ROBERTO CRESCA

Nazivaju ga najzgodnijim opernim pjevačem na svijetu, a sada je po prvi put stigao u Hrvatsku: ‘Prekrasno mi je‘

Pod zvjezdanim nebom u Varaždinskim Toplicama izvest će se ‘Messa da Requiem’, koja je među najljepšim Verdijevim djelima

Roberto Cresca

 Vanesa Pandzic/Cropix

Poznati operni tenor Roberto Cresca iz Rima stigao je prvi put u Hrvatsku i večeras će publici, uz svoje kolege, na arheološkom lokalitetu u 20.30 pružiti pravi glazbeni spektakl. Pod zvjezdanim nebom u izvedbi vrsnih opernih pjevača izvest će se svjetski poznata Verdijeva “Messa da Requiem”, jedno od najljepših djela znamenitog skladatelja, a specifično je što će kulisa biti lokalitet Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Bio je to povod da porazgovaramo s ovim talentiranim pjevačem koji se, osim po kvaliteti glasa, ističe i vrlo atraktivnim izgledom, zbog čega ga neki proglašavaju “najzgodnijim opernim pjevačem na svijetu”, ali i svojim smislom za humor, koji rado ističe na društvenim mrežama. Dok neki pomno paze na svaku objavu i gledaju tko će ih sve zapratiti na Instagramu, Roberto se na toj platformi odlično zabavlja, pa objavljuje golišave fotografije s odmora, s plaže, ali i iz kuhinje, gdje se, nakon operne pozornice, najbolje osjeća. Priznaje da je stereotipni Talijan koji obožava pjevati i kuhati.

Želi se vratiti

- Prekrasno mi je ovdje, u Zagrebu. Ni sam ne znam zašto dosad nisam došao. Iako sam iz Rima, dakle također s mora, moram reći da je vaše more prekrasno i žao mi je što još nisam imao priliku otići na neku od vaših plaža. Ali, već prvi pogled na Hrvatsku dovoljan mi je da mogu zaključiti da je Zagreb prekrasan i da je Hrvatska prelijepa zemlja. U Zagrebu je vaše fantastično Hrvatsko narodno kazalište, koje odmah idem vidjeti, znam da imate jako dugu tradiciju kvalitetne opere. Veselim se vidjeti taj gradić, Varaždinske Toplice, no ne mogu, nažalost, dugo ostati jer me čekaju druge obaveze, ali svakako ću se vratiti jer je sve uistinu prekrasno - gotovo nam je u dahu izgovorio simpatični Roberto samo nekoliko sati nakon što je sletio u hrvatsku metropolu.

image

Zagreb, 300822.
Operni pjevac Roberto Cresca fotografiran ispred HNK za intervju u Studiju.
Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

Vanesa Pandzic/Cropix

Njegova životna priča impresivna je. Još kao dječak zaljubio se u glazbu pa počeo svirati klavir, a njegov učitelj ubrzo je shvatio da maleni Roberto ima nevjerojatan glas i talent. Počeo ga je od milja zvati Luciano, po slavnom Lucianu Pavarottiju.

- To mi se jako svidjelo. Počeo sam po cijele dane pjevati ‘O sole mio’, s maramicom, poput Pavarottija - smije se. U malo zrelijoj dobi odlučio je upisati studij glazbe, a među učiteljima su mu bili Angelo Degl’Innocenti, Elizabeth Norberg-Schulz, Romualdo Savastano i Giuseppe Sabbatini. Tako se 2003. pridružio Konzervatoriju Santa Cecilija u Rimu, a 2004. debitirao je u ulozi Beppea u Donizettijevoj operi “Rita”. Publika ga je brzo prepoznala, pa je počeo nastupati diljem Europe, iako uglavnom po Italiji, pred vjerojatno najzahtjevnijom opernom publikom na svijetu.

Turska, Kina, Nizozemska, Rusija, Kanada, Južna Afrika... nema gdje nije nastupio, a sada je u Hrvatskoj, zahvaljujući pozivu naše operne pjevačice Jelene Štefanić.

Dobitnik nagrada

- S njom sam pjevao u Italiji, pjevali smo “Traviatu”. Oduševio me njezin glas i njezina energija. Kada me nazvala i ponudila mi da pjevam u ovom djelu, nisam dvojio ni sekunde. Odmah sam pristao. Djelomice i zato što joj se stvarno divim i čast mi je surađivati, ali i zato što je Requiem istinsko Verdijevo remek-djelo i ne bih nikad propustio priliku pjevati ga - govori nam pjevač, dobitnik brojnih europskih i svjetskih glazbenih nagrada.

image

Slavni talijanski tenor Roberto Cresca

Težak je to posao, priznaje. Potrebno je paziti na glas, probe su svakodnevne (pjevao nam je i na telefon jer, kaže, valja iskoristiti svaki trenutak za vježbu), no ništa nije teško kada je prisutna tako snažna strast prema glazbi. Kroz smijeh dodaje da ipak nije savršen operni pjevač, pa se o glasu ne brine fanatično kao neki.

- Ne, ne jedem sirova jaja (smijeh). Zapravo sam daleko od savršenog, pijem vino, volim dobro pojesti, obožavam kuhati. Mnogo sam manje discipliniran nego neki moji kolege. Ali, pazim se koliko mogu. Izbjegavam hladnoću, kao i klimatizacijske uređaje, jer bi mi oni mogli narušiti glas. Iako, glas nikad nije isti, on ovisi o mnogim čimbenicima - otkriva nam Roberto.

Redovito u teretani

Pitamo ga kako održava zavidnu formu koju mnogi muškarci njegovih godina ne uspijevaju održati. Uostalom, stereotip je da su operni pjevači korpulentni ljudi, a Roberto plijeni pozornost obožavateljica svojim isklesanim tijelom.

image

Roberto Cresca ispred HNK u Zagrebu

Vanesa Pandzic/Cropix

- Ma, svako sam malo na nekoj dijeti - smije se. Objašnjava kako se opera znatno promijenila od, primjerice, pedesetih godina prošlog stoljeća. Više nije, ističe, važno imati samo glas nego i stas, odnosno fizički se prilagoditi ulozi. Zbog toga je baš svakog dana u teretani, gdje radi na svojem tijelu.

Uz njega će večeras nastupiti još neke operne zvijezde. Prekrasni glasovi opernih virtuoza Jelene Štefanić (sopran), Martine Tomčić (mezzosopran), Roberta Cresca (tenor) i Luciana Batinića (bas), uz dirigiranje Simona Dešpalja i klavirsku pratnju Helene Borović te komorni zbor, dočarat će posjetiteljima snažne, nezaustavljive emocije kojima je prožet Requiem.

Organizator, ali i idejni začetnik novog, atraktivnog događaja je Turistička zajednica Varaždinskih Toplica, a želja je direktorice Lane Husnjak, producentice, da ovaj projekt preraste u festival klasične glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:34