TKO JE KALINA?

Svojim bicepsima posramila bi neke frajere, ima brojne strasti, a već godinama ljubi Španjolca: Upoznajte bugarsku princezu

Princeza Kalina rođena je u Madridu, a jedina je kći kralja Simeona i kraljice Margarite te je njihovo peto dijete

Bugarska princeza Kalina

 Profimedia/

Bugarska princeza Kalina privukla je pozornost javnosti nakon što se nakon dugo vremena pojavila u Sofiji sa svojom obitelji.

Princeza je rođena 19. siječnja 1972. u Madridu, a jedina je kći kralja Simeona i kraljice Margarite te je njihovo peto dijete.

Iza sebe ima prestižne škole, poput Lycee Francais gdje su prethodno studirali njezin otac i četiri brata, a zatim je svoje školovanje nastavila na English Collegeu u Madridu.

Iako su joj jezici sjajno išli, od ranog je djetinjstva pokazivala i veliki interes za umjetnost. U Londonu se zainteresirala za Povijest umjetnosti, a kasnije su je najviše očarali bugarski nacionalni vezovi, kopče, rukotvorine i nošnje.

Zbog ljubavi prema bugarskoj tradiciji, često ju se moglo vidjeti u narodnim nošnjama njezine bake, kraljice Giovanne, na raznim svjetskim događanjima, koje je rado kombinirala s modernim komadima te se tako istaknula na kraljevskom dvoru svojim neobičnim stilom odijevanja.

image

Bugarska princeza Kalina

Etienne Boyer/sipa Press/profimedia/Etienne Boyer/sipa Press/profimedia

Ljubav sa Španjolcem

Što se ljubavnog života tiče, Kalina se 26. listopada 2002. udala za Antonija Joséa (Kitína) Muñoza y Valcárcela, poznatog španjolskog moreplovca i istraživača, koji je bio imenovan veleposlanikom dobre volje UNESCO-a.

Bilo je to prvo kraljevsko vjenčanje u Bugarskoj još nakon cara Borisa i kraljice Ioanne 1930. godine. Obred je održan u bivšoj kraljevskoj palači Carska Bistrica, a služio ga je rimokatolički biskup Georgij Jovčev. Nakon vjenčanja, mladenci su primili blagoslov i od pravoslavnog biskupa.

Sam bugarski kralj održao je emotivan govor na vjenčanju svoje jedine kćeri.

"Prije mnogo godina imao sam tri sna - vidjeti Bugarsku i njezin dostojanstveni narod slobodnima, vratiti se zauvijek u domovinu i ovdje oženiti svoju kćer. Sva tri sna su se, hvala Bogu, ostvarila", rekao je tada kralj Simeon, koji je na mjestu održanog vjenčanja sagradio malu kapelicu posvećenu bugarskom zaštitniku Svetom Ivanu Rilskom Čudotvorcu. Mladenka je blistala u vjenčanici s potpisom bugarskog modnog dizajnera, a kombinirala ju je s bugarskim nacionalnim motivima i elementima.

image

Bugarska princeza Kalina sa suprugom Kitinom Munozom i ostatkom bugarske kraljevske obitelji

Nikolay Doychinov/afp/profimedia/Nikolay Doychinov/afp/profimedia

Rođenje sina

A onda je princeza Kalina dočekala najsretniji trenutak svoga života. U ožujku 2007. na svijet je donijela sina, princa Simeona Hassana, koji je kršten po pravoslavnom obredu. Ime je dobio u čast svoga djeda kralja, a imenom Hassan odali su počast pokojnom kralju Maroka Hassanu II., koji je bio iznimno blizak bugarskoj kraljevskoj obitelji tijekom godina izgnanstva. Kuma na pravoslavnom krštenju bila mu je grčko-danska princeza Irene, sestra grčkog kralja Konstantina II. i španjolske kraljice majke Sofije. Simeon-Hassan od rođenja pa sve do danas odgajan je u duhu bugarske tradicije, a dječak govori pet jezika - bugarski, španjolski, engleski, francuski i arapski.

image

Princeza Kalina sa suprugom i sinom

Boryana Katsarova/Afp

Princeza Kalina poznata je po tome da je vrlo angažirana oko prava životinja i zaštite prirode, a ona i sin 2013. godine dobili su bugarsko državljanstvo. Od tada se Kalina aktivno natječe u jahanju u ime Bugarske.

image

Princeza Kalina, njezin suprug Kitin Munoz, bivši premijer Simeon Saxe-Coburg i i Margarita Gomez Acebo

Str/Afp

Brojne titule

Osim titule bugarske princeze, također ima i određene obiteljske titule, kao što su princeza Saxe-Coburg i Gotha, vojvotkinja Saske te grofica Murany, što jo je nasljeđivanjem predao njezin otac. Murany je inače povezan s mađarskom lozom Kohary. Prava na kneževsku titulu Kohary posebnim su dinastičkim dekretom kralja Simeona predana njegovoj sestri, princezi Mariji Louisi, i njezinim nasljednicima iz braka s Bronislawom Črobokom.

Grof Murany bila je titula koju je pokojni kralj Ferdinand prihvatio isključivo za svoja privatna putovanja, istraživačke ekspedicije i sudjelovanje na svjetskim i međunarodnim kongresima iz ornitologije, botanike i entomologije.

image

Bugarska princeza Kalina

Dnphotography/sipa Press/profimedia/Dnphotography/sipa Press/profimedia

Obilježio ju je i jedan incident

Kći kralja Simeona također se u kolovozu 2023. našla u središtu pozornosti kada je uhvaćena kako vozi pod utjecajem alkohola te je skrivila prometnu nesreću u kojoj, srećom, nitko nije stradao. Tada je dobila osam mjeseci uvjetne kazne zbog vožnje pod utjecajem alkohola te je morala platiti pozamašnu novčanu kaznu.

Bugarska princeza poznata je i po tome da je vegetarijanka te ne jede meso. Također je zaljubljenica u vježbanje, što se najbolje vidi po njezinoj vanjštini, a njezinih bicepsa posramili bi se i neki muškarci.

No, osim po impresivnoj građi, Kalinu su često prozivali i zbog njezina neobičnog nosa. Iako se stalno šuška o tome da se podvrgnula estetskoj korekciji nosa, ipak je riječ o nečemu drugom.

Naime, princeza Kalina doživjela je lakšu ozljedu zbog koje je polomila zube prilikom pada. Tijekom liječenja zubiju, došlo je do infekcije u njezinoj vilici pa je morala na ozbiljnu operaciju kako bi se spriječilo širenje infekcije. To je utjecalo i na izgled njezina nosa.

image

Bugarska princeza Kalina

Dnphotography/sipa Press/profimedia/Dnphotography/sipa Press/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 09:35