PETORICA OPTUŽENIH

Krenula uhićenja zbog smrti Matthewa Perryja, cure šokantni detalji: ‘Trebali su mu pomoći, a zapravo su ga uništili‘

Prema izvješću obdukcije, Perry je preminuo od akutnih učinaka ketamina

Matthew Perry i konferencija za novinare na kojoj su otkriveni detalji istrage

 Profimedia

Pet osoba optuženo je da se dovode u vezu sa smrti Matthewa Perryja, poznatog glumca iz serije “Prijatelji”, prenosi BBC.

Najnoviji detalji otkriveni su na konferenciji za novinare, organizirane od strane američkih federalnih vlasti koje su istraživale smrt glumca, uz napomenu da istraga još nije gotova.

Uhićeno je sveukupno pet osoba, koje su optužene u vezi smrti Perryja, prema optužnici koju je izdalo Ministarstvo pravosuđa. Među njima je spomenuta Jasveen Sangha, za koju se navodi da je poznata kao “Kraljica ketamina”, doktor Mark Chavez, Erik Flemming, doktor Salvador Plasencia i glumčev asistent Kenneth Iwamasa.

Iwamasa i Flemming spominju se kao suzavjerenici. Sangha i Plasencia, radili su s njima na distribuciji ketamina Perryju od rujna do listopada prošle godine. Dali su mu otprilike 20 bočica ketamina u zamjenu za 55 tisuća dolara u gotovini, iskorištavajući njegove probleme s ovisnošću, navode vlasti.

image

Konferencija za novinare o optuženima u vezi smrti Matthewa Perryja

Patrick T. Fallon/Afp

Mark Chavez priznao je da je Plasenciji prodavao ketamin koji je preusmjeravao iz svoje bivše klinike. Fleming je priznao da je distribuirao ketamin koji je ubio Perryja i da ga je nabavio od Sanghe. Također je priznao da je dao 50 bočica ketamina Perryjevom osobnom asistentu, Kennethu Iwamasi i to polovicu njih četiri dana prije glumčeve smrti, piše BBC.

Otkrivena kriminalna mreža

Vlasti kažu da je istraga otkrila široku kriminalnu mrežu dobavljača ketamina, koji su ga osim Perryju, nabavljali i drugima. Martin Estrada, državni odvjetnik Sjedinjenih Američkih Država za Središnji okrug Kalifornije, kaže da je policija pronašla nešto što ih je potaknulo na istraživanje prodaje droge.

Spomenuo je da je tijekom pretresa bilo pronađeno 80 bočica ketamina, kokain i tablete. Optuženi su koristili šifrirani jezik za imenovanje droga, poput naziva “Doctor Pepper” i “limenke”, javlja BBC.

Osim toga, kako navode vlasti, nakon glumčeve smrti pokušali su zataškati svoju operaciju. Sangha je poslala jednom od osumnjičenika da izbriše sve njihove poruke, dok je Plasencia falsificirao medicinsku dokumentaciju, u pokušaju da lijekovi izgledaju legitimno.

image

Martin Estrada

Patrick T. Fallon/Afp

Plasencia je navodno također u ranijim porukama napisao: “Pitam se koliko će ovaj moron platiti”, referirajući se na poznatog glumca. Tvrdio je i da želi biti njegov glavni dobavljač droge.

U optužnici se navodi da je Plasencia 10. listopada kupio 10 bočica ketamina od Chaveza, koje je namjeravao prodati Perryju. Zatim se našao s njim i asistentom Iwamasom na javnom parkiralištu u Long Beachu, gdje je glumcu ubrizgao ketamin dok je bio u vozilu.

Dva dana kasnije, ponovno mu je injektirao veliku dozu ketamina u Perryjevom domu, nakon čega se glumac “smrznuo” jer mu je krvni tlak skočio, otkrivaju sudski dokumenti. Plasencia je rekao Iwamasi nešto u smislu: "Nemojmo to ponoviti", ali je ipak ostavio dodatne bočice ketamina kod asistenta za kasnije ubrizgavanje, javlja BBC.

‘Umjesto pružanja pomoći, iskoristili su ga‘

Anne Milgram, administratorica DEA rekla je da je Perry potražio lijek za depresiju i anksioznost, na kraju se obraćajući beskrupuloznim liječnicima koji su u njemu vidjeli brzi način zarade, bez ikakvog medicinskog nadzora.

- Naplatili su mu oko 2000 dolara za bočicu koja zapravo košta 12 dolara - dodala je Milgram, kako prenosi BBC.

Također je dodala da je ovisnost glumca dovela do uličnih dilera, od kojih je jedna bila spomenuta “Kraljica ketamina”, koja je znala da bi posljedice mogle biti smrtonosne. U njenom domu pronađene su tisuće tableta, bočice ketamina, kokain i druge droge.

Policija je u svibnju objavila da s Upravom za suzbijanje droga istražuju kako je glumac došao do lijekova na recept, nakon što je u listopadu 2023. godine pronađen mrtav u hidromasažnoj kadi u svom domu.

image

Anne Milgram

Patrick T. Fallon/Afp

Podsjetimo, prema izvješću obdukcije, Perry je preminuo od akutnih učinaka ketamina, koji su uz čimbenike poput bolesti koronarne arterije i učinaka buprenorfina pridonijeli njegovom utapanju.

Glumac je kao terapiju za liječenje ovisnosti o opioidima koristio infuzije ketamina, koji je također učinkovit u liječenju depresije, tjeskobe, PTSD-a i kronične boli.

Unatoč tome, razine ketamina u njegovoj krvi bile su previsoke, sličnije onima koje se koriste tijekom opće anestezije. Iako je njegova smrt bila proglašena nesretnim slučajem, bez dokaza o nedjelu, istragom se pokušavalo utvrditi odakle je došao ketamin.

Od početka se sumnja da količina ketamina koja je pronađena obdukcijom nije bila samo od terapija, već da je Perry naknadno uzeo dozu koja je bila smrtonosna.

Optužbe za kobno predoziranje glumca Matthewa Perryja koje je Ministarstvo pravosuđa navelo su sljedeće, prenosi BBC:

Jasveen Sangha, poznata kao "Kraljica ketamina": Jedna točka za urotu za distribuciju ketamina, jedna točka za održavanje prostorija u kojima je bila droga, jedna točka za posjedovanje s namjerom distribucije metamfetamina, jedna točka za posjedovanje s namjerom za distribuciju ketamina i pet točaka distribucije ketamina


Dr. Salvador Plasencia: Jedna točka za urotu distribucije ketamina, sedam točaka distribucije ketamina i dvije točke mijenjanja i krivotvorenja dokumenata ili zapisa povezanih s federalnom istragom


Eric Fleming: Priznao krivnju za jednoj točku urote za distribuciju ketamina i jednu točku distribucije ketamina koja je rezultirala smrću


Kenneth Iwamasa: Priznao krivnju za jednu točku zavjere za distribuciju ketamina koja je uzrokovala smrt i da je više puta ubrizgavao Perryju ketamin bez medicinske obuke, uključujući više injekcija na dan njegove smrti

Dr. Mark Chavez: Priznao krivnju za jednu točku zavjere za distribuciju ketamina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 14:20