TRADICIJA

KRALJICA S TRI GENERACIJE NASLJEDNIKA NA PRVOJ BOŽIĆNOJ FOTOGRAFIJI Malo su zakasnili s pudingom, no u jednoj stvari se nimalo ne razlikuju od ostalih

 
Prinčevi William i George, kraljica Elizabeta II. i princ Charles
 Chris Jackson / via REUTERS

Buckinghamska je palača objavila dvije službene fotografije na kojima kraljica u društvu tri generacije nasljednika priprema božićni puding u humanitarne svrhe. Radi se o britanskom božićnom običaju u kojem sudjeluje cijela obitelj, a puding se priprema i mjesec dana unaprijed.

Kraljica Elizabeta II. i njezina tri nasljednika - sin princ Charles, unuk princ William i praunuk princ George - okupili su se ispred ukrašenog drvca u Buckinghamskoj palači i pozirali za fotografiju s pudingom koji su pripremali u humanitarne svrhe. No, BBC je na fotografiji primijetio nekoliko zanimljivosti…

Kraljevsko drvce

Pogledate li pobliže, drvce u pozadini doista je kraljevsko. Ukrašeno je uglavnom motivima i detaljima koji aludiraju na britanske vladare. Tu su zlatno-grimizne krune, kraljevsko postolje, omiljena kraljičina pasmina - korgiji, figurice u tradicionalnim nošnjama poput kilta itd.

Ovo nije jedino drvce koje će uveličati prostor kraljevske obitelji. Obitelj se tradicionalno okuplja na kraljičinom privatnom imanju Sandringhamu na Badnjak kad zajedno dovršavaju kićenje šest metara visoke jelke.

Priprema bez pregača

Četiri generacije kraljevske loze odlučilo je pripremiti puding u svečanim odijelima i bez pregače. I dok su prinčevi Charles i William pozirali u odijelima s kravatama, a mali George u košuljici, kraljica je imala propisane odjevne komade - svečanu haljinu ukrašenu biserima i brošem te ručnu torbicu od koje se ne odvaja. Možda prikladno za službeno fotografiranje, ali za pripremu pudinga sigurno ne.

Kraljičina ručna torbica

Premda se kraljicu vrlo rijetko može vidjeti bez ručne torbice, teško bi netko pomislio da će je nositi unutar palače. No, kraljica se na fotografiranju pojavila sa svojom omiljenom, engleskog proizvođača luksuznih torbica Launer koji se hvali da snadbijeva kraljicu torbicama još od 1968. Ovaj put je nosila model koji stoji skoro 16.000 kuna, a što nosi unutra, ostat će tajna.

An undated photograph released on December 21, 2019 by Buckingham Palace shows Britain's Queen Elizabeth, Prince Charles, Prince William, and Prince George preparing special Christmas puddings in the Music Room at Buckingham Palace, as part of the launch of The Royal British Legion's Together at Christmas initiative in London, Britain. Chris Jackson/Handout via REUTERS   THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NEWS EDITORIAL USE ONLY. NO COMMERCIAL USE (INCLUDING ANY USE IN MERCHANDISING, ADVERTISING OR ANY OTHER NON-EDITORIAL USE INCLUDING, FOR EXAMPLE, CALENDARS, BOOKS AND SUPPLEMENTS). THIS PHOTOGRAPH IS PROVIDED TO YOU STRICTLY ON CONDITION THAT YOU WILL MAKE NO CHARGE FOR THE SUPPLY, RELEASE OR PUBLICATION OF IT AND THAT THESE CONDITIONS AND RESTRICTIONS WILL APPLY (AND THAT YOU WILL PASS THESE ON) TO ANY ORGANISATION TO WHOM YOU SUPPLY IT. THE PHOTOGRAPH MUST NOT BE DIGITALLY ENHANCED, MANIPULATED OR MODIFIED IN ANY MANNER OR FORM AND MUST INCLUDE ALL OF THE INDIVIDUALS IN THE PHOTOGRAPH WHEN PUBLISHED. ALL OTHER REQUESTS FOR USE SHOULD BE DIRECTED IN WRITING TO THE PRESS OFFICE AT BUCKINGHAM PALACE. NOT FOR USE AFTER 5TH JANUARY 2020. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES    NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.
Chris Jackson / via REUTERS
Prinčevi William i George, kraljica Elizabeta II. i princ Charles

Poznata zdjela za miksanje

Mnogi su odmah prepoznali zdjelu u kojoj kraljevska obitelj priprema tradicionalni puding. Radi se o zdjeli vrlo popularnog proizvođača u Engleskoj, Mason Cash, koje stoje oko stotinjak kuna i česte su u britanskim kućanstvima. To je svakako sitnica po kojoj se kraljevska obitelj očito ne razlikuje previše od ostalih.

Nije li kasno za puding?

Prema tradiciji božićni se puding priprema posljednje nedjelje prije Adventa što je ove godine palo na 24. studenog, a onda stoji do Božića kad se jede. Tako je, čini se, kraljevska obitelj ove godine malo zakasnila.

No, kako piše BBC, fotografija je ionako najvjerojatnije nastala nekad ranije ovog mjeseca, a svakako prije petka kad je kraljica otputovala za Sandringham. Isti je dan princ Philip završio u bolnici.

Priprema pudinga može varirati, a u tradiciju se ubraja umetanje kovanica, što je navodno započela kraljica Viktorija kako bi zahvalila kuharima, dok se u nekim obiteljima članovi izmjenjuju pri miješanju i svaki zamišlja po jednu želju.

Kraljica Elizabeta ove je godine počela novu tradiciju pa će puding, koji je zamiješala s nasljednicima krune, biti podijeljen u okviru raznih humanitarnih projekata vezanih uz britanske vojnike. Kraljica neće zaboraviti ni višegodišnju tradiciju darivanja vlastitih zaposlenika. Čak 1.500 članova osoblja primit će poklon od kraljice - božićni puding (kupljeni, ne domaći) i čestitku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:46