VATRENA VEZA

Ljubavnica kralja špijunskih romana: ‘Seks je bio toliko vruć da se s naših tijela dizala para‘

Stižu ‘Private Spy‘, memoari Suleike Dawson, žene koja je u dva navrata bila u vezi s Johnom LeCarreom. Knjiga vrvi vrućim pričama

John Le Carre

 Anthony Howarth/Topfoto/Profimedia/Anthony Howarth/topfoto/profimedia

Suleika Dawson žena je u 60-im godinama života. Nije joj to pravo ime, nego pseudonim kojim potpisuje detaljne, razotkrivajuće memoare "Private Spy"o svojoj vrućoj vezi s John Le Carréom, kraljem špijunskih romana.

image

John Le Carre

Anthony Howarth/Topfoto/Profimedia/Anthony Howarth/topfoto/profimedia

A sudeći prema njihovu sadržaju, dobro je da je s knjigom pričekala da i Le Carré i njegova supruga Valerie Jane odu s ovog svijeta. On je umro u prosincu 2020. u dobi od 89 godina, tri mjeseca kasnije preminula je i ona.

Suleika Dawson upoznala je le Carréa 1982. godine. U knjizi ga zove njegovim pravim imenom, David (Cornwell). Sebe u to vrijeme opisuje kao "visoku, plavu gradsku curu koja je nedavno završila fakultet i bila spremna na sve". Radila je za tada pionirsku tvrtku koja se bavila audio-knjigama, na pripremi romana. Le Carré je tamo došao čitati svoj roman "Smileyevi ljudi", a njegov glas nju je asocirao na "zavođenje na luksuznim materijalom presvučenom stražnjem sjedalu vrhunskog vozila". Njezina knjiga, inače, vrvi takvim opisima i detaljima, poput kakvog erotskog romana.

Aferu će započeti godinu dana kasnije kada joj je le Carré, dok su snimali zvučnu varijantu "Male bubnjarice" povjerio da više nikada neće napisati novu knjigu.Tugovao je za ljubavnicom Janet Lee Stevens, novinarkom koja mu je pomogla u stvaranju knjige, a umrla je u bombaškom napadu na veleposlanstvo u Bejrutu.

Suleika i David postali su ljubavnici, a ona mu je pomogla da prebrodi tu krizu.

Njezina knjiga se od sutra, 18. listopada, može kupiti u knjižarama i na webu, a poneki izvadak objavljen u britanskim medijima sjajno je poslužio kao mamac za kupce.

image

John Le Carre

Anthony Howarth/Topfoto/Profimedia/Anthony Howarth/topfoto/profimedia

Dawson nije imala ograda i o svemu piše detaljno i otvoreno, ponekad čak i pretjerano otvoreno. Čitatelj može doznati kako se on nabacivao djevojkama ("Što kažeš na brzinsku ševu?") ili što je majstora špijunskog romana, najviše uzbuđivalo u krevetu (ogledala, pornići bez tona, mnogo pričanja i to ne samo na engleskom jeziku)... Ima u njoj i opisa seksa koji je bio tako vruć da se u jednom trenutku s njihovih tijela počela dizati para. Govori i o njegovim porukama poput "Jesi li za kavijar i seks u 12.30?".

Vodio ju je na putovanja, skupe večere, slao joj je toliko cvijeća da je morala juriti do trgovine po nove vaze. Ipak, do 1985. godine, u njoj se nešto promijenilo i počela se osjećati "kao jedna od onih nesretnih kuća koje svako malo netko opljačka. Nisam više mogla dalje". Jedan od razloga zbog kojeg se udaljila od svojeg slavnog ljubavnika bio je i taj što ju je jednom zgrabio za vrat i kroz zube prosiktao da je namjerno lupkala potpeticama dok je on telefonski razgovarao sa suprugom Jane. Kako god bilo, Suleika mu je vratila želju za pisanjem jer je u vrijeme dok je bio s njom napisao te 1986. godine "Savršenog špijuna", knjigu koju su proglašavali "najboljim engleskim romanom od II. svjetskog rata".

Afera je završila u kasno ljeto 1985. i njih se dvoje nisu vidjeli sve do proljeća 1999. godine. Tada ga je, kako je opisala u knjizi, sanjala prvi put u tih 14 godina razdvojenosti i znala je da mora otići na predstavljanje njegove knjige "Single & Single" u Londonu.

image

Suleika Dawson, 1983 godine u Grčkoj

Twitter

Iako je isprva planirala sakriti se u najmračnijem kutku gledališta, na kraju je završila u drugom redu, pa u redu za autograme. Kada ju je ugledao, ustao je, zagrlio je i ekspresno nagovorio da se nađu na večeri nakon što se vrati iz SAD-a gdje je pregovarao o ekranizaciji romana "Krojač Paname". Njihova se veza nastavila tamo gdje je stala.

Putovala je s njim, seks je bio sjajan kao i prije, ali ona je ubrzo počela osjećati da stvari ne štimaju. Nije joj se dalo slušati žalopojke o njegovoj supruzi i hladnome braku. Sve je teže podnosila njegove aranžmane oko putovanja gdje je sve bilo "samo keš" jer su se tako stvari mogle sakriti od supruge koja je vodila sve račune. Suleika je dobivala kuverte s novcem i podacima o hotelima i zrakoplovima gdje će se naći.

- Činilo mi se to pomalo ponižavajuće za oboje. I još više što sam bila ljubavnica bivšeg špijuna i multimilijunaša koji nije mogao pronaći elegantnije rješenje, recimo tajnu kreditnu karticu. U stvari i nije ga ni pokušao naći. Bilo je to kao da mi ostavlja novac za usluge na noćnom ormariću - napisala je u knjizi.

image

Naslovnica knjige Savršen špijun

Kada je preko telefona pokušala o tome razgovarati s njim, spustio joj je slušalicu i nije odgovarao na pozive i poruke. Zatim joj je napisao pismo.

- Tvrdio je da sam mu pokušala dijeliti lekcije, što nisam. Samo sam htjela da se stvari riješe na drugi način. Mislila sam da ne tražim previše. No, nakon što je on uložio gotovo 30 godina u nešto što je zvao praznim brakom bez seksa, očito jesam. Iako je tijelo i dalje bilo željno nastaviti priču o nama, njegov duh je bio slab, tako sićušan da mi je bilo dosta svega. I previše - napisala je i dodala kako joj je u pismu napisao da je zahvalan zbog onoga što su imali jer napokon zna da se mora pomiriti sa svojim životom koji "nije najgori mogući".

- Bila je to jako tužna rečenica - rekla je Dawson.

Ona je nakon definitivog kraja njihove afere odmah krenula na psihoterapiju koja joj je pomogla da shvati kako je, kaže, njihova priča imala kraj kakav je i trebao biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:22