PA TI VIDI...

‘Odbio sam ulogu Jamesa Bonda, jer mi je supruga postavila ultimatum - 007 ili ja!‘

Ako budeš glumio Jamesa Bonda, nećemo se vjenčati, rekla je danas pokojna Natasha Richardson 1993. Neesonu koji je prijetnju ozbiljno shvatio

Liam Neeson

 Ander Gillenea/Afp/Profimedia

Liam Neeson umalo je nakon uloge u "Schindlerovoj listi", koja mu je u inače donijela jedinu nominaciju za nagradu Oscar u karijeri, prihvatio ulogu Jamesa Bonda. Međutim da je stavio svoj potpis na taj angažman, njegova buduća supruga Natasha Richardson nikada se ne bi udala za njega, a Pierce Brosnan izgubio bi priliku da utjelovi agenta 007. U intervju za Rolling Stone, ugledni glumac otkrio je tu 30 godina staru priču, koja se odvijala 1993. nakon što je "Schindlerova lista" stigla u kina.

Samo nekoliko mjeseci prije toga, točnije u siječnju 1993. Richardson i Neeson upoznali su se na brodvejskoj predstavi "Anne Christie" u kojoj su oboje bili angažirani. Vjenčali su se u srpnju 1994. i bili zajedno sve do glumičine tragične smrti nakon što je stradala na skijanju 2009.

image

Natasha Richardson i Liam Neeson

G49/Zuma Press/Profimedia/G49/Zuma Press/Profimedia

Neeson je ispričao kako su ga kontaktirali producenti Jamesa Bonda; Albert ‘Cubby‘ Broccoli, njegova kćer Barbara Broccoli i njezin polubrat Michael G. Wilson, nakon izlaska Spielbergova glasovitog filma kako bi procijenili njegov interes.

"Znam Broccolije, gledali su hrpu glumaca. ‘Schindlerova lista‘ je taman izašla i Barbara me nazvala nekoliko puta da me pita jesam li zainteresiran, a ja sam odgovorio potvrdno. A onda mi je moja ljupka žena (Natasha Richardson), Bog joj dušu prosti, rekla dok smo snimali ‘Nell‘: Liame, želim ti nešto reći. Ako budeš glumio Jamesa Bonda, nećemo se vjenčati ", započeo je Neeson. Iako nikada nije preuzeo ulogu, priznao je da joj je radio iza leđa, poput dječarca se igrajući da drži pištolj i puca, pjevušeći pjesmu iz Bonda.

"Postavila mi je ultimatum. I mislila je ozbiljno!" nastavio je Neeson. A što je motiviralo Richardson da ima tako negativan stav prema Bondu? Glumac uz smijeh nagađa kako je pravi razlog bio - prekrasne Bond djevojke, zaštitni znak te franšize.

image

Pierce Brosnan i Izabella Scorupco, ‘Goldeneye‘ iz 1995.

Ifa Film/United Archives/Profimedia/Ifa Film/united Archives/profimedia

Obitelj Broccoli naposljetku je angažirala Piercea Brosnana za svog novog agenta 007. Brosnan je snimio četiri filma o Jamesu Bondu - "Goldeneye" 1995., "Sutra nikan ne umire" 1997., "Svijet nije dovoljan" 1999. i 2002. "Umri drugi dan" s Halle Berry kao Bond djevojkom čija senzacionalna scena izlaska iz mora u bikiniju se i danas pamti.

image

Halle Berry u Jamesu Bondu

Mgm Collection/Everett/Profimedia/Mgm /everett/profimedia

Neeson je nekoliko godina poslije našao drugu uspješnu filmsku franšizu - "Ratove zvijezda". Međutim ne misli joj se više vraćati iako je njegov kolega Ewan McGregor nedavno nastavio reprizirati svoju ulogu Obi-Wan Kenobija u istoimenoj Disney Plus seriji.

"Postoji toliko spinoffova ‘Ratova zvijezda‘. To mi razvodnjava priču, oduzima misterij i magiju na čudan način", objasnio je svoje motive 70-godišnji glumac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:18