GENRACIJSKI JAZ

Jodie Foster je napala današnje mlade: ‘Moraju naučiti kako se opustiti‘

Oskarovku kritiziraju nakon što se u intervjuu šaljivo požalila da je raditi s mladim ljudima ponekad frustrira

Jodie Foster

 Lisa Oconnor/aff-usa.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Lisa Oconnor/aff-usa.com/mega/the Mega Agency/profimedia

Jodie Foster nije velika obožavateljica generacije Z. Oskarovka koja je u svijet glume ušla kao dvogodišnja djevojčica, 1968. godine, priznala je da je rad s mladim glumcima ponekad frustrira.

- Stvarno su naporni, posebno na poslu - rekla je 61-godišnja Foster za londonski The Guardian u šaljivom tonu - Kažu: ‘Ne, nisam danas u tome... Doći ću u 10.30‘. Ili kažem u e-mailu: ‘Ovo je sve gramatički netočno. Zašto to nisi provjerio?‘ i dobijem odgovor: ‘Zašto bih to učinio? Nije li to ograničavanje?‘.

Ona smatra da dobro poznaje ovu generaciju, jer ima dva sina koji su u ranim 20-ima, a također vjeruje da može pomoći mladim ljudima u industriji.

- Moraju naučiti kako se opustiti, kako smisliti nešto što je originalno njihovo - rekla je - Mogu im pomoći da to pronađu to nešto. To je puno zabavnije nego biti, sa svim pritiskom iza toga, protagonist priče.

Foster intentivno radi. Na Netflixu je film "Nyad" s Anette Benning za koji su obje nominirane za Zlatni globus. Uskoro se, također, počinje prikazivati četvrta sezona HBO-ove krimi-uspješnice "Pravi detektiv: Zemlja tmine" u kojoj ona i Kali Reis imaju glavne uloge. Iskusna glumica kaže da želi pomoći mladim glumicama jer ima iskustvo s odrastanjem pred kamerama, u srcu industrije. I ne želi da prolaze neke stvari koje je ona morala.

image

Jodie Foster i Kali Reis u seriji Pravi detektiv

Supplied By Lmk/Imago Stock&people/Profimedia/Supplied By Lmk/imago Stock&people/profimedia

No, nije se svima svidjelo ono što je rekla tijekom intervjua, pa su društvene mreže zasuli komentari.

"Ah, boomeri koji se žale zbog lijenosti i ne mogu podnijeti ideju da je ova generacija daleko ispred njih u svojim stavovima prema poslu i da daje previše sebe", napisao je jedan korisnik na X-u (bivši Twitter).

Drugi je pomirljivije konstatirao: "Same ‘Generacije‘ su lažna konstrukcija. Postoje beskrajne varijacije među ljudima u svakoj dobnoj skupini. To je glupost koja izaziva podjele."

"Zločesto!!!" napisao je treći komentator dok je četvrti odlučio vratiti lopticu: "Slažem se ali budimo pošteni - nisu li starije generacije krive što su ih tako odgojile?".

Bilo je, naravno i onih koji su stali na stranu Jodie Foster, tvrdeći da je holivudska veteranka u pravu i zna što govori.

Ona je, nakon kritike imala i pohvalne riječi za gen Z. Konkretno, govorila je o Belli Ramsey, 20-godišnjoj zvijezdi serije "Last Of Us" koja je za Jodie primjer originalnosti, autentičnosti. Bella i ona susrele su se na dodjeli nagrada jednog ženskog magazina. Mnoge su gošće rekla je Foster "nosile štikle i umjetne trepavice" no "postoje drugi načini za biti žena, i jako je važno da ljudi to vide".

image

Bella Ramsey i Jodie Foster

Charley Gallay/Getty Images/Profimedia/Charley Gallay/getty Images/profimedia

- A Bella, koja je održala najbolji govor, nosila je savršeno odijelo, prekrasno skrojeno, imala je frizuru s razdjeljkom po sredini i bez šminke. - kazala je glumačka veteranka i dodala da se (nekad) ne bi mogla odjenuti kao Ramsey, koja se izjašnjava kao nebinarna osoba, te doći u odijelu i bez šminke na veliko holivudsko događanje.

- Nismo imali tu slobodu. I nadam se da je ove promjene koje se događaju nude mogućnost stvarne slobode. Naravno, bilo je i dobrih stvari. Napravila sam najbolje što sam mogla u svojoj generaciji. Jako sam nastojala shvatiti gdje se uklapam i gdje želim biti u smislu feminizma. Ali moj objektiv nije bio dovoljno širok. Živjela sam u nevjerojatno podvojenom svijetu. - zaključila je Jodie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:28