TRAJNA ŠTETA

Kardashian oštetila kultnu haljinu Marilyn Monroe, kolekcionar bijesan: ‘Rastegnuta je, poderana i fale kristali!‘

Kardashian je odjenula svilenu haljinu kako bi prošetala crvenim tepihom na Met Gali početkom svibnja.

Kim Kardashian i detalj oštećene haljine

 Profimedia/instagram Screenshot/Media/instagram Screenshot

Kolekcionar stvari slavne Marilyn Monroe ustvrdio je da je Kim Kardashian nanijela "trajnu štetu" kultnoj haljini koju je Monroe nosila dok je pjevala Johnu F. Kennedyju za njegov 45. rođendan, neposredno prije svoje smrti, piše Guardian.

Kardashian je nosila haljinu na Met Gali prošlog mjeseca i privukla pažnju mnogih, posebice Scotta Fortnera, kolekcionara koji provjerava autentičnost stvari Marilyn Monroe. Njegove fotografije haljine prije i nakon Met Gale upućuju na to da je ona rastegnuta, tkanina je dijelomično poderana, a nedostajali su i pojedini kristali sa stražnje strane haljine.

image

Kim Kardashian na Met Gali

Matt Baron/Shutterstock Editorial/Profimedia/Matt Baron/Shutterstock Editorial/Profimedia

Na fotografijama koje su objavljene na Instagramu mogu se vidjeti poderotine, rastegnuta tkanina i istrošenost, kojoj također, čini se, nedostaju neki kristali, dok su drugi "ostali visjeti o koncu".

U objavi se citiraju vlasnici haljine, Ripley's Believe It Or Not!, koji su u to vrijeme tvrdili da je "uložena velika pažnja da se sačuva ovaj dio povijesti pop kulture. Uz doprinos osoba koje se brinu o zaštiti odjeće, procjenitelja i arhivista, očuvanje stanja odjevnog predmeta bilo je glavni prioritet. Ništa se na haljini nije smjelo mijenjati, a Kim se čak presvukla u repliku te haljine nakon crvenog tepiha!⁠"

Kardashian je odjenula svilenu haljinu vrijednu 4,8 milijuna dolara kako bi prošetala crvenim tepihom na Met Gali početkom svibnja. Odjevnu kombinaciju je obogatila bijelim krznom koje je držala omotano oko struka, jer nije mogla zakopčati zatvarač straga.

image

Kim Kardashian na Met Galidia

Erik Pendzich/Shutterstock Editorial/Profimedia/Erik Pendzich/Shutterstock Editorial/Profimedia

Tijekom probe haljine više od mjesec dana prije Met Gale, Kardashian je shvatila da će haljina najvjerojatnije puknuti pri nošenju.

- Kad sam shvatila da mi neće stajati, htjela sam plakati jer sam mislila da ne mogu mijenjati ništa - rekla je.

Zatim se predala ekstremnom režimu mršavljenja kako bi se pokušala "ugurati" u haljinu, što je uključivalo prehranu baziranu na povrću, puno vremena na traci za trčanje i odlazak u saunu dva puta dnevno.

image

Kim Kardashian na Met Gali

Dimitrios Kambouris/Getty Images/Profimedia/Dimitrios Kambouris/Getty Images/Profimedia

- Bio je to velik izazov - zaključila je.

Njen program za mršavljenje naišao je na kritike zdravstvenih djelatnika, dok je njezina očito nezasitna želja da nosi haljinu preminule zvijezde bila često osuđivana.

Međunarodno vijeće muzeja komentiralo je da "povijesnu odjeću ne bi smio nositi nitko, ni javne ni privatne osobe". Iako je haljina bila vlasništvo privatnog kolekcionara, njezino naslijeđe, nastavili su, "pripada čovječanstvu", a kao artefakt se mora "čuvati za buduće generacije".

image

Isprobavanje haljine

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia
image

Isprobavanje haljine

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Haljina je držana u okruženju s kontroliranom temperaturom otkako ju je turistička atrakcija Ripley's Believe It Or Not! kupila 2016. godine. Osim Monroe i Kardashian, nitko je nije nosio.

Uoči svog pojavljivanja, Kardashian je stala u obranu svoje, odnosno, Marilynine haljine.

- Iznimno poštujem haljinu i ono što ona znači za američku povijest - rekla je.

- Nikad ne bih sjedila u njoj ili jela u njoj, niti bih riskirala oštećenje haljine. Neću nositi šminku kakvu inače nosim da je slučajno ne uprljam - tvrdila je Kim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:02