O VREBAČICI MARTHI

Sud donio odluku o Netflixovom hitu kojeg Hrvati obožavaju: ‘Istinita priča? Slobodno neki ih tuži!‘

Sudac je rekao da se Netflix nije potrudio provjeriti priču koju je Richard Gadd prikazao u hit seriji

Richard Gadd i Jessica Gunning u ‘Baby Reindeeru‘

 Ed Miller/Netflix/Hollywood Archive/Profimedia

Fiona Harvey, "prava" Martha koja je prikazana u hit Netflixovoj seriji "Baby Reindeer" ima pravo tužiti streaming platformu, kako je sud odlučio. Serija je, prema sudu, krivo navela da se radi o istinitoj priči, a tvrde i da se Netflix nije potrudio provjeriti priču koju je kroz seriju ispričao Richard Gadd, glavni glumac i autor serije.

image

Jessica Gunning

/?netflix/courtesy Everett Collection

U seriji je prikazana Martha (Jessica Gunning) koja uhodi i seksualno uznemirava Gadda, koji u seriji glumi Donnyja, a Fiona tvrdi da je to sve lažno. Iako je Gadd pokušao sakriti pravi identitet Marthe, ubrzo se saznalo da je riječ o Harvey, nakon čega je ona podnijela tužbu od 170 milijuna dolara jer ju je serija prikazala u krivom svjetlu te ju na taj način oklevetala.

Sudac Gary Klausner je u svojoj presudi istaknuo kako epizode "Baby Reindeera" započinju s rečenicom: "Ovo je istinita priča" te tako gledateljima predstavljaju priču kao činjenicu. Isto tako je sudac rekao da su postupci Marthe u seriji puno gori od onoga za što je Fiona optužena u stvarnosti.

image

Fiona Harvey

Tim Anderson/mirrorpix/profimedia/Tim Anderson/mirrorpix/profimedia

"Postoji velika razlika između uhođenja i osude za uhođenje na sudu", rekao je on i dodao da postoje razlike između ‘neprimjerenog dodirivanja i seksualnog napada, kao i između guranja i kopanja oči drugome‘. "Dok su navodni postupci tužitelja za osudu, izjave tuženika su goreg stupnja i mogle bi proizvesti drugačiji učinak u umu gledatelja", istaknuo je. Sudac je odbio zahtjev platforme za odbacivanje tužbe te su dopustili Fioni da podnese zahtjev za nanošenje emocionalne boli.

image

Richard Gadd i Jessica Gunning u ‘Baby Reindeeru‘

Netflix/Everett/Profimedia

"Serija navodi da je tužiteljica osuđena kriminalka koja je seksualno i nasilno napala Gadda", rekao je sudac.

Gadd je iznio svoje tvrdnje te rekao da ga je Fiona uhodila godinama. Tada je radio u jednom pubu, a ona mu je slala tisuće poruka i mailova te ga neprimjereno dodirivala. Istaknuo je i da je Harvey prijavio policiji nakon čega je dobila opomenu za uznemiravanje, ali da zbog toga nikad nije bila kazneno procesuirana.

Richard je ranije izjavio da se on nije u potpunosti slagao s time da se navedena rečenica ubaci u seriju, ali da je Netflix to zahtijevao.

image

Richard Gadd

Robyn Beck/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:19