DRAMATIČNO SUĐENJE

Princ Harry zatražio jednu od najvećih odšteta za hakiranje telefona ikad: Britanski mediji moraju mu platiti!

Mediji su, kazao je Harry, uništili njegove veze i ostavili ga s napadima depresije i paranoje

Princ Harry

 Henry Nicholls/Afp

Princ Harry djelomično je pobijedio na suđenju protiv britanskog medija Daily Mirrora. Dramatično suđenje trajalo je sedam tjedana, a Harry je postao prvi član kraljevske obitelji u 130 godina koji se pojavio kao svjedok na sudu, prenosi The Guardian.

Vojvoda od Sussexa tvrdio je da je godinama na meti izdavača novina, a tužio ih je za hakiranje telefona i drugih nezakonitih ponašanja kako bi dobili informacije o njegovom privatnom životu. Za primjer optužbi naveo je desetke vijesti, o njegovom odnosu s bivšom djevojkom Chelsy Davy i njegovom obitelji kao i one koje se odnose na korištenje droge, koje su objavljene između 1995. i 2011. godine u Daily Mirroru, Sunday Mirroru i Peopleu.

image

Princ Harry

Henry Nicholls/Afp

Suđenje je razotkrilo metode britanskih tabloida, kao i uloge bivšeg urednika Mirrora, Piersa Morgana i mreže privatnih istražitelja. Harryjevi odvjetnici tvrdili su da su viši urednici i rukovoditelji Mirror Group Newspapers Ltd (MGN) znali za nedjela, ali da ih ona nisu spriječila u objavi informacija do kojih su došli nelegalnim putem.

Kako navodi The Guardian, Harry je s vremena na vrijeme djelovao kao da će zaplakati dok daje iskaz. Princ je rekao da su ga britanske novine nezakonito napadale cijeli njegov život, a da su se onda potrudila da te tragove prikriju. Mediji su, kazao je, uništili njegove veze i ostavili ga s napadima depresije i paranoje.

Inzistirao je na čvrstim dokazima i tome da bi osjetio nepravdu da izgubi slučaj. "Hakiranje telefona bilo je u industrijskim razmjerima u najmanje tri novine u to vrijeme, bez sumnje", rekao je jedan od najuglađenijih među više od 100 tužitelja. U široj je parnici uključena i pjevačica Cheryl i imanje Georgea Michaela.

image

Princ Harry

Henry Nicholls/Afp

Princ Harry tražio je 440.000 funti odštete što je jedna od najvećih nagodbi za hakiranje telefona ikad. MGN je priznao da su jednom prilikom nezakonito prikupljali informacije, kada je novinar časopisa People platio 75 funti privatnom istražitelju da nezakonito dobije informacije o Harryjevom posjetu londonskom VIP noćnom klubu "Chinawhite" 2004. godine, ali da bi odšteta trebala iznositi samo 500 funti.

Andrew Green, odvjetnik Mirrora, istaknuo je kako je Mirror 2000-tih hakirao govornu poštu mnogih slavnih osoba, ali da im je platio znatnu odštetu. Dodao je da nema dokazala da su novinari ciljali Harryjev telefon te da su priče, koje se smatraju u ovom slučaju nezakonito stečene, ili trivijalne ili su ih pružili legitimni izvori kao što je glasnogovornik palače.

Harryjev odvjetnik, David Sherborne, rekao je da su ključni dokazi, milijuni e-poruka i telefonskih brojeva za snimanje koji bi poduprli Harryjevu tvrdnju, namjerno uništeni. Osim ovoga slučaja, poznato je i da je News of the World Ruperta Murdocha hakirao telefon te princ pokreće dva odvojena slučaja hakiranja telefona protiv izdavača Suna i izdavača Daily Maila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:49