FESTIVAL RASKOŠI

Na vjenčanje jednog od najbogatijih Britanaca 400 uzvanika stiglo autobusom, jedino je princ William bio iznimka

Eko prosvjednici su skoro pokvarili slavlje kad su pred okupljenima ispustili narančasti dim iz aparata za gašenje požara
 Oli Scarff/Afp

Vjenčanje Hugha Grosvenora (33) i Olivije Henson (31) bilo je festival svile, elegantnih šešira, poljubaca i suza. Slično bilo kojoj svadbi u engleskoj seoskoj crkvi, a opet kao nijedno od njih, piše Daily Mail.

Za početak, mladoženja je jedan od najbogatijih Britanaca, a uzvanici su uključivali i prijestolonasljednika.

Mladenki, novoj vojvotkinji od Westminstera je dan malo pokvario vjetar koji se digao oko katedrale u Chesteru, ali i dvije prosvjednice iz Just Stop Oil-a, koji zahtijevaju da britanska vlada zaustavi sve buduće licence i suglasnosti za istraživanje, razvoj i proizvodnju fosilnih goriva u zemlji.

Unatoč svom glamuru, vjenčanje je bilo, kako pišu britanski mediji, upravo ono što je par želio – okupljanje najmilijih koji slave njihovu ljubav koju su zapečatili vrlo javnim poljupcem.

Prisutnost princa Williama dodala je sloj intrige zbog odsutnosti brata Harryja, koji ne samo da dijeli prijateljstvo s Grosvenorom, bogatim sedmim vojvodom od Westminstera, već je i njemu, kao i Williamu, kum prvorođenog sina.

image
Oli Scarff/Afp

William je dočekivao goste, a bila je tamo i njegova sestrična princeza Eugenie, mladenkina stara školska prijateljica.

Posuđeni Bentley

Mladenku je u katedralu otpratio otac, burzovni mešetar Rupert Henson, u vintage (posuđenom) Bentleyju. Vojvoda je stigao zelenim Land Roverom iz 2001. godine.

image
Oli Scarff/Afp

Zanimljivo, mladenci su ekološki osvješteni, tako da su najavili da će stabla, koja su zbog potrebe ceremonije bila maknuta, biti ponovno zasađena, a cvijeće napravljeno u bukete odmah nakon vjenčanja isporučeno lokalnim dobrotvornim društvima, crkvama i bolnicama. Gosti su putovali autobusom, a ne automobilom. William je stigao u Mercedesovom vozilu sa zamračenim prozorima, dok je preostalih više od 400 gostiju putovalo u floti bijelih autobusa.

No, eko prosvjednicima to nije bilo dovoljno da ne naprave scenu. Svoj su performans tempirali kad su svi okupljeni bili izvan crkve, ispuštajući narančasti dim iz aparata za gašenje požara.

Policija je zaplijenila drugu napravu prije nego što je aktivirana. Aktivistice u dobi od 73 i 69 godina, koje su na mjesto događaja stigle još u 6 ujutro, ispratila je policija.

"Svi su gledali mladenku i mladoženju, a onda smo samo vidjeli narančastu boju i imali su nešto što je izgledalo kao aparat za gašenje požara. Policija je vrlo brzo shvatila što se događa i izvukla ih. Jedna od njih je rekla da je to za njezine unuke", ispričala je medijima Barbara Williams iz Cheshirea.

Zanimljivost je da se Hughova sestra, Lady Tamara, u istoj katedrali udala pred kraljicom i princem Philipom. Kada je 2016. umro Hughov otac, Gerald, tadašnji princ Charles bio je tamo na komemoraciji. Kralj je Hughov kum, a njegova sestra Edwina bila je kumče pokojne princeze Diane.

Mladoženji je bogatstvo procijenjeno na 10 milijardi funti, a bogatstvo koje ga svrstava u deset najbogatijih Britanca, naslijedio je 2016. nakon smrti oca Geralda Grosvenora, šestog vojvode Westminstera, koji mu je ostavio velebno imanje Grosvenor te globalnu tvrtku za nekretnine Grosvenor Group Limited koja je u posjedu obitelji od 1677. godine. Među nekretninama diljem svijeta od osamnaestog stoljeća vlasnici su oko 300 hektara zemlje i nekretnina u londonskim kvartovima Mayfair i Belgravia, kao i raznih drugih velebnih zgrada u centru Londona, pa i trgovačkog centra ONE u Liverpoolu.

To su sve bili razlozi zašto su se tisuće ljudi nanizale uskim, srednjovjekovnim ulicama Chestera kako bi bacili pogled na britansku aristokraciju u njenoj raskoši.

Mladenka postala vojvotkinja

Prolomio se pljesak kada su stigli vojvoda i tri kuma – stari školski prijatelji.

Kneževa majka Natalija, koju zovu Tally, odjevena u kaput-haljinu boje fuksije s odgovarajućim pernatim šarom, na ceremoniju je stigla kao vojvotkinja, ali je otišla s novom titulom, kako nalaže aristokratska tradicija. Njezina snaha je sada vojvotkinja, a Tally je udovica.

Mladenka je zablistala u vjenčanici modne kuće Emma Victoria Payne od svilenog krep satena i organze boje bjelokosti s izvezenim detaljima na izrezu i rukavima. Elegantna haljina upotpunjena je odvojivim šlepom dugim dva metra, dugačkim velom ukrašenim personaliziranim inicijalima i datumom vjenčanja te tijarom s listovima biljke mirte, koju je za mladenke obitelji Grosvenor izradila slavna draguljarska kuća Faberge.

Tijara je u obitelji mladoženje Hugha Grosvenora od kada je izrađena 1906. godine, dok su u mladenkinu haljinu ukomponirani cvjetni motivi s vjenčanog vela njezine pra prabake, koji datira iz razdoblja oko 1880. godine.

Olivia se držala i tradicije da na vjenčanju nosi nešto plavo te je obula cipele od brušene kože plave boje, s blok petom i ukrašene velikom mašnom.

Hughova majka je slala poljupce svom sinu i snahi, a pustila je i pokoju suzu.

image
Oli Scarff/Afp

Među uzvanicima su bili i Tom van Straubenzee, kum princeze Charlotte, čija je supruga Lucy podučavala princa Georgea i njegovu sestru u njihovoj školi Thomas‘s u Batterseaju.

Ostali gosti bili su povjesničar Dan Snow, koji je oženjen Hughovom sestrom Lady Edwinom Grosvenor, tajkun Charlie Gilkes i njegova supruga Anneke te bliski prijatelji princa od Walesa, William i Rose van Cutsem.

Kasnije je u Eaton Hallu, golemoj velebnoj zgradi Westminstera, gostima poslužen starinski šampanjac i jela se svadbena torta s okusom limuna, gdje se nazdravljalo dugom i sretnom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 14:51