RECEPTI SE SAMO PIŠU

Razotkrivaju se liječnici koji su slavne u Hollywoodu opskrbljivali drogom: Bili su željni slave, a pala je i ‘kraljica ketamina‘

‘Nisam imala ilegalne ulične dilere droge, svi moji dileri bili su liječnici...‘, priznala je pjevačica

Matthew Perry

 Matt Baron/bei/Shutterstock Editorial/Profimedia/

Serija "TMZ Investigates: Matthew Perry & The Secret Celebrity Drug Ring" izašla je ovaj tjedan na Hulu, a govori o drogi u Hollywoodu i smrtnom slučaju popularnog Chandlera Binga iz ‘Prijatelja‘, Matthewu Perryju. Kao što znamo, glumac se prošle godine u listopadu smrtonosno predozirao ketaminom, kojim se liječio od depresije i ovisnosti.

Kako The Sun piše, Perry je trošio oko 49.000 eura mjesečno na ilegalnu supstancu koju je dnevno uzimao u injekcijama između šest do osam puta. Nakon Perryjeve smrti pokrenuta je istraga da bi se otkrilo kako je glumac uspio doći do tako velikih količina droga.

Prošloga je mjeseca uhićeno pet osoba za koje se sumnja da su imale veze s prodajom supstance koju je Perry koristio, a među njima je bila i Jasveen Sangha, poznatija kao ‘kraljica ketamina‘. Sangha je navodno opskrbljivala slavne osobe u Hollywoodu, a sama istraga potaknula je neke slavne zvijezde da progovore o svom slučaju.

image

Matthew Perry

Image Press Agency/Nurphoto Via Afp
image

Matthew Perry

Matt Baron/bei/Shutterstock Editorial/Profimedia/

Kelly Osbourne je rekla da je još kao tinejdžerica mogla sama ispisivati svoje recepte te da joj je u jednom trenutku čak šest liječnika pisalo recepte. "Nisam imala ilegalne ulične dilere droge, svi moji dileri bili su liječnici. Svaki put. Imala sam takve liječnike u New Yorku, L.A.-u i Londonu, tako da ako mi ponestane, mogu ih nazvati. Mislim, apsolutno je nemoguće da nisu vidjeli da sam ovisnik, s količinom koju su mi propisivali", kazala je.

Osbourne je tvrdila i da su neki centri za liječenje slali ljude na sastanke anonimnih alkoholičara i anonimnih narkomana u pokušaju da ovisnike povrate liječenju kako bi ih oni ponovno usmjerili nazad u centar na skupo liječenje.

Otkriveno je i da su medicinski stručnjaci mijenjali supstance za slavu, besplatne stvari i druženje sa slavnima. "Svaki ovisnik o drogama zna kako se i s kim može spojiti, ali slavne osobe to znaju bolje nego itko drugi...", otkrio je specijalist za ovisnost dr. Drew Pinsky.

Bivša supruga Michaela Jacksona, Debbie Rowe, potvrdila je da su liječnici dijelili drogu kako bi bili dio kruga slavnih. "Jako sam upoznata s lijekovima koje je dr. Arnie Klein davao nekim pacijentima. Taj pacijent je imao zabavu i ja sam bila na njoj, čim uđete tamo stoji posuda sa slatkišima koja sadrži opioide", rekla je, a iz prve je ruke takav slučaj potvrdio i Brandon Novak, reality zvijezda showa "Jackass".

"Pustio bih ih da misle da ću ih jednog dana dovesti na set i na radijske emisije i da se mogu družiti s tim slavnim osobama i dopustili bi mi da se vratim svaka dva tjedna umjesto tri, dopunjavali bi moje recepte...", kazao je Novak koji je liječnike navodio da vjeruju da će biti dio njegova najužeg kruga.

image

Kelly Osbourne i Slipknot

Robyn Beck/Afp/Profimedia/Robyn Beck/afp/profimedia

"Liječnici, nažalost, često žele napraviti uslugu slavnim osobama i prekršiti pravila. Oni će raditi stvari koje su potpuno neprikladne samo da bi imali slavne klijente i bili prijatelji slavnim osobama te da bi oni sami postali slavni. Tada stvari mogu krenuti naopako, kao što se to očito dogodilo u ovoj situaciji", smatra plastični kirurg dr. Terry Dubrow.

Inače, ketamin u Americi zapravo nije propisan kao lijek za depresiju i poremećaje ovisnosti, ali toga se nitko ne drži. Također, osobe koje koriste ketamin u Velikoj Britaniji trebaju biti pod nadzorom te ketamin nije namijenjen za uporabu izvan klinike, podsjeća The Sun. "Nije namijenjeno da ga netko propisuje, izdaje i nosi kući... Bila je to pohlepa. Bio je to pohlepni liječnik spreman učiniti nešto potpuno izvan opsega medicinske nužde samo kako bi zaradio novac", rekao je Bill Bodner, umirovljeni agent "Drug Enforcment Administrationa".

image

Drew Pinsky

Image Press Agency/Nurphoto Via Afp
image

Drew Pinsky

Fpa/Full Picture Agency Via Afp

Dr. Pinsky je dodao da osim novca i slave, ima i jedan neshvatljivi dio ovakvih slučaja. "Neshvatljivo je, ali se događa. Nešto u vezi s brigom o slavnoj osobi uzbuđuje tog liječnika na način da ne zadrži svoju uobičajenu prosudbu. A onda ako su tu i financijski poticaji...", objasnio je specijalist za ovisnosti.

Kada postoji potencijalna privlačnost slavne osobe, postoji velika mogućnost da će se prijeđu etičke granice, a Bodner smatra da je to praksa koja će se, unatoč ovoj istrazi i kobnim posljedicama, nastaviti. "Ne zaboravite, vidjeli smo istu stvar s opijatima, relaksatorima mišića... Liječnik bude uhvaćen, svi kažu ‘oh, daj da pogledam što radim i uvjerim se da je sve u redu‘ i onda malo po malo opet skliznu i vrate se starim navikama propisivanja lijekova", dodao je Bodner.

Sam primjer toga je i uhićena Sangha koja je ranije bila optužena za prodaju ketamina Codyju McLauryju koji je umro od predoziranja 2019. godine. "Nastavila je... Moj jadni mali mozak ne može ovo obraditi. Mislim, stupanj do kojeg je povrijedila druge ljude je nešto što do sada nisam vidio", kazao je Pinsky.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 08:53