BEZOBZIRAN POTEZ?

Justin Bieber razljutio crnce diljem svijeta: ‘On je diletant, ne može nositi nešto tako povijesno važno‘

Kanadski pjevač nosi frizuru koja je neraskidivo vezana uz crnačku kulturu zbog čega prima oštre kritike
Justin Bieber
 Instagram

Nakon što je promijenio frizuru koju je prije nekoliko dana preko svog Instagrama pokazao cijelom svijetu, Justin Bieber ponovno je optužen za prisvajanje kulture ili bolje rečeno kulturnu zlouporabu.

Krimen kanadske zvijezde ovog puta su bili popularni "dreadlocksi" ili barem nešto što na njih liči s obzirom na njegovu tananu plavu kosu koja i nije pretjerano duga. No ta stilizacija bila je sasvim dovoljna za oštre kritike na račun 27-godišnjeg pjevača, jer su kako objašnjavaju američki mediji, "dreadlocksi" frizura koja je neraskidivo vezana uz crnačku kulturu zbog čega se smatra da su bijelci koji ih pak nose - bezobzirni.

image
Instagram

Bieber je već sličan bijes crnačke zajednice, ali i šire, posebno preko društvenih mreža, navukao na sebe 2016. godine kada je dao svom frizeru da mu izradi pletenice uz glavu, što je tradicionalna afrička vrsta frizure. I to bez obzira na to što je ta frizura bila glavni hit u svijetu, pa su je nosile sve rase, na svim kontinentima, a i danas se te frizerske izvedbe mogu vidjeti čak i na hrvatskim ulicama.

Sada, nakon što je pokazao svoje izdanje s "dreadovima", na Biebera su se ponovno mnogi obrušili, no među njima ima i onih koji su jasno obrazložili što ih je razgnjevilo, točnije zašto u određenim slučajevima to smatraju neprimjerenim.

image
Instagram

- Kada ugledam bijelu osobu u vodećim medijima s crnačkom frizurom to me razljuti. Ljuta sam jer ti standardi ne postoje kad tu istu frizuru ima crna osoba. Ne možeš nositi nešto tako povijesno važno i ignorirati pritom borbu koja stoji iza te frizure i koja ju predstavlja - oštra je bila Stephanie Cohen, suosnivačica Halo Collective, organizacije koja se bavi baš tim pitanjima poput identiteta frizura, u svom odgovoru za britanski The Guardian.

- Bieber nema pravo nositi tu frizuru. Moje razumijevanje nekoga tko nosi nešto što nije specifično za njegovu kulturu ili etničku pripadnost, jest da ako ne može govoriti u prilog crnaca ili manjinskih prava i biti dosljedan saveznik, onda nema pravo nositi nešto poput "dreadova" - zaključila je Cohen.

image
Instagram

Irene Shelley, urednica Black Beauty and Hair magazina, kako donosi Guardiana, još je bila žešća.

- Vjerujem da je ljude iznerviralo to što Justin Bieber vrlo nehajno nosi "dreadove" i tako ostavlja dojam da ne poštuje njihovu prošlost i značenje. Ljudi se još uvijek susreću s diskriminacijom i stigmom zbog svojeg odabira (tradicionalne op. a.) frizure, suočavaju se s tim i u školi i na svojim radnim mjestima. A Bieber se čini poput diletanta, osobe koja je tek "umočila malo prst" u neku kulturu bez da shvaća stvarno značenje i povijesnu važnost svega toga - istaknula je Shelley.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:18