NARUŠENI ODNOSI

Kraljica progovorila o skandalu o kojem bruji cijela Skandinavija: ‘Žao mi je, ali moja odluka stoji!‘

Od siječnja 2023. godine, kraljičinih četvero unuka više neće biti prinčevi i princeze, nego će nositi titule grofova i grofica.
 Mads Claus Rasmussen/Afp

Nakon što je oduzela titule četvero unučadi, danska kraljica Margrethe se ispričala, ali ostaje pri svojoj odluci, prenosi BBC. Oko te odluke dugo je promišljala te smatra da je ona ispravan način da monarhija bude u korak s vremenom i osigura budućnost same institucije. Kaže da joj je žao što je podcijenila reakciju svoje obitelji.

- Nije zabavno vidjeti da vam se netko prema djeci loše odnosi. Nalaze se u situaciji koju ne razumiju, rekao je princ Joachim, mlađi sin kraljice, za danski Ekstra Bladet. Njegova supruga, princeza Marie, navodi da je njihovo najmlađe dijete u školi zlostavljano zbog iznenadne odluke kraljice i nemogućnosti pripreme djeteta na nove okolnosti.

image

Princ Joachim i princeza Marie

Mads Claus Rasmussen/Afp

Odluka je donesena prošli tjedan, a na snagu stupa iduće godine. Od siječnja 2023. godine, Joachimovih četvero djece više neće biti prinčevi i princeze, nego će nositi titule grofova i grofica. Najstariji kraljičin unuk, dvadsettrogodišnji Nikolaj, rekao je da je obitelj šokirana odlukom. Njegovi roditelji podijelili su da kraljica Margrethe nije s njima razgovarala otkad je objavila svoju odluku.

- Njezino Veličanstvo Kraljica želi stvoriti bolje uvjete za četvero unučadi i pružiti im priliku da sami oblikuju svoju egzistenciju, bez ograničenja s kojima se susreću u kraljevskoj kući, priopćili su prošli tjedan iz palače.

Nakon grubih reakcija na njenu odluku, ispričala se za podcijenjivanje reakcija koje je odluka izazvala.

image

Danska kraljica Margrethe II.

Martin Sylvest/Afp

- Nije upitno da su moji sinovi i njihove supruge, zajedno s unucima, moja velika sreća i ponos. Nadam se da kao obitelj možemo pronaći mir za prebroditi ovu situaciju, rekla je kraljica.

Stariji kraljičin sin, prijestolonasljednik Frederik, također ima četvero djece kojima titule neće biti oduzete.

- Promjene su teške i mogu povrijediti ljude, ali to ne znači da su pogrešne, rekla je Frederikova supruga, princeza Mary.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 11:12