POZNATA SPISATELJICA

‘Otvoreni brak naučio me da je ljubav opasnija od seksa. Treća muževa ljubavnica presudila je našem odnosu‘

Ako su baš željeli imati aferu s nekim drugim, za to su morali tražiti partnerovo dopuštenje

Seks, ilustracija

 Unsplash

Autorica romana ‘Why sex doesn‘t matter‘, ‘The Rupture‘ i drugih, Olivia Fane, dvaput se udavala - jednom je bila u otvorenom braku, a drugi put u tradicionalnom. S prvim suprugom Adamom, započela je ‘boemsku‘ vezu u kojoj su mislili da su cool i napredni. Nakon što su sastavili ‘ugovor‘ za koji su vjerovali da pokriva svaki mogući scenarij koji bi se u otvorenoj vezi mogao dogoditi, nisu bili ni svjesni gdje je opasnost vrebala.

Kako je otkrila u tekstu za Daily Mail, složili su se da se puki poljupci s drugim ljudima ne računaju kao prevara. U njima su mogli uživati bilo kada i bilo gdje. Ali ako su baš željeli imati aferu s nekim drugim, za to su morali tražiti partnerovo dopuštenje. Također su mogli staviti veto ako bi se osjećali iole neugodno.

"Bili smo dužni priznati i najmanji detalj, ako je partner htio slušati o tome. Afera se trebala odvijati daleko od kuće i nije smjela trajati dulje od dva tjedna. Na taj će način, bar smo tako mislili, sve u vezi tog seksa ostati pod kontrolom. Ali, iako smo smislili pravila koja se odnose na seks, nismo mogli kontrolirati romantiku ili ljubav koja je iz takvih veza proizlazila. Jer ljubav je daleko opasnija od seksa", piše Fane za Daily Mail.

Ona i bivši suprug počeli su izlaziti kad je njoj bilo 19 godina, a upoznali su se na Sveučilištu Cambridge. Ona je potjecala iz tradicionalne, konzervativne obitelji te je pohađala anglikanski internat za djevojčice. Otkrila je i da je izgubila nevinost, na koju je gledala kao nešto što treba ‘odraditi‘, poput vozačkog ispita, umjesto da se radi o predanosti nekome.

"Svidio mi se način razmišljanja tih boema, bio je sličan mojemu. Rečeno mi je da ljubav i seks idu zajedno, ali jednostavno nisam u to vjerovala. Ljubav je bila spajanje dviju duša koje postaju jedno, a seks je bio samo zabavan, lagan i trivijalan. Voljela sam Adama, to je bilo važno. Osim toga, on je bio frajer, a majka mi je rekla da takvi tipovi vole seksi žene. Takvi smo jednostavno stvoreni", ispričala je.

nakon tri mjeseca veze, Adam je imao svoju prvu aferu. Iako do tog trenutka nisu formalizirali njihov otvoreni dogovor, spisateljica je intuitivno znala u što se upustila.

"Ne mogu opisati koliko sam bila ponosna na mladu sebe. Pogledajte me, odbacujem sve konvencije! Sada sam bila pravi boem. Sjećam se da sam kupovala voće na tržnici sa smiješnim osmijehom na licu i da je prodavač komentirao: ‘Vidim da je nekome dobar dan!‘ U tom sam trenutku shvatila da ne osjećam nikakvu seksualnu ljubomoru. Adamova ljubavnica bila je umjetnica i donio mi je neke razglednice koje je ona radila, s izvrsnim crtežima. Osjećala sam se ponosno što sam na neki način povezana s time. Očito je i ona bila boem! Kako je to bilo blaženo prekrasno", rekla je.

Otkrila je i da bi sada sa 62 godine imala nekoliko riječi za mlađu sebe. I dalje vjeruje da je seks uglavnom biološki imperativ i da se tjelesna privlačnost može razlikovati od one ‘privlačnosti duše‘.

"Uostalom, ne sviđaju li nam se uglavnom ljudi koji ne bi trebali? Ono što smo Adam i ja tada govorili jedno drugome bilo je da ako se ukaže prilika, treba uživati i ne osjećati se krivim zbog toga. Ipak, možda smo se ipak trebali osjećati krivima. U tih 10 godina koliko smo bili zajedno, Adam je imao tri ljubavnice, a ja jednog ljubavnika. Uživala sam i u najdivnijim flertovima s više muškaraca (uključujući čovjeka koji će postati moj drugi muž), od kojih su mi mnogi još uvijek prijatelji", govori spisateljica i dodaje da, iako je na kraju bila povrijeđena, i dan danas je sigurna da joj je bilo bolje s Adamom nego s nekim ljubomornim, posesivnim ‘kontrol-freakom‘.

Godinama nakon što su potpisali svoj ‘ugovor‘, Olivia je u vlaku upoznala jednog muškarca koji je, kako kaže, izgledao kao državni službenik koji poštuje zakon i koji nikada u životu nije imao avanturu.

"Kako mala djeca nakon dugo vremena nisu bila uz mene i nisu zahtijevala moju pažnju, doživjela sam opojan osjećaj slobode. Obratila sam se tom nepoznatom čovjeku i rekla - oduvijek sam maštala o ljubljenju s potpunim strancem. On je izgledao užasnuto i do kraja putovanja vlakom držao je glavu skrivenu u novinama koje je čitao. Ipak, kad smo se iskrcali na stanici, uzeo me u naručje na peronu i strastveno me poljubio. Bilo je jednostavno savršeno. I moja jedina afera bila je prilično briljantna. Dogodila se kad je sve troje moje djece bilo mlađe od četiri godine, a ja sam bila potpuno iscrpljena. Kad sam se požalila da se osjećam samo kao mam i da nisam ništa više od tvornice mlijeka, Adam mi je rekao da mi treba ‘tonik u obliku ljubavne afere‘. "Afera će ti podići raspoloženje", rekao joj je tada.

"S kim bih, dovraga, mogla imati aferu?", upitala ga je tada, a on joj je rekao da ‘pogleda u svoj adresar‘.

I upravo to je i učinila. Pronašla je ime čovjeka s kojim nije razgovarala još od fakultetskih dana, ali koji joj je uvijek bio vrlo drag. Kad ga je nazvala, bio je pomalo iznenađen što je čuje.

"Rekla sam mu da je Adam otputovao, ali da imam dopuštenje da provedem vikend s prijateljem. ‘Stvarno?‘ - nevino me pitao. Bilo je smiješno, nije imao pojma što je na stolu. Imali smo rezerviranu spavaću sobu u jednom hotelu, a on je mislio da ćemo provoditi vrijeme obilazeći crkve. Osjećala sam se kao prava zavodnica, kucajući mu na vrata sobe usred noći. I recimo samo da me nije odbio. Adam je bio u pravu - to je bio taj ‘tonik‘ koji mi je trebao. Osjećala sam se kao da letim od uzbuđenja, a tako se nisam osjećala najmanje godinu dana. Svi uključeni u ovu avanturu znali su da će joj doći kraj. Nitko nije povrijeđen. Ali kada se netko zaljubi onda sve krene po zlu", otkrila je.

Dodala je da su se ona i prvi suprug zajedno smijali njegovim prvim dvjema aferama te da su ih one zapravo dodatno povezale. No, treća je bila drugačija jer se on zaljubio.

"I odjednom je ona bila ta koja je zaokupirala njegove misli, a ne ja. Iako smo veselo čavrljali o djeci osjetila sam da nije koncentriran. Više nije bio prisutan u našem braku. Prošlo je nekoliko mjeseci tijekom kojih sam osjećala da duhom nije prisutan, a moram priznati da sam osjetila neku vrstu olakšanja kad smo se konačno razdvojili. Nema ničeg bolnijeg od toga da ležite u krevetu pokraj nekoga tko vas više ne vidi. Sjećam se da sam ga jednom trknula nogom i zavikala: ‘Samo me primijeti!‘ Bilo je kao da je Adam, čovjek kojem sam vjerovala najviše na svijetu, mrtav za mene. Ali iako je naš rastanak, kad sam imala 30 godina, bio olakšanje na nekim razinama, na drugima je donio još više bola", ispričala je.

Dodala je da je razlika kad imate djecu. "Ako ste sami nakon razvoda, možete pobjeći na drugi kraj svijeta i krenuti iznova. Ali kada imate djecu, srce vam se uvijek iznova slama. Naši su dječaci imali sedam, četiri i tri godine kada smo se rastali. Njihove su mi suze bile nepodnošljive", dodala je.

Adam je živio 160 kilometara dalje od obitelji pa su svakog drugog petka dječaci putovali tati. Ona je ostala u njihovoj staroj kući, djeca su pohađala iste škole, a uskoro su morali upoznati i majčina novog partnera.

"I Adam i ja smo se osjećali tako loše zbog toga i pokušali smo to ispraviti. No, čak ni sada, s djecom zapravo nikada nismo razgovarali o tom periodu. Kada je jedan od mojih sinova imao 16 godina, pitala sam ga što on misli o svemu tome. Njegov odgovor? ‘Molim te, ne ulazi u to, mama.‘ Sada, godinama kasnije, naša su tri sina besprijekorno konzervativna, svi su u sretnom braku. Pretpostavljam da im je prilično neugodno zbog boemskog načina života njihovih roditelja", otkrila je.

Dodala je i da ona i bivši suprug sada uživaju u dugim, monogamnim brakovima. "Da barem nije bilo potrebno toliko slomljenih srca prije nego što smo naučili lekciju o tome zašto je seksualna vjernost toliko važna u braku. Naši preci su to uzimali zdravo za gotovo, no čini se da svaka nova generacija to mora iznova učiti", zaključuje spisateljica za Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:03