TELEVISA PRESENTA

Ogorčeni rat bivših supružnika! Brad napao Angelinu: ‘Zašto si prodala moje životno djelo zlom Putinovom tajkunu?‘

Vinarija na jugu Francuske postala je Pittova strast, a on se prometnuo u jednog od najcjenjenijih svjetskih proizvođača rose vina

Angelina Jolie i Brad Pitt 

 Michel Gangne/AFP

Sudska bitka bivših supružnika Brada Pitta i Angeline Jolie dodatno se zaoštrila i dobila novi, mračan obrat. Pitt (58) optužio je Jolie (47) da mu je pokušala nanijeti štetu tako što je u tajnosti prodala svoj udio u njihovom nekad zajedničkom, francuskom vinogradu i vinariji Miraval 'ruskom oligarhu s toksičnim namjerama' među kojima je, navodno, i plan za preuzimanje potpune kontrole nad višemilijunskim poslovanjem, pokazuju pravni dokumenti do kojih je došao Daily Mail.

Jolie je prodala svoju polovicu uspješne vinarije Chateau Miraval tvrtki koju vodi Jurij Šefler, vlasnik kompanije koja proizvodi vodeću rusku vodku Stoličnaja ili Stoli.

'Ministarstvo financija SAD-a označilo je Šeflera kao 'oligarha Ruske Federacije' i podvrgnulo ga sankcijama. Vodka Stoličnaja je bila predmet bojkota diljem svijeta, a nakon očajničkih pokušaja da se Šefler distancira od Putinova režima, robna marka Stoli sada predstavlja veliki teret', navodi se u jednom sudskom podnesku.

Vinarija na jugu Francuske, gdje su se 2014. Pitt i Jolie vjenčali, postala je Pittova strast i glumac se, vodeći je, prometnuo u jednog od najcjenjenijih svjetskih proizvođača rose vina, pokazuju sudski dokumenti.

No u listopadu 2021. Jolie je 'prodala svoj udjel tvrtki Tenute del Mondu, konkurentu koji se nastojao upustiti u neprijateljsko preuzimanje Miravala', tvrdi se u dokumentima koje su sudu predali Pittovi odvjetnici.

Angelinina jedina motivacija za prodaju bila je 'nanijeti štetu Pittu'. Izvori ističu da je vrijeme prodaje vinarije povezano s odlukom suca kojom se Pittu daje pola skrbništva u žestokoj borbi para za skrbništvo nad njihovo petero, u to vrijeme, malodobne djece.

image

Dvorac i vinograd Miraval

Stéphane Lenhof/Crystal Pictures/Crystal Pictures/Profimedia/Stéphane Lenhof/Crystal Pictures/Crystal Pictures/Profimedia

'Jolie je bila ljuta i osvetoljubiva'

Tvrtka koja je kupila Angelininu polovicu vinarije je podružnica Stoli grupe, što znači da je u 'neizravnom vlasništvu' Šeflera, ruskog oligarha s adresom u Londonu.

'Jolie je planirala, a zatim provela navodnu prodaju u tajnosti, namjerno držeći Pitta u neznanju i svjesno kršeći Pittova prava zajamčena ugovorom', tvrde dalje njegovi odvjetnici.

'Na taj način Jolie je nastojala iskoristiti dobit koju nije zaradila i povrat ulaganja koje nije napravila. Također, putem navodne prodaje Jolie je pokušala nanijeti štetu Pittu', kažu Bradovi odvjetnici.

'Jolie je znala da će Šefler i pokušati preuzeti kontrolu nad poslom koji je Pitt izgradio i potkopati Pittovo ulaganje u Miraval'.

Odvjetnici Brada Pitta kažu da su se ti strahovi odmah ostvarili.

'I baš kao što je Jolie zamislila, to je upravo ono što je Šefler učinio', navode odvjetnici u podnesku.

'Otkako je stekao Joliein udio u Miravalu, Šefler je pokrenuo neprijateljsko preuzimanje vinarskog poslovanja, destabilizirajući Miravalove poslovne operacije i tražeći pristup Miravalovim povjerljivim i vlasničkim informacijama za dobrobit svog konkurentskog poduzeća'.

'Istodobno, Miravalova povezanost sa Šeflerom - koji je stekao slavu odvažnim poslovnim taktikama i sumnjivim profesionalnim udruživanjima - ugrožava reputaciju marke koju je Pitt tako pažljivo gradio', stoji u dokumentima.

'Sve je ovo izravna posljedica Jolienog nezakonitog ponašanja. Kršeći ugovor stranaka, Jolie je pokušala natjerati Pitta na partnerstvo sa strancem, i još gore, strancem s toksičnim asocijacijama i namjerama'.

U podnesku se također tvrdi da prodaja krši sporazum koji je par sklopio na početku svog partnerstva na imanju Chateau Miraval u Corrensu, blizu Aix-en-Provencea, koje se prostire na 1000 hektara, a koje su kupili 2008. godine.

image

Angelina Jolie

Erremaxphoto/Splashnews.com/Splash/Profimedia

Tad je Pitt dobio prvu odbijenicu da kupi njezin udio ako ona želi prodati, rečeno je sucu. A ova posljednja pravna bitka između zaraćenih bivših supružnika dodatno je zakomplicirana sporom oko veličine Jolieina udjela.

Miraval je u vlasništvu Quimicuma, tvrtke u kojoj je Pitt izvorno imao 60 posto udjela preko svoje firme Mondo Bongo, dok je Jolie držala 40 posto preko svoje tvrtke Nouvel.

Tri godine prije nego što su se on i Jolie 2016. razišli, Pitt je prenio deset posto dionica Mondo Bonga na Nouvel, čime su oni postali vlasnici svaki po 50 posto Quimicuma.

No, prema tužbi, prijenos od deset posto je ništavan jer su dionice 'prodane' za samo 1 euro, a ne za 'ozbiljan' iznos kako to zahtijeva luksemburški zakon.

Pitt se također osvrnuo na vrijeme kad je Jolie prodala Nouvel, povezujući to s odlukom suca da Pittu dâ pola skrbništva u žestokoj borbi para za skrbništvo nad njihovo petero djece. Pittovi odvjetnici kažu da su između dvoje glumaca u početku započeli pregovori o otkupu Miravala, vrijednog 164 milijuna dolara i da su pregovori nastavljeni u travnju 2021.

'Pregovori su napredovali, a strane su čak postigle dogovor o cijeni. Međutim, u svibnju 2021. sudac koji je vodio postupak o skrbništvu nad djecom, utvrdio je da Jolie nije vjerodostojna i da postojeća odredba o skrbništvu zahtijeva izmjenu, na Pittov zahtjev, u najboljem interesu njihove djece'.

Dodaju da su 'nakon te presude i unatoč tome što su strane bile na korak od sklapanja dogovora o otkupu Jolienog udjela, Angelinini odvjetnici iznenada obavijestili Pitta da su pregovori završeni'.

Odvjetnici su također 'optužili Pitta da nema namjeru finalizirati sporazum'.

'Kao što je bilo rečeno u jednom od Angelininih pisama', napisali su odvjetnici, 'smatramo se slobodnima od bilo kakvih pregovora s vama i slobodni smo provoditi bilo koje druge transakcije koje smatramo prikladnima'.

Slavni par, koji su u ono vrijeme zvali Brangelina, kupio je dvorac kao dom za njihovo šestero djece, kao i vinograd koji će voditi kao obiteljsku tvrtku. Međutim, imanje je bilo u teškom stanju i novac je curio na sve strane zbog nemara prethodnih vlasnika.

Pitt je tad osnovao udrugu s poznatim vinarom Marcom Perrinom kako bi vinograd pretvorio u poduzeće svjetske klase. Vinograd je postao Pittova strast i vrlo profitabilan, jer je Miraval, pod Pittovim vodstvom, prerastao u višemilijunski globalni posao i jedan od najcjenjenijih svjetskih proizvođača rose vina, piše Daily Mail.

image

Brad Pitt reklamira svoje vino

Miraval/ Lachlan Bailey/ Mega/The Mega Agency/Profimedia/Miraval/ Lachlan Bailey/ Mega/The Mega Agency/Profimedia

Jolie je, s druge strane, tu bila tek slučajni prolaznik, tvrde odvjetnici. Angelina, kako kažu, 'nije ništa pridonijela Miravalovom uspjehu. Umjesto toga, dopustila je Pittu da uloži novac u posao oslanjajući se na pravo pristanka i pravo prvokupa koji mu je dugovala'.

Prvo zajedničko vino, Miraval Rosé 2012., bilo je instant uspjeh. Njegovih prvih 6000 boca rasprodano je online u roku od pet sati. Stručna publikacija Wine Spectator dodijelila mu je mjesto na svojoj listi Top 100 u 2013. - što je prvi rose koji se ikad pojavio na tom popisu, stoji u dokumentima. Miravalova prodaja je skočila i postojala je duga lista čekanja za najnovija vina.

Iako je imala koristi od Miravalovog uspjeha, Jolie nije bila uključena u taj posao, kažu Pittovi odvjetnici.

'Kao što je i sama izjavila u sudskim dokumentima, kuću je smatrala svojim domom i koristila je za sastanke vezane uz njezin međunarodni rad. Nije pridonijela rastu poslovanja'.

Do 2019., tri godine nakon rastave para, vina Miraval su se prodavala u 65 zemalja i uspjeh se nastavio, kažu Pittovi odvjetnici.

'Pitt je kroz značajna financijska ulaganja, izgradio vrlo uspješan obiteljski posao', stoji u pravnim dokumentima. 'Vrijednost Miravala je značajno narasla od 2008. i sad vrijedi stotine milijuna dolara'.

'U međuvremenu, Jolie se nije vratila u Miraval od podnošenja zahtjeva za razvod 2016. Nije učinila ništa da potakne rast poslovanja. Umjesto toga, dopustila je Pittu da izvrši ta ulaganja i da se posveti poslu oslanjajući se na pravo na pristanak koje mu je ona dugovala'.

'Uspjeh Miravala i s njim povezan rast vrijednosti dali su Jolie priliku da kapitalizira Pittov uspjeh, a da pritom ništa ne pridonese poduzeću. Pitt je bio spreman otkupiti dio od Jolie, bilo u cijelosti ili djelomično, pod razumnim uvjetima'.

Šefler, rođen u Sovjetskom Savezu i s britanskim i izraelskim državljanstvom, promatrao je izdaleka taj uspjeh.

Vlasnik SPI grupe, koja prodaje alkohol u 160 zemalja, 2016. je iskoristio vijest o razvodu Brangeline kako bi ponudio 60 milijuna eura za Miraval. Ponudio je i 'bizarni dodatak' za Pitta u vidu 50 milijuna eura vrijednog privatnog zrakoplova pod 'vrlo atraktivnim uvjetima'.

image

Juri Shefler

Valeriy Levitin/Sputnik Via AFP

Ponuda je odbijena, ali su se početkom 2021. godine vratili Šeflerovi suradnici i sastali se s Pittom. Međutim, Pitt je kazao da nije zainteresiran za dogovor.

'Jolie je tako prodala tvrtku Nouvela ne samo trećoj strani, nego baš toj trećoj strani s kojom Pitt i Miraval nisu željeli imati posla', kažu Pittovi odvjetnici.

'Nitko tko je povezan sa Stolijem ili Tenute del Mondo nikad nije kontaktirao Pitta prije objave navodne prodaje. Ni Jolie nije tražila Pittov pristanak, kao ni ponudila prodaju Nouvela Pittu pod istim uvjetima ponuđenima tvrtki Tenute del Mondo'.

'Jolie i Šefler tajili su razgovore i odbili Pittu uopće otkriti uvjete planiranog dogovora. Pitt još uvijek ne zna koji su uvjeti'.

Pittovi odvjetnici također su u svom podnesku povezali Šeflera s Putinom, zbog čije je invazije na Ukrajinu poginulo na tisuće nevinih civila.

'Šefler također održava osobne i profesionalne odnose s pojedincima iz užeg kruga Vladimira Putina', navodi se u sudskim dokumentima.

No, tajkun Šefler je javno kritizirao Putinov režim nakon invazije na Ukrajinu i rekao da je prognan iz svoje domovine.

Promijenio je naziv svoje votke iz Stoličnaja u Stoli kao izravan odgovor na rat u Ukrajini, rekao je u priopćenju za medije.

'Iako sam prognan iz Rusije od 2000. godine zbog svog protivljenja Putinu, ponosan sam na brend Stoličnaja', rekao je.

Pitt sad tuži Jolie, Šeflera, SPI Group i Tenute del Mundo za kršenje ugovora u dvije točke, kršenje dobre vjere i miješanje u ugovorne odnose. Zahtijeva suđenje pred porotom.

Bivši glumački par ima šestero djece - Maddoxa (20), Paxa (18), Zaharu (17), Shiloh (16) i blizance Knoxa i Vivienne (13).

Unatoč Pittovoj pobjedi u borbi za skrbništvo neposredno prije nego što je Jolie odlučila prodati svoj udio u Marivalu, kasnije mu je oduzeta zajednička roditeljska skrb. A u listopadu 2021. sudac je odbio njegov zahtjev za reviziju te presude.

image

Brad Pitt reklamira svoj prvi šampanjac, Fleur de Miraval rosé champagne

Mega Agency/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:28