PRVA DAMA UKRAJINE

Olena Zelenska: ‘Doživjela sam strašne trenutke usred noći, plakala sam i pazila da me djeca ne vide...‘

Prva dama Ukrajine otkrila je kako se snalazi usred rata i kakav je njegov utjecaj na obiteljski život

Olena Zelenska

 Hannes Albert/Afp

Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, u nedavnom je intervjuu otkrila kako je pokušavala ostati jaka za svog supruga, ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, baš kao i njezina djeca te drugi Ukrajinci koji su pogođeni ratom. Progovorila je o tome da je bila "blizu toga da psihički izgori" zbog invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na njezinu domovinu, prenosi Daily Mail.

Olena Zelenska otkrila je kakav je osobni danak pretrpjela u posljednje dvije godine, s obzirom na to da je zbog ruske invazije bila prisiljena živjeti odvojeno od supruga. On je ostao u Kijevu, dok ona živi na drugom, neotkrivenom mjestu s njihovo dvoje djece.

"Postoje trenuci u kojima se osjećam kao da sam na rubu psihičkog izgaranja i shvaćam da mi treba odmor od svega. Trudim se učinkovito iskoristiti svaki trenutak, jer ponekad mislimo da imamo vremena za odmor, a nemamo", rekla je u intervjuu za Telegraph.

Također je opisala ‘strašne trenutke‘ u kojima se znala buditi usred noći s crnim mislima. "Dobro je što se to događalo noću jer me onda nitko od moje djece nije vidio, a trudim se uvijek biti njihov izvor povjerenja. Znate, djeca se uvijek ugledaju na roditelje i moraju znati da će sve biti u redu. Nekoliko sam si puta dopustila zaplakati kad sam bila nepodnošljivo tužna, ali to je bilo nešto što sam svjesno učinila jer znam da ponekad moram zaroniti duboko do dna kako bih pronašla snagu za dalje. Morate si nekad i dopustiti da se isplačete", ispričala je Zelenska, koja se nada da će "živjeti do ukrajinskog trenutka pobjede".

Kako bi lakše prebrodila situaciju u kojoj se nalazi, odlučila je ne čitati vijesti prije spavanja, a također sastavlja i "popis stvari koje je smiruju". Pokušava zaokupiti svoje misli čišćenjem kuće ili pranjem kose.

"Dok nešto radite, ne sjedite besposleno i samo se plašite, već radite nešto korisno u tom trenutku", objašnjava prva dama Ukrajine.

image

Volodimir Zelenski i Olena Zelenska

Matthieu Mirville/zuma Press/profimedia/Matthieu Mirville/zuma Press/profimedia

Podsjetimo, ova bivša scenaristica upoznala je svog supruga još dok je bila tinejdžerica, a nakon toga su zajedno radili na jednoj humorističnoj seriji i ljubav je planula. Vjenčali su se 2003. godine.

"Nismo dosadili jedno drugome, zapravo nedostajemo jedno drugome. Nemamo se vremena naljutiti jedno na drugo ili se svađati, u posljednje se vrijeme uopće ne svađamo", čak se i našalila.

Podsjetimo, Volodimir Zelenski izjavio je u francuskom parlamentu da je Europa kontinent u ratu i da Rusija neće zaustaviti svoju agresiju na granicama Ukrajine. "Živimo u vremenu kada Europa, nažalost, više nije kontinent mira", rekao je Zelenski u obraćanju francuskim zastupnicima.

"Ponovo se europski gradovi razaraju, a sela pale", rekao je o ruskom bombardiranju Ukrajine. Također je osudio otmice ukrajinske djece na okupiranim područjima.

"Ovo što je sad događa je protiv Ukrajine. No, sutra može biti usmjereno na druge zemlje, a već jasno vidimo smjer agresije: baltičke zemlje, Poljska, Balkan", rekao je.

"Ruski režim ne vidi nikakva ograničenja, a čak ni Europa više nije dovoljna", rekao je Zelenski, ukazujući na ruske vojne akcije u Siriji i sve veću prisutnost Moskve u afričkom području Sahela. Zelenski upozorava da Putin također pokušava "oslabiti" zemlje izazivanjem prehrambene i energetske nesigurnosti.

Zahvalivši Francuskoj u nekoliko navrata na vojnoj i diplomatskoj potpori, nakon što je predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak navečer najavio slanje borbenih zrakoplova u Kijev, Zelenski je rekao da je pobjeda moguća, unatoč napretku Rusa na fronti.

"Možemo li dobiti ovu bitku, svakako, da", uvjeravao je ukrajinski predsjednik koji je prvi put govorio pred francuskim parlamentom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 10:25