NATPRIRODNO

Sarah Ferguson misli kako kraljica Elizabeta II. i nakon smrti obilazi svoje voljene korgije: ‘Kad zalaju...‘

Vojvotkinja od Yorka progovorila je o svojoj novoj knjizi, o psima te se prisjetila druženja sa svekrvom koja joj je najveći idol

Sarah Ferguson

 Independent Photo Agency Srl/Alamy/Alamy/Profimedia/Independent Photo Agency Srl/alamy/alamy/profimedia

Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka dala je veliki intervju magazinu People u kojem je progovorila o svemu i svačemu - o životu bez kraljice Elizabete, svojim knjigama i korgijima. Kao i uvijek kada je Fergie u pitanju, bilo je tu zanimljivih iznenađenja, čak natprirodnih. Fergie, recimo, misli da kraljica Elizabeta II., koja je preminula u rujnu, u 96. godini života, i nakon smrti obilazi svoje korgije u Windsoru.

image

Sarah Ferguson s kraljicom Elizabetom i kćeri Beatrice 2018. godine

James Whatling/Mega/The Mega Agency/Profimedia/James Whatling/mega/the Mega Agency/profimedia

A kraljica, koja je 70 godina vladala Ujedinjenim Kraljevstvom, bila je njezin "najveći idol".

- Djelovala je smirujuće. Jer, to je pomalo zastrašujuće, znate? Znala sam sjediti satima i razmišljati: "O, moj Bože, nekome se jednom u životu dogodi da ima audijenciju kod kraljice, a ja sjedim s njom sa šalicom čaja u ruci!" - rekla je 63-godišnja vojvotkinja - Bila je briljantna u tome kako je znala opustiti ljude. Jednostavno je znala što treba učiniti da se svi osjećaju dobro. Nikad sebe nije stavljala u prvi plan, uvijek je radila za monarhiju.

Jedan od povoda za intervju bila je njezina nova knjiga, povijesni roman "A Most Intriguing Lady" koji u prodaju kreće 7. ožujka. Kao i u prvom romanu, prošle godine objavljenom bestseleru "Her Heart for a Compass", Ferguson opet istražuje temu "nevidljivih žena".

- I sama sam dugo bila takva, nevidljiva, i tek sada počinjem ispispavati teren - kazala je - Dakle, odabrala sam pisati ovakve povijesne romane zbog tih nevidljivih žena i glasova iz prošlosti. Jer, o Lady Margaret i Lady Mary ništa se nije pisalo, a onjihovoj braći jest. Mislim da je moja prava uloga tim ženama kojih odavno nema reći: "Da, ovo je tvoja priča. Kako bi voljela da bude ispričana? Samo reci".

image

Sarah Ferguson s kraljicom Elizabetom, Kraljicom Majkom, princom Charlesomm, princom Andrewom, princezom Margaret i princezom Dianom

John Shelley Collection/Avalon/Profimedia/John Shelley Collection/avalon/profimedia

Objasnila je kako je naučila postići ravnotežu između naslijeđa i dužnosti, a to je tema koju također istražuje u knjizi "A Most Intriguant Lady".

- Mislim da mi je puno lakše odgovoriti na to sada kada kraljica više nije s nama. Veliki dio mog osjećaja dužnosti tijekom života bio je u tome da sam željela raditi točno onako kako je radila kraljica, a prije toga moj otac, a još prije moja majka. - objasnila je Fergie - A smatram da morate podržavati svoj vlastiti sustav vrijednosti, svoj osobni priručnik životnih pravila.

image

Iako su razvedeni godinama, Sarah Ferguson živi s princom Andrewom

Peter Macdiarmid/Eyevine/Profimedia/Peter Macdiarmid/eyevine/profimedia

Vojvotkinja koja se uz pisanje bavi i dobrotvornim radom, rekla je da bi, kada bi danas razgovarala s kraljicom Elizabetom "pričala o stablima magnolije u vrtu, jer ih je voljela, i jaglacima na obalama Windsora, i snježnim pahuljicama. Bilo bi joj drago što njezini psići šeću mjestima gdje je ona prije šetala.".

Nakon smrti kraljice Elizabete, dva korgija, Sandy i Muick (izgovara se "Mick"), koje su kraljici poklonili baš Sarah Ferguson, njezin bivši suprug princ Andrew i njihove kćeri, princeze Beatrice i Eugenie, našli su svoje mjesto u njihovoj kući Royal Lodge. Iako su odavno razvedeni, Sarah Ferguson s bivšim suprugom i danas dijeli dom u Windsoru.

image

Korgiji Muick i Sandy na sprovodu kraljice Elizabete II.

Peter Nicholls/Pa Images/Profimedia/Peter Nicholls/pa Images/profimedia

Ali briga o najpoznatijim kućnim ljubimcima u Ujedinjenom Kraljevstvu uključuje određeni stres.

- Oni su nacionalne ikone pa me uhvati panika svaki put kad potrče u lov na vjevericu. - rekla je vojvotkinja - Naravno, pružaju mi golemu radost. I uvijek, kada laju ni na što, kada na vidiku nema nikakve vjerverice, vjerujem da laju jer prolazi kraljica. Da, oni puno vremena provode samnom imisle da sam jako duhovita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:02