USIJANI CRVENI TEPIH

Pjevačicu prozvali zbog seksualiziranja tradicionalne odjeće: ‘Curo, to se tako ne radi!‘

Summer Walker pojavila se na dodjeli nagrada BET u iznimno smjelom outfitu i naljutila mnoge. No, problem ovaj put nije u golotinji

Pjevačica Summer Walker

 Instagram

Smjelih, prozirnih, sićušnih outfita koji ništa ne skrivaju, na raznim crvenim tepisima sve je više, no Summer Walker (26), američka R&B pjevačica (koja se predstavlja kao oni) golišavost je dovela na novu razinu. Na svečanoj dodjeli BET nagrada, koje se od 2001. godine dodjeljuju afroameričkim umjetnicima, sportašima, zabavljačima za njihov uspjeh u raznim područjima, izašla je na crveni tepih odjevena u minicu i "grudnjak" s nakitom brenda Laurel Street koji se sastoji od crnih kristala i zlatnih novčića, dok je bradavice prekrila zlatnom bojom za tijelo.

Prije same priredbe, Walker, poznata i kao Awkward Kween, na Instagramu je objasnila da je njezin outfit inspiriran "tradicionalnim nakitom naroda Hmong".

Vjerojatno nije očekivala žestoke kritike i optužbe za "kulturno prisvajanje", no one su krenule poput lavine.

Najviše kritičara napalo ju je zbog "seksualiziranja" tradicionalne odjeće naroda koji živi u jugozapadnoj Kini, Vijetnamu, Laosu, Tajlandu i Mjanmaru.

- Nije to to, ma što ti mislila - jasno je rekao jedan korisnik Instagrama, a drugi dodao: "A, ne...Ovo stvarno nije u redu". Ili "Curo, to se tako ne radi!"

- U redu je odati priznanje nekome ili nečemu, ali zasigurno ne na ovakav način - napisala je jedna njezina pratiteljica.

Pjevačica zasad šuti, no brend Laurel Street ekspresno se ispričao preko društvenih mreža. Naglašavaju kako nisu željeli nikoga uvrijediti i kako poštuju sve narode i kulture.

- ... nije nam bila namjera seksualizirati te komade, već slaviti život i ljepotu žene - napisali su.

Ovo je drugi put da se Walker opekla pokušavajući odati počast narodu Hmong. Dan prije, kada je najavila da je trudna, pozirala je u sličnom outfitu drugog dizajnera, ali sa srebrnim detaljima.

Jedan od ljudi koji je žestoko reagirao na izbor outfita iz osobnih razloga pojasnio je da gornji dio njezine kombinacije, "grudnjak" koji se sastoji samo od vrpci (novčića) i ne pokriva dojke nego ide oko njih, ima važno značenje za taj narod - napravljen je po uzoru na takozvani xauv, koji se "koristio kao predmet za identifikaciju pripadnika naroda Hmong kada su nas Kinezi porobili". Sada se, rekao je, nosi kao simbol "slobode i neovisnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:13