GLAZBENA IKONA

Skuplja Grammyje i ruši rekorde: Kako se Beyonce popela na sami vrh - ali i zakasnila u ključnom trenutku

Album koji je poharao ovogodišnju dodjelu, ‘Renaissance‘, debitirao je na prvom mjestu Billboardove ljestvice

Beyonce 2017. godine

 Robyn Beck/Afp

Pop zvijezda Beyonce oborila je u nedjelju rekord na dodjeli Grammyja za najviše osvojenih nagrada u karijeri, a te večeri osvojila je čak četiri.

Ova 41-godišnjakinja je na 65. dodjeli prestižnih glazbenih nagrada osvojila Grammyje za najbolji dance/elektronički album, za najbolju R&B pjesmu (Cuff It), album godine (Renaissance) i pjesmu godine, a u svojoj karijeri je ukupno osvojila 32. Dosad je taj rekord, s 31 osvojenim trofejom, držao pokojni dirigent klasične glazbe Georg Solti.

image

Beyonce 2023. godine

Valerie Macon/Afp

Beyoncé je već ušla u večer kao najnagrađivanija žena u povijesti Grammyja i bila je izjednačena s producentom Quincyjem Jonesom, koji ima 28 osvojenih nagrada. Također, Beyoncé je u svojoj karijeri skupila 88 nominacija za Grammy, a na jučerašnjoj je dodjeli nagrada zakasnila na preuzimanje svoje prve nagrade te večeri jer je zapela u prometnoj gužvi ispred arene u kojoj se odvijala svečana ceremonija dodjele nagrada. Nakon što je pjevačica osvojila nagradu za najbolju R&B pjesmu, Terius Nash i Nile Rodgers požurili su na pozornicu kako bi primili nagradu u njezino ime. Dok je Nash ukratko zahvalio okupljenima u cenzuriranom govoru, Trevor Noah je odlučio objasniti zašto nema Beyonce.

- Dakle, Beyonce je na putu. Dobra strana održavanja Grammyja u LA-u je to što svi mogu biti ovdje, no loša strana održavanja Grammyja u LA-u je promet - rekao je Noah, unatoč tome što je dodjela nagrada tada trajala već pola sata.

Podsjetimo, Beyonce se proslavila kasnih devedesetih kao članica R&B skupine Destiny‘s Child, jedne od najprodavanijih ženskih grupa svih vremena. Upravo debitantski album Destiny‘s Child sadrži neke od najpoznatijih pjesama grupe kao što su "Bills, Bills, Bills", "Jumpin‘ Jumpin‘" i "Say My Name", koja je postala njihova najuspješnija pjesma na vremena te osvojila Grammyje za najbolju R&B izvedbu dua ili grupe s vokalom i najbolju R&B pjesmu na 43. dodjeli nagrada.

image

Destiny‘s Child

Don Emmert/Afp

Nakon što se poznata "girl grupa" razišla, 2003. je izašao debitantski album Beyonce zvan "Dangerously in Love", koji je sadržavao singlove "Crazy in Love" i "Baby Boy", a oni su svoje mjesto pronašli na vrhu američke Billboard Hot 100 ljestvice. Album je Beyoncé tada donio rekordnih pet nagrada, a tijekom ceremonije nastupila je s Princeom.

image

Beyonce i Jay-Z 2005. godine

Gerard Burkhart/Afp

Beyoncéin drugi solo album "B‘Day" bio je nominiran za Grammyja 2007. godine, a godinu nakon je dobio dvije nominacije - "Irreplaceable" je bila u konkurenciji za pjesmu godine, a sa Shakirom je zaslužila nominaciju za najbolju pop suradnju s vokalom za "Beautiful Liar".

image

Beyonce 2007. godine

Gabriel Bouys/Afp

Na 52. dodjeli nagrada, Beyoncé je nominirana čak 10 puta. Megauspješan album "I Am... Sasha Fierce" nominiran je više puta, a pjesma "Single Ladies (Put a Ring on It)" bila je nominirana za pjesmu godine. Tako se Beyonce izjednačila s Lauryn Hill za najviše nominacija za Grammy u jednoj godini, a osvojila ih je čak šest, srušivši rekord.

image

Beyonce tijekom koncerta 2010. godine

Lucio Tavora/Agncia Estado Via Afp

Na 57. dodjeli Grammyja u veljači 2015. godine Beyoncé je bila nominirana za šest nagrada, a na kraju je osvojila tri, zahvaljujući svom četvrtom albumu, simbolično nazvanom "4". Njen peti album, "Lemonade", najuspješniji je njen album do sada, a na 59. dodjeli Grammyja u veljači 2017., "Lemonade" je predvodio nominacije s devet, uključujući one za album i pjesmu godine za Lemonade i "Formation". Impresivni "Lemonade" donio je popularnoj Beyonce dva Grammyja. Zanimljivo je da je Adele, nakon što je osvojila Grammy za album godine, izjavila da je Lemonade "monumentalan i da zaslužuje više".

image

Beyonce 2017. godine

Robyn Beck/Afp

Vrijedi istaknuti da je Beyoncé posudila glas Nali u "remakeu" Kralja lavova 2019. godine. Beyoncé se pojavljuje na soundtracku filma s remakeom pjesme "Can You Feel the Love Tonight" uz Donalda Glovera, Billyja Eichnera i Setha Rogena, a film je opisan kao "slavljeničke memoare za svijet o iskustvu crnaca". Beyoncé je te godine dobila najviše nominacija na 63. dodjeli nagrada Grammy i najviše nagrada, čak četiri, što ju je učinilo najnagrađivanijom pjevačicom, najnagrađivanijom umjetnicom i drugom najnagrađivanijom umjetnicom u povijesti Grammyja.

image
Frazer Harrison/Getty Images Via Afp

Album koji je poharao ovogodišnju dodjelu, "Renaissance", debitirao je na prvom mjestu Billboardove ljestvice, i time je Beyoncé postala prva pjevačica kojoj je prvih sedam studijskih albuma debitiralo na prvom mjestu spomenute ljestvice u Sjedinjenim Državama. "Break My Soul" istodobno se popela na broj 1 na Billboard Hot 100 listi, postavši dvanaesta pjesma kojoj je to pošlo za rukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:52