino testiranje i lansiranje. Divan dan za izlet, obiteljsko druženje i izazivanje jeze u ostatku svijeta.

Fotografije ponosnog tate, sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una s kćeri Ju Ae u sjeni projektila, definitivno imaju potencijal da postanu povijesne ilustracije i dio onih zbirki tipa "10 najstrašnijih fotografija 21. stoljeća" i tome slično.

image

Kim Jong Un s kćeri na lansiranju projektila

Str/Afp

Kako Kim i mašinerija koja ga okružuje ništa ne rade slučajno, svi su se bacili na analizu "obiteljskog izleta". Mediji su uspjeli iskopati nešto činjenica o onome što zanima svakog tko je dvojac vidio na fotografiji - kakav život živi ovo dijete? Neki zajednički zaključak analitičara i stručnjaka za najzatvoreniju zemlju na svijetu je - zasigurno čudan i zasigurno vrlo dobar život.

Tako se vjeruje da Kim Jong Un ima barem troje djece, osim Ju Ae tu bi trebao biti još njezin stariji brat i barem jedna sestra. Djevojčica živi s obitelji u njihovog golemoj vili na obali Japanskog mora, u Wonsanu u pokrajini Kangwon. Američki New York Post usporedio je njihovo imanje s Mar-a-Lagom, rezidencijom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na Floridi. I Kimovi imaju bazene i teniske terene, a tu su i nogometno igralište, vodeni park i stadion.

Kada se umore od Wonsana, obitelj ima oko 15 drugih vila i palača razasutih diljem zemlje. Već se pisalo kako diktator i njegova obitelj po zemlji putuju kroz razrađeni podzemni sustav tunela i željeznica dizajniran da izbjegne znatiželjne oči stranih obavještajnih satelita.

Iako državni mediji nisu objavili ime djevojčice, pretpostavlja se da je to isto dijete koje je, 2013. godine spominjao bivši košarkaš Dennis Rodman. Rekao je da je držao malenu Ju Ae u krilu, tijekom druženja sa svojim moćnim prijateljem.

Stručnjak za sjevernokorejsku politiku Michael Madden za Post je analizirao fotografiju oca i kćeri. Ona je, sudeći po slikama uživala u uzbudljivom danu, smješkala se dok je tata pričao s vojnicima i bila vidljivo sretna zbog pažnje koja joj se posvećuje.

image

Kim Jong Un i kćer

Str/Afp

- Kada pogledate tu sliku na kojoj on drži njezinu ruku, možete vidjeti stupanj intimnosti i možete vidjeti da je to nešto na što je navikla - rekao je Madden. Zaključio je da roditelji djevojčici zasigurno pružaju puno pažnje i jako je vole. - Ona ima vrlo lijep život. Ona i druga djeca u obitelji imaju puno dadilja i domaćica, ali se također puno druže sa svojim roditeljima. Kim Jong Unov otac bio je težak momak, ali je bio i vrlo pažljiv prema svojoj djeci. Kada ste diktator, možete birati kako ćete provoditi svoje vrijeme.

Kim Jong Un (40) na čelu je Sjeverne Koreje od 2011. godine. Naslijedio je oca Kim Jong Ila, i djeda, Kim Il Sunga, osnivača Sjeverne Koreje. No, za razliku od svojih prethodnika, koji su bili serijski preljubnici, stručnjaci za ovu ekstremno tajnovitu zemlju, smatraju da je Kim Jong Un vjeran svojoj ženi, Ri Sol-Ju.

image

Kim Jong Un sa suprugom Ri Sol Ju

Kcna Via Kns/Afp/Profimedia

- Ovo nije bilo samo slikanje, nego poruka. Sjeverna Koreja voli ubiti pet muha jednim udarcem preko svojih poruka. Mislim da je naklonost stvarna, ali oni očito pokušavaju humanizirati Kim Jong Una i pokušavaju ga učiniti što normalnijim. - naglasio je Madden - Njegov je otac gajio auru tajanstvenosti. Govorio je: "Kad neprijatelj gleda u nas, trebali bi gledati u maglu." Ali sada se čini da žele manje misterija i da Kim izgleda kao normalan obiteljski čovjek. Ovo je odstupanje od normi njegova oca.

Stručnjaci su rekli i da pokazujući svoju kćer, Kim Jong Un podsjeća svoj narod da on i njegova obitelj ostaju tu. Druga je poruka svijetu - obitelj Kim čvrsto je ukorijenjena na vladarskim pozicijama, poput kakve monarhije. Uostalom, oni dugo tvrde da su dio "krvnom lozom planine Paektu". Planina Paektu leži na sjeveru zemlje i najviša je, najsvetija točka na poluotoku za sve Korejce. Tamo je, 2333. godine prije naše ere rođen utemeljitelj države, Dangun, prema legendi - sin boga i medvjeda.

- Kim Jong Un na ovim fotografijama s kćeri kaže: "Ne idemo nikamo, naviknite se" - za The New York Post izjavio je Sean King, ekspert za azijske zemlje - Kimov režim i Sjeverna Koreja tu su da ostanu, a evo i sljedeće generacije. Ni nuklearne bombe ne idu nikamo.

King je također rekao da mala Ju Ae te njezina braća i sestre nesumnjivo imaju dobar život.

- Obitelj živi vrlo ekskluzivno, zabarikadirano... To je život u samostanu, ali dobar. Naravno, mnogo toga što ta obitelj radi nije tajna samo nama, već je tajna i njihovim vlastitim ljudima - objasnio je King.

Također, većina stručnjaka smatra da je, za razliku od njezina oca, malo vjerojatno da će Ju Ae ili njezina braća i sestre studirati u inozemstvu.

Kima su s 12 godina poslali u otmjenu privatnu školu u Švicarskoj, gdje je njegov stariji brat već otišao studirati 1996. godine. Bilo je to stravično vrijeme gladi koja je u Sjevernoj Koreji ubila oko tri milijuna ljudi. Za njega se tada brinula njegova tetka koja se predstavljala kao njegova majka. Ta je žena kasnije prebjegla u SAD i danas živi tamo. Jedan od njegovih kolega iz škole Liebefeld-Steinhölzli, nedaleko Berna, opisao je Kima kao rezerviranog klinca koji je znao pokazati da ima kratak fitilj i bio je opsjednut košarkom, posebno Michaelom Jordanom. Također je volio filmove Jean-Claudea Van Dammea.

image

Kim Jong Un s kćeri

Str/Afp/Profimedia

Kim je bio toliko lud za košarkom da je ponekad spavao s košarkaškom loptom pokraj kreveta, rekla je jednom njegova teta. Nosio je NBA dresove, imao ogromnu kolekciju skupih Nike tenisica i trenirki. Nikad nije nosio traperice, jer su one bile znak omraženog kapitalizma.

Ju Ae vjerojatno neće studirati u inozemstvu jer su sigurnosni rizici preveliki, ali nesumnjivo ima i imat će pristup vanjskom svijetu na način na koji obična sjevernokorejska djeca nikada neće.

- Sjevernokorejske elite imaju nesmetan pristup vanjskom svijetu - rekao je Michael Madden i dodao - Kim Jong Un cijelo vrijeme gleda CNN. Odrastao je gledajući "Matrix" te slušajući Princea i Madonnu. Umovi njegove djece možda su malo poremećeni, ali Ju Ae, budite sigurni, ima pristup internetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:14