ENDOMETRIOZA

Slavna manekenka o borbi sa zdravljem: ‘Osjećam da moram imati djecu što prije‘

Od prvih simptoma do dijagnoze prošlo je mnogo godina, a već je i sama počela sumnjati da umišlja bolove

Olivia Culpo

 Mediapunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia/Mediapunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia

Manekenka Olivia Culpo progovorila je o svojoj borbi s endometriozom. Od prvih simptoma do dijagnoze prošlo je mnogo godina, a već je i sama počela sumnjati da umišlja bolove. Sada želi da njena priča bude poticaj drugim ljudima da ne odustaju od svog zdravlja. Trenutno joj je najveća briga njena plodnost.

- Endometrioza mi je uništila život - rekla je Olivia Culpo svojim pratiteljima u videu koji je emitirala u ponedjeljak na Instagramu. Dodala je i kako joj je trebalo mnogo godina da otkrije pravu dijagnozu.

Nije mogla funkcionirati zbog boli koju je osjećala, ali nikako nije dobivala dijagnozu.

- Išla sam liječniku za liječnikom, za liječnikom... svaki liječnik kod kojeg sam išla - deseci - rekao mi je da su moje menstruacije normalne, da je bol normalna, da je nelagoda normalna, da samo trebam uzeti lijek - rekla je Culpo, ističući da su joj prepisivali svašta i da se bol nije smanjivala.

Umišljanje simptoma i pretjerane reakcije?

Naglasila je kako je često imala osjećaj da umišlja svoje simptome i pretjerano reagira, što je onda izazvalo i emotivnu bol. Najgore od svega je to što joj bol nikada nije bila potvrđena.

U opisu objave na Instagramu, Culpo je opisala svoju frustraciju prije nego što joj je dijagnosticirana endometrioza.

- U današnjem društvu žene nisu ovlaštene biti stručnjak za vlastito tijelo. Osjećati se kao da je moja kronična bol pretjerana reakcija bilo je obeshrabrujuće i zbunjujuće. Tko sam ja da se ne slažem s ne jednim, ne dvojicom, nego mnogim visokoobrazovanim i dobronamjernim liječnicima, napisala je.

Informacije o bolovima koje ima tražila je na raznim forumima i videima, tako je saznala za endometriozu i simptome koje ona sa sobom donosi.

- Nakon desetaka pogrešnih skretanja, konačno sam došao do istine, a to je da imam tešku endometriozu i da mi je potrebna operacija ako postoji nada da spasim svoje reproduktivne organe. Da nije bilo onih koji su dijelili svoje priče na nasumičnim postovima na blogu, nikada ne bih smogao hrabrosti nastaviti zagovarati sebe, rekla je Culpo.

Želi biti utjeha drugima

Svoju priču je podijelila baš zbog toga što je utjehu pronalazila u pričama drugih žena. Nada se kako će njena priča potaknuti i osnažiti druge u njihovim borbama za zdravlje.

- Nadam se da je ovo, ako ništa drugo, podsjetnik da vjerujete prije svega sebi i borite se za sebe čak i ako vam se čini da ste vojska jedne žene! Tako volim čuti vaše priče koje mi šaljete u dm - tako sam zahvalan za našu malu endo zajednicu ovdje, rekla je.

U svojoj TLC emisiji prošlog tjedna, Culpo je rekla da se osjeća pod pritiskom da ima djecu što prije. Culpo je rekla da ju je njezina borba s endometriozom, koja može uzrokovati probleme s plodnošću, dovela do toga da brine o svom biološkom satu.

- Endometrioza može utjecati na vašu plodnost na mnogo različitih načina. Toliko je toga da ne znam što će se dogoditi u budućnosti s tim stanjem i cijelo vrijeme brinem o tome. Osjećam da moram imati djecu što prije, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:21