RAZNA ISKUSTVA

Ispovijest surogat majke koja je nosila bebe slavnih: ‘Znate li kako se jedna ponašala prema meni? Bilo je užasno‘

Žena koja je dva puta bila surogat majka slavnim osobama otkrila je kakvo je iskustvo roditi dijete osobi s A liste

Surogat majka, ilustracija

 B. Boissonnet/Bsip/Bsip/Profimedia/B. Boissonnet/bsip/bsip/profimedia

Maleni Phoenix Reum, kojeg su bogatašica Paris Hilton i njezin suprug Carter dobili putem surogat majke, danas veselo guguće u svom krevetiću u raskošnoj obiteljskoj vili u otmjenoj četvrti Los Angelesa. Dvomjesečno dijete ostvarenje je sna za 42-godišnju reality zvijezdu, koja kaže da je godinama čeznula za tim da postane majka.

No, porod nije bio uobičajen - umjesto da sama prođe kroz trudnoću, nasljednica koja je postala poslovna žena odlučila je pronaći surogat majku. Razlog je, kaže Paris, djelomično bio njezin strah od poroda jer je ostala traumatizirana zbog svjedočenja jedne žene o porodu u njezinoj TV emisiji ‘The Simple Life‘.

Hilton je samo jedna od brojnih slavnih osoba koje su postale majke putem surogat majčinstva. Iako većina njih vodi svoj glamurozni život s netaknutom figurom i karijerom, a zatim ponosno poziraju s novorođenčetom u naručju na iznenađenje brojnih obožavatelja, postoje i neke slavne osobe poput Sarah Jessice Parker, Nicole Kidman i Priyanke Chopre koje otvoreno govore o korištenju surogat majke za jedno ili više svoje djece. Druge, poput Naomi Campbell i Amber Heard, ne žele govoriti o tome kako su njihova djeca došla na svijet.

image

Sarah Jessica Parker, James Wilkie Broderick, Tabitha Hodge Broderick, Marion ‘‘Loretta‘‘ Elwell Broderick i Matthew Broderick

John Nacion/Nurphoto Via Afp

Međutim, Shanna St. Clair, jedna od surogat majki koja je surađivala sa slavnim osobama, tvrdi da te priče ne završavaju uvijek na obostrano zadovoljstvo.

"Surogat majčinstvo može donijeti veliku radost - nevjerojatno je zadovoljstvo znati da ste nekome ostvarili san i da je ta osoba dobila dijete koje je toliko željela. Ali tu imate dvije žene, koje se možda nikad prije nisu poznavale i vjerojatno imaju potpuno različite društvene i financijske pozadine, a koje se udružuju u ovom nevjerojatno intimnom procesu kako bi dobile bebu", kaže Shanna.

"Postoje brojne opasnosti da sve pođe po zlu. Surogat majčinstvo nije nešto u što biste trebali ulaziti slučajno te je jako važno da obje strane točno znaju što taj dogovor podrazumijeva", dodaje.

Shanna je inače pametna, živahna, topla i zabavna majka. Po struci je frizerka, živi na farmi usred slikovitog krajolika u Pennsylvaniji, gdje drži koze i kokoši. Nakon što je do svoje tridesete godine prošla kroz tri lagane trudnoće, Shanna je u jednom ženskom časopisu pročitala članak o borbama neplodnih žena i sažalila se nad njima.

Ona i suprug, graditelj Joseph, imaju dva sina i kćer, ali je njezina prva kći bila mrtvorođena u 26. tjednu, pa je razumjela kako je to nositi se s traumom, žalovanjem i čežnjom za djetetom.

Uz dogovor s obitelji, kontaktirala je agenciju za surogat majčinstvo.

"Nisam to napravila zato što sam morala platiti svoje račune, financijski smo bili dobrostojeći. Na surogat majčinstvo gledala sam više kao na dar koji mogu dati drugoj ženi", objasnila je Shanna, prenosi Daily Mail, a agencija je bila temeljita.

"Morala sam ispuniti gomilu obrazaca i proći psihološku procjenu. Morao me odobriti ne samo liječnik opće prakse nego i ginekolog. Radili su mi ultrazvuk, krvne pretrage - puno toga", prisjetila se 46-godišnjakinja.

Nakon toga, njezin profil predstavljen je budućim roditeljima. Zbog zaštite privatnosti, Shanna ne može imenovati nikoga od onih koji su bili uključeni u njezino iskustvo surogat majčinstva pa su imena promijenjena.

"Na prvu sam se dobro slagala s Jennifer i Markom, prvim parom kojeg sam upoznala. Jako sam suosjećala s Jennifer, koja je bila u svojim ranim 30-ima i zamrznula je jajne stanice jer je imala zdravstvenih problema te nije mogla nositi dijete. Dolazila je iz poznate i bogate obitelji, tako da smo imale različite životne stilove, ali odmah sam se povezala s njom. Oboje su bili ljubazni i zahvalni te su se potrudili upoznati mene, mog supruga i moju djecu", ispričala je te otkrila da je bilo potrebno 7 pokušaja da Shanna zatrudni.

"Klinika za neplodnost rekla je da je problem u kvaliteti Jenniferinih jajnih stanica, tako da nije bilo govora o tome da uzmu drugog surogata. Sve to je ostavilo traga, kako fizički tako i psihički - morate uzimati lijekove, hormone, idete na ultrazvuk kako biste provjerili sluznicu maternice, puno toga je bilo potrebno obaviti", govori Shanna.

"Ja sam bila ta koja je trebala nositi te embrije i čuvati ih, pa sam imala osjećaj kao da ne radim svoj posao, iako je to bilo iracionalno. Ugovor se odnosio na četiri pokušaja pa sam potpisala još jedan na još četiri. To mi je postalo gotovo misija da tim ljudima podarim obitelj. Bila sam jako emotivno evolvirana u cijeli taj proces", prisjetila se.

Tijekom tri godine, Shanna je dobila isplatu u iznosu od 50 tisuća dolara, što joj je pokrivalo gubitak prihoda od njezina posla, troškove putovanja do IVF klinike i druge troškove.

Kada je Shanna konačno rodila dječaka, par je bio s njom u rađaonici. "Bilo je to sretno iskustvo za sve nas. Još uvijek sam u kontaktu s obitelji", rekla je Shanna.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, Jennifer ju je kontaktirala i rekla joj da poznaje još jednu ženu koja je u potrazi za surogat majkom. Ta slavna žena, koju se ovdje naziva Catherine, razgovarala je sa Shannom putem telefona.

"Svidjela mi se njezina priča o tome da je u ranim 40-ima i pokušava dobiti dijete s vlastitim jajnim stanicama i donorom sperme. Godinama je pokušavala i koristila je druge surogate, ali trudnoće nisu uspjele. Ona bi bila samohrana majka, ali to uopće nije utjecalo na moju odluku, nisam osuđivala, i odlučila sam joj pomoći."

"Na kraju razgovora istaknula je da sam već prošla sve psihološke testove i liječničke preglede, tako da ne trebamo to ponovno prolaziti. Trebao mi je samo potpis mog ginekologa", prisjeća se Shanna, koja je dodala i da nakon lijepog iskustva s prvom majkom nije predvidjela da bi ovog puta moglo biti određenih problema.

"Bilo je puno stvari o kojima smo Catherine i ja prvo trebale razgovarati, kada sad gledam unatrag", dodala je.

Potpisale su ugovore za tri pokušaja trudnoće unutar 30 dana od njihova zadnjeg razgovora. Shanna je Catherine prvi put upoznala tijekom prijenosa prvog embrija u jednoj skupoj IVF klinici u New Yorku, koja je bila namještena poput hotela s pet zvjezdica.

"Naivno sam očekivala da ćemo odmah uspostaviti vezu zbog zajedničkog djeteta, a nije je bilo. Bila je nepokolebljiva i zaokupljena sobom - imali smo vrlo površan razgovor o ovoj važnoj stvari koja se trebala dogoditi", ispričala je.

Iznenadilo ju je što je slavna osoba napustila kliniku bez da se zahvalila Shanni. "Već je imala neuspješne trudnoće i mislila sam da se možda pokušava tako zaštititi od daljnjeg razočaranja."

Kao ‘nositeljica‘, Shanna je bila prva koja je saznala da početni prijenos embrija nije uspio kada su rezultati krvnih pretraga bili negativni. Pričekala je dok liječnici nisu obavijestili Catherine, a zatim joj poslala poruku utjehe. "Bila je nonšalantna i to me zbunilo", priznala je Shanna.

Prije drugog pokušaja, slavna osoba odvela je Shannu i njezina supruga na večeru, a Shanna je tada otkrila još jedan ‘crveni alarm‘ zbog kojeg se osjećala nelagodno i zabrinuto na kraju večeri.

"Bila je bezobrazna prema konobaru, birala je hranu s jelovnika za koju sam rekla da je ne želim i ismijavala me kad sam rekla da ne želim konzumirati vino. Gutljaj vina mi ne bi škodio, ali spremala sam se obaviti još jedan transfer i nisam smatrala da je to prikladno. Čak je i očijukala s mojim mužem! Pomislila sam - možda ću dati dijete nekome tko mi se uopće ne sviđa", prisjetila se surogat majka.

Drugi pokušaj je također bio neuspješan, a Shannini nalazi krvi opet negativni.

"Cijelo sam vrijeme uzimala lijekove i hormone - prvo dnevne injekcije, a potom progesteronske injekcije kako se bližio transfer. To je bilo teško za mene. Morate si dati mjesec dana između transfera, da prođete kroz vlastiti menstrualni ciklus, prije nego što počnete iznova", objašnjava.

Tijekom trećeg transfera, Catherinino ponašanje se promijenilo i ljepše i opuštenije se ponašala prema Shanni. I napokon, kad su Shannini nalazi krvi stigli, bili su pozitivni.

"Kad sam nazvala Catherine da joj kažem dobre vijesti, mislila sam da će biti spremna, ali nije djelovala osobito uzbuđeno", prisjetila se Shanna.

Nekoliko dana kasnije, primila je šokantan telefonski poziv od Catherine. Bez ikakve isprike, Catherine joj je priopćila da je upravo dobila sina putem druge surogat majke.

"Rekla je da mi želi reći prije nego što o tome pročitam u medijima. A kad sam primijetila da mi nikad nije rekla da ima drugu surogat majku, rekla je nešto u smislu kao da mi nije bila dužna to reći. Nakon što smo prekinule poziv, bila sam šokirana, ali sam joj poslala poruku i rekla: ‘Čestitam, uživaj u bebi.‘ Nije mi odgovorila", ispričala je Shanna.

Znajući da je Catherine napokon dobila dijete i s obzirom na njihov napet odnos, Shanna priznaje da je nakratko pomislila kako bi za nju bilo olakšanje ako i ova treća trudnoća ne uspije.

"Mrzim to reći, ali jesam. Dio mene nikome ne bi poželio gubitak, pa sam se borila s tim osjećajima. Još sam se uvijek nadala da će ovo uspjeti ili da će, kako god bilo, krenuti nabolje. Osjećaji su mi bili pomiješani", objasnila je.

Shanna je i dalje bila pod nadzorom klinike te je obavila još jedan test krvi kako bi provjerila razinu hormona. Rezultat je bio neuvjerljiv, a kada je to javila Catherine, slavna osoba samo joj je kratko odgovorila, rekavši joj da je nastavi informirati o svemu. Nakon toga je Shannina razina hormona počela padati.

"Znala sam da su stvari pošle po zlu pa sam kontaktirala Catherine da je obavijestim o tome. Budući da do tog trenutka nisam bila sigurna u naš odnos, bojala sam se uopće razgovarati s njom, pa sam joj umjesto toga poslala poruku. Rekla sam: ‘Žao mi je što ti moram javiti loše vijesti... Još nije pobačaj, ali izgleda da idemo u tom smjeru‘", ispričala je Shanna.

Pitala je za Catherineino novorođenče i također je upitala treba li joj proslijediti ostatak računa. Iznenadila ju je Catherineina sljedeća poruka.

"Shanna, naša veza je završila. Zgrožena sam vašom hladnoćom u vezi rođenja mog djeteta. Proslijedite svoje račune."

Shanna je na kraju plaćena oko 11 tisuća dolara plus troškovi. Rekla je da je u ugovoru koji je potpisala s Catherine navedena isplata u iznosu od 45 tisuća dolara za bebu, 55 tisuća dolara ako se radi o blizancima te 60 tisuća za trojke ili više djece.

Dvije žene nakon ovog događaja više nisu razgovarale, a samo dva tjedna nakon što je prekinula sve veze s Catherine, Shanna je imala spontani pobačaj.

"Bilo je to jako, jako teško razdoblje", prisjetila se.

Nekoliko mjeseci kasnije, Catherine je bila na televiziji i davala omalovažavajuće komentare na račun surogat majki. "Briznula sam u plač", priznaje Shanna, koja se osjećala kao Catherineina zaposlenica.

"Brine me to što slavni surogat majčinstvo shvaćaju olako. Kao da mogu naručiti svoju dizajnersku odjeću, obuću i svoju dizajnersku bebu. Očito, postoje slučajevi u kojima zdravstveno stanje žene fizički joj onemogućava da nosi dijete, ali to nije sve što se događa. Mislim da kod ljudi koji imaju novac i privilegije, postoji opasnost da pomisle - mogu natjerati nekoga da mi napravi dijete", objašnjava.

Shanna također smatra da bi žene koje su rodile pomoću surogat majki trebale to iskreno i reći. "Mislim da moraju biti otvorenije i iskrenije u vezi toga kako su njihove bebe nastale, umjesto što samo objavljuju na društvenim mrežama - imam bebu!"

"Tužna sam zbog žena koje devet mjeseci nose te divne živote, daju ih nekome drugome, a da im se ne priznaju iskušenja kroz koja su morale prolaziti", objašnjava.

Četiri godine nakon što se razišla s Catherine, Shanna je rodila blizance jednome paru koji nije slavan, a koji je upoznala na konferenciji o plodnosti. Porođaji su bili komplicirani, a Shanna je imala moždani udar i napadaje te je sedam dana bila na intenzivnoj njezi.

"Nakon trećeg iskustva sa surogat majčinstvom zamalo sam izgubila život. To pokazuje da u svakoj trudnoći postoji rizik, ali sve je na kraju ispalo OK", govori.

Shanna se ne žali na svoje treće surogat majčinstvo, dapače, umjesto toga govori da je to uglavnom ‘bilo još jedno lijepo iskustvo, koje je ispralo gorčinu koju je osjećala s Catherine‘.

Također je podijelila važnu lekciju koju je naučila kao surogat majka. A to je da nikada ne žuri s dogovorom.

"Vjerujem da obje žene moraju prethodno sjesti, porazgovarati s renomiranom agencijom za surogat majčinstvo, i detaljno opisati što obje očekuju od ovog putovanja. Ako to ne učinite, postoji puno stvari koje mogu krenuti po zlu", otkriva.

Na kraju je Shanna imala histerektomiju, kirurško odstranjenje maternice, tako da više neće moći biti surogat majka parovima kojima je to potrebno. "Imala sam dva dobra i jedno loše iskustvo, ali ne žalim. Mislim da su žene koje nose bebe za druge heroji i to je prekrasna stvar, sve dok obje strane točno znaju u što se upuštaju", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:18