KONTROVERZE

Kit Harington otkrio: ‘Djed mi je bio špijun u Drugom svjetskom ratu, nećete vjerovati koga je inspirirao‘

Objasnio je koliko mu je fascinantno bilo otkriti da mu je djed bio zadužen za jednu od najkontroverznijih špijunskih operacija 20. stoljeća

Kit Harington

 Luca Carlino/Nurphoto Via Afp

Engleski glumac Kit Harington gostovao je u emisiji ‘My Grandparents’ War’ gdje se slavne osobe prisjećaju iskustava svojih baka i djedova tijekom Drugog svjetskog rata.

Harington je otkrio kako je njegov djed bio špijun iz Drugog svjetskog rata koji je pratio vojvodu i vojvotkinju od Windsora kao dio kontroverzne zavjere.

Glumac je za The Telegraph rekao da je u emisiji otkrio i svoje kraljevske veze s obzirom na to da je njegov djed John bio 22. praunuk kralja Edwarda III.

Objasnio je koliko mu je fascinantno bilo otkriti da je njegov djed bio zadužen za jednu od najkontroverznijih špijunskih operacija 20. stoljeća.

Zvijezda serije ‘Igra prijestolja’ našalila se da je njegov djed možda inspirirao ‘Jamesa Bonda’, s obzirom na to da je John bio kolega s tvorcem slavnoga špijuna Ianom Flemingom, nakon što ga je mornarička obavještajna služba regrutirala 1941. i poslala na Jamajku.

John, kojeg glumac nikada nije upoznao, tada je dobio zadatak pratiti vojvodu i vojvotkinju od Windsora u slučaju da bivši kralj, koji je abdicirao 1936., proslijedi bilo kakvu informaciju nacistima.

Rekao je da je čuo glasine o djedovim špijunskim danima, ali nije znao u potpunosti opseg njegova posla, a to nije znao ni njegov otac Sir David Richard Harington.

- Nismo mogli saznati više detalja o tome, ali znamo da ih je špijunirao, komentirao je za The Telegraph.

- Rekao sam da mislim da je stvarno vrijedno ispitati očeve roditelje, jer sam čuo neke glasine, neka kineska šaputanja o tome u što su bili upleteni, nastavio je.

Johnova žena Lavender radila je kao razbijačica šifri na Bermudima, gdje je čitala pisma da vidi sadrže li šifrirane poruke nacističkih špijuna. Par se upoznao dok su oboje radili u obavještajnoj službi na Bermudama tijekom rata.

Špijunska operacija nad vojvodom i vojvotkinjom od Windsora poricana je desetljećima i ostala je tajna sve dok nije otkriven puni opseg misije, navodi se u izvješćima.

John je bio taj koji je morao paziti na bivšeg kralja Edwarda VIII. koji je imenovan guvernerom Bahama i koji je 1937. pio čaj s Adolfom Hitlerom. Rečeno je da su sobe vojvode od Windsora na Bahamima bile prisluškivane kako bi se osiguralo da ne odaju nikakve informacije, s obzirom na to da su se njegove nacističke simpatije ticale sigurnosnih službi.

Glumac je priznao da je bio u nevjerici nakon što je čuo priče o svom djedu i baki, rekavši da je njegova obitelj samo nejasno čula da su sudjelovali u nečemu što potencijalno uključuje Zakon o službenoj tajni, ali da njegovi djed i baka nikada nisu pričali o tome.

U dokumentarcu, koji bi trebao biti prikazan u četvrtak navečer, Harington je navodno otkrio i da je njegov djed s majčine strane imao ‘krivnju preživjelog‘ nakon Drugog svjetskog rata.

Haringtonov djed Mick Catesby bio je časnik u Kraljevskom topništvu te zadobio ‘mentalne ožiljke‘ nakon bitke za Monte Cassino u južnoj Italiji 1944. godine. Mickova žena Pippa, jedina od bake i djedova koje je glumac dobro poznavao, također je postala viša medicinska sestra u Exeteru tijekom rata, ali je nakon sukoba bila prisiljena odustati od svoje karijere.

Harington je objasnio da ga je razmišljanje o ratnim iskustvima njegovih bake i djeda navelo da shvati kako su se različite generacije nosile s traumom, s obzirom na to da njegov djed Mick nije mogao ni govoriti o ratu.

- Generacija mojih baka i djedova bila je vrlo zatvorena, mislim da nam je puno bolje da možemo razgovarati o tim sukobima i razgovarati o tim osjećajima, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:11