KRALJICA MAJKA

Hitler ju je zvao ‘najopasnijom ženom u Europi‘, odbijala je kraljeve prosidbe, a jednu je osobu otvoreno mrzila

U novoj biografiji otkriva se neobičan život pokojne britanske kraljice majke

Kraljica Elizabeta s kraljicom majkom, princezom Dianom i mladim princem

 John Shelley Collection/Avalon/Profimedia/John Shelley Collection/avalon/profimedia

Rado je se sjećaju zbog njezine ljubavi prema pastelnim bojama, konjskim utrkama i ‘drinky-poosu‘, izrazu za mješavinu gina i Duboneta koju je preferirala.

I nešto više od 21 godinu od njezine smrti u dobi od 101 godine, pokojna britanska kraljica majka i dalje ima trajan utjecaj na svog unuka, kralja Charlesa III.

Stoga je vrijedno prisjetiti se da je, unatoč svim ljubaznim osmjesima koje je dijelila u javnosti, Elizabeta Bowes-Lyon pokazala željeznu volju iza zatvorenih vrata i takvu čeličnu ratnu odlučnost da ju je čak i Adolf Hitler opisao kao ‘najopasniju ženu u Europi‘.

Sada, u odlomcima iz biografije Kraljice Majke Garetha Russella, Daily Mail otkriva da je ona ponekad bila ‘nervirajuće slobodoumna.‘

Kada se 4. kolovoza 1900. rodila Elizabeta Angela Marguerite Bowes-Lyon, na prijestolju je bila kraljica Victoria. Elizabetino je djetinjstvo bilo obilježeno bogatstvom, tetošenjem i ljubavlju, s obzirom na to da je bila najmlađa kći u velikoj obitelji škotske aristokracije.

Mlada Elizabeta nije bila poznata po svojoj točnosti. Vrlo često je kasnila, a to je osobina koju je naslijedila od svog oca Claudea, koji je bio toliko nemaran kad je vrijeme u pitanju da je dovršio papirologiju vezanu uz njezino rođenje tek šest tjedana nakon što je ona došla na svijet.

image

Kraljica Elizabeta s kraljicom majkom

John Shelley Collection/Avalon/Profimedia/John Shelley Collection/avalon/profimedia

Zadirkivali je zbog ljubavi prema hrani

Zbog njezina kašnjenja često su kružile teorije da je ona zapravo izvanbračna kći svog oca i neke francuske kuharice ili pak velške sluškinje. Neki zagovornici tih teorija čak su spomenuli i njezin fizički izgled, s obzirom na to da im je, kad se udebljala, ‘doista izgledala kao kći kuharice.‘ Oni su tvrdili da se ne može reći da je izgledala ‘aristokratski‘.

Elizabetu su i njezina braća zadirkivala zbog toga koliko uživa u obrocima i slasticama koje su im bile obilno dostupne. Početkom 1913. jedan od braće pronašao je njezin dnevnik. Odlučio se našaliti pa su braća, pretvarajući se da su Elizabeta, napisali nekoliko lažnih redaka na stranicama dnevnika.

"Subota, 4. siječnja. Debljam se. Moj opseg struka danas iznosi 109 centimetara. Apetit mi je dobar.

Nedjelja, 5. siječnja. Apetit mi je još uvijek dobar, nakon zdravog doručka otišla sam u crkvu. Vratila sam se jako gladna za ručak. Pečena govedina, piletina, jorkširski puding, puding od šljiva, sir, torta i naranče. Oh, jadni moj trbuščić. Uzet ću samo čaj. Jako sam gladna", pisalo je u dnevniku, no čini se da se Elizabeta na to nije uopće obazirala.

Privlačni kapetan ušetao joj je u život

Onda je došla 1920. godina. Elizabeta je u lipnju prisustvovala veličanstvenom balu na Grosvenor Squareu, a jedan od njezinih plesnih partnera bio je kapetan James Stuart. On je bio zgodni mlađi sin grofa od Moraya i vlasnik Vojnog križa za hrabrost koji je zaslužio za svoju službu tijekom Velikog rata.

23-godišnji kapetan bio je vrlo privlačan budućoj vladarici. Njezina sluškinja Mabel vjerovala je da joj je on bio ‘apsolutni idol i da su se jako zaljubili jedno u drugo.‘ Stuart je služio kao konjušnik princu Albertu, poznatom kao Bertie, a koji će kasnije postati George VI.

Kad su Stuart i Elizabeta završili s plesom, Bertie se nagnuo do svog konjanika i rekao: "Tko je bila ta ljupka djevojka s kojom si razgovarao? Upoznaj me s njom."

Budući suprug triput je prosio njezinu ruku

U roku od nekoliko tjedana, Bertiejevi osjećaji prema Elizabeti dodatno su se rasplamsali. Međutim, iako joj se sviđao, nije bila zainteresirana. Svojoj se prijateljici povjerila da bi, ako se uda za princa, do kraja života morala ‘svoju privatnost staviti na drugo mjesto, a ono što njezin muž radi za naciju na prvo‘. Kad ju je zaprosio u proljeće 1921., rekla je - ne.

U tom trenutku uskočila je njegova majka, kraljica Marija. Zaključivši da je Elizabeta ‘jedina djevojka koja može usrećiti njezinog Bertieja‘, krenula je u akciju da ukloni konkurenciju.

Kapetan James Stuart neočekivano je dobio iznimno unosnu ponudu za posao u naftnoj industriji. Prema informacijama iz njezina dnevnika, nakon što se vratila od zubara 15. siječnja 1923., Elizabeta je posjetila svoju šogoricu Fenellu i ‘ispričala joj novosti te su popile koktel‘. Iako je uživala u koktelima, nije joj se sviđalo njihovo ime pa ih je odlučila preimenovati u ‘drinky-poos‘. Njezino omiljeno piće bila je kombinacija koja je uključivala gin i Dubonnet, vino koje je u početku služilo za liječenje malarije u Francuskoj početkom 19. stoljeća.

Stara narodna kaže da će vam nakon jedne čaše tog napitka trebati taksi, nakon dvije kola hitne pomoći, a nakon tri čaše trebat ćete svećenika.

Bilo kako bilo, Elizabeta je dan ranije prihvatila Bertiejevu prosidbu - treću po redu.

Kada se vijest o zarukama pojavila u svjetskim novinama, Elizabeta je svome bratu Davidu rekla: "Čula sam kako vrata iza mene zveckaju - da se nikad više ne otvore."

image

Kralj George VI., kraljica majka i njihove kćeri Elizabeta i Margaret

Classic Image/Alamy/Alamy/Profimedia/Classic Image/alamy/alamy/profimedia

Nije voljela Wallis Simpson

Kraljica majka bila je poznata i po nesklonosti prema dvaput razvedenoj Amerikanki Wallis Simpson, ljubavnici, supruzi brata njezina muža, Edvarda VIII., koji je zbog nje abdicirao i tron ostavio Elizabetinom suprugu.

Njihova nesklonost jedne prema drugoj, pa čak ponekad i mržnja, postale su legendarne, a Elizabeta je Wallis oslovljavala kao ‘ona žena‘.

Kada je Edvard 1936. abdicirao, Elizabeta je bila prikovana za krevet zbog gripe koja se razvila u upalu pluća, dok Wallis nije mogla ustati iz kreveta veći dio druge polovice studenog. Ležeći u bolesničkom krevetu, Elizabeta je postala kraljica dok je slušala radijsko obraćanje svog šogora u kojem se odrekao prijestolja. Prije nego što se ukrcao na ratni brod za privremeno progonstvo u Francusku i Austriju, Elizabeta je poslala pismo bivšem kralju u kojem mu je rekla da se molila za njega: ‘Iz sveg srca, Bog te blagoslovio. Svi smo svladani tugom i možemo se samo moliti da ćeš pronaći sreću u svom novom životu.‘

Elizabeta je tada bila toliko bolesna da nije ustala iz kreveta sve do 12 dana nakon što je postala kraljica.

Prijateljstvo s dramaturgom

Jedno od Elizabetinih najdugovječnijih prijateljstava bilo je ono s dramaturgom Noelom Cowardom.

U 1930-ima postojale su vjerodostojne glasine da je Coward bio zaljubljen u Elizabethinog šurjaka, vojvodu od Kenta, te da su dramaturg i princ bili zajedno prije Kentova braka s princezom Marinom.

Elizabeta je jednom prilikom šetala s Cowardom kada su prošli ored vojnika u njihovim svjetlucavim oklopima. Uhvativši Cowarda kako zuri u njih, Elizabeta mu je sa smiješkom šapnula: ‘Ne bih na tvome mjestu, Noele. Uvijek ih prebroje prije nego što ih ovako puste.‘

image

Kraljica majka s malom budućom kraljicom Elizabetom

-/World History Archive/Profimedia/-/world History Archive/profimedia

Popularnost tijekom II. svjetskog rata

Kraljičina popularnost tijekom Drugog svjetskog rata i njezino odbijanje da se evakuira tijekom nacističkog bombardiranja bili su poticaj za britanski moral, a Adolf Hitler dao joj je kompliment njezina života prozvavši je ‘najopasnijom ženom u Europi‘.

Kao dio priprema za očekivanu nacističku invaziju, kraljica Elizabeta u vrtovima Buckinghamske palače pohađala je satove pucanja iz pištolja i pušaka, a ponekad je kao mete koristila štakore.

Govorila je da se namjerava dobro boriti i da planira povesti na drugi svijet što više nacista prije nego što bude ubijena ili zarobljena.

Vlada je željela da se njezine kćeri, princeze Elizabeta (buduća kraljica) i Margaret što prije pošalju u inozemstvo kako ne bi postale mete nacista. Kraljica je to odbila poznatom izjavom: "Djeca neće ići bez mene. Neću ostaviti kralja. A kralj nikada neće otići."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:30