U PROBLEMIMA

Kozmetički div bankrotirat će u roku 24 sata?

Tvrtka u čijem su vlasništvu razni popularni kozmetički brendovi zaustavila je trgovanje svojim dionicama

Zoe Foster Blake

 Khapgg/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Khapgg/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Kozmetička tvrtka BWX, koja proizvodi popularne kozmetičke brendove kao što su Sukin i Go-To, objavila je da zaustavlja trgovanje svojim dionicama te da bi se mogla naći u velikom problemu ako ne uspije hitno refinancirati svoje poslovanje.

BWX je, naime, pokušavao postići dogovor sa zajmodavcem, australskom multinacionalom bankom Commonwealth, ali sada kažu da to nije moguće.

- U svjetlu nedavne komunikacije sa zajmodavcem, uprava tvrtke razmatra kako najbolje zaštititi interese tvrtke i grupe u cjelini u nedostatku dogovorenog refinanciranja, poručili su iz BWX-a.

Pretpostavlja se da je tvrtka od studenoga prekršila ugovore o kreditiranju koje je odredio Commonwealth, ali je banka produljila izuzeće do 31. ožujka.

- Dok ne postoji materijalna sigurnost da se refinanciranje može dovršiti ili da kompanija može na neki drugi način nastaviti s neograničenim poslovanjem, Uprava je zaključila da je suspenzija dionica kompanije primjerena, objasnili su iz tvrtke.

Očekuje se da će tvrtka uskoro objaviti može li se pronaći alternativno financiranje ili će biti imenovani administratori.

BWX je pretrpio gubitke od 335 milijuna dolara u financijskoj godini 2022., kada je magnat u rudarskoj industriji, australski biznismen Andrew Forrest uskočio kako bi izvukao tvrtku.

Kozmetički brend kolumnistice Zoe Foster Blake „Go-To” distancirao se od BWX-a rekavši da je operativno neovisan, unatoč tome što BWX posjeduje 51 posto dionica, koje je kupio za 89 milijuna dolara.

Preostalih 49 posto njezinih dionica i drugi ulagači mogli bi prodati BWX-u za procijenjenih 59,2 milijuna dolara 2024. – zahvaljujući opciji uključenoj u početni dogovor.

- Go-To djeluje kao neovisna cjelina, upravlja vlastitom riznicom, formulacijama, proizvodnjom i odnosima s prodavačima. Imamo neovisni tim sa sjedištem u Sydneyju koji vodi naš glavni izvršni direktor, Brad Dransfield, i nemamo financijske, proizvodne ili dobavljačke veze s BWX-om. Go-To-eva pozicija je snažna, imamo dvoznamenkasti rast iz godine u godinu, poručili su iz brenda. Go-To je nedavno lansiran u Europi putem njemačkog kozmetičkog lanca Douglas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:30