SVE ZBOG AMAL

George Clooney u naletu bijesa zvao Bijelu kuću, a razlog je njegova supruga

Amal Clooney pomogla je donijeti odluku glavnom tužitelju Međunarodnog kaznenog suda prošlog mjeseca

Amal i George Clooney

 Profimedia/

Slavni glumac George Clooney nije izdržao! U naletu bijesa nazvao je Bijelu kuću i obrušio se na pomoćnicu američkog predsjednika Joea Bidena, nakon što je američki predsjednik iskritizirao pokušaj Clooneyjeve supruge, odvjetnice Amal, da izraelskog premijera Benjamina Netanyahua strpa iza rešetaka zajedno s vođama Hamasa zbog počinjenja ratnih zločina.

Amal Clooney pomogla je donijeti odluku glavnom tužitelju Međunarodnog kaznenog suda prošlog mjeseca, u kojoj se traži njegovo uhićenje, a bio je to potez koji američki predsjednik smatra ‘nečuvenim‘.

image

George Clooney i Amal Clooney

Frederic J. Brown/Afp/Profimedia/Frederic J. Brown/afp/profimedia

Razbješnjeli Biden inzistirao je na tome kako između Izraela i Hamasa ‘nema moralne jednakosti‘ te je nagovijestio sankcije protiv suda zbog kojeg je Clooneyjeva supruga morala biti deportirana iz SAD-a.

A onda si je i oskarovac dao oduška. Nakon što su ga spojili s Bidenovim višim savjetnikom Steveom Ricchettijem, imao je bijesni ispad preko telefona, izvijestio je Washington Post. Njegova se supruga, pak, ne kaje zbog svoje odluke, unatoč neslaganju s predsjednikom.

"Ne prihvaćam to da bilo kakav sukob bude iznad zakona, niti da bilo koji počinitelj bude iznad zakona", izjavila je Amal Clooney, prenosi Daily Mail.

Podsjetimo, bračni par Clooney dugo je bio među Bidenovim najvećim pristašama, a glumac je donirao više od 500 tisuća dolara njegovoj izbornoj kampanji 2020. godine. Također je bio i sudomaćin online prikupljanja donacija. No, sada je upitno hoće li sudjelovati na njegovom prikupljanju donacija sljedećeg vikenda, gdje se trebao pojaviti zajedno s Barackom Obamom, TV voditeljem Jimmyjem Kimmelom i glumicom Julijom Roberts.

image

George Clooney i Amal Clooney

Fati Sadou/abacapress.com/Abaca Press/Profimedia/Fati Sadou/abacapress.com/abaca Press/profimedia

Podsjetimo, izraelski je premijer prije nekoliko dana prihvatio pozivnicu da se obrati zastupnicima u oba doma američkog Kongresa te je izjavio da je "dirnut privilegijom da može predstavljati Izrael pred predstavnicima američkog naroda i cijelog svijeta, te iznijeti istine o njihovom pravičnom ratu protiv onih koji žele uništenje", navodi se u priopćenju.

U međuvremenu, izraelska je vojska nastavila operaciju u Rafi na jugu Gaze, unatoč žestokim kritikama međunarodne zajednice. Borbe traju i u središnjem dijelu Pojasa Gaze, a Međunarodni sud pravde prije desetak dana naredio je Izraelu da trenutno zaustavi vojnu operaciju u tom području.

Glavni tužitelj suda Karim Khan zatražio je naloge za uhićenje vođe Hamasa, Yahye Sinwara, i izraelskog premijera Netanyahua zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog napada na Izrael 7. listopada i kasnijeg rata u Gazi.

Tužiteljstvo ICC-a također traži naloge i za izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta, kao i za druga dva glavna čelnika Hamasa, Mohammeda Diaba Ibrahima al-Masrija, vođu brigada Al Qassem i poznatijeg kao Mohammed Deif, te Ismaila Haniyeha, Hamasova političkog vođu.

Optužbe tužiteljstva protiv Sinwara, Haniyeha i al-Masrija uključuju istrebljenje, ubojstvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualni napad u pritvoru. Izraelsku vladu optužuje se i da koristi "gladovanje kao metodu ratovanja."

"Koriste pothranjenost, dehidraciju, duboku patnju i sve veći broj smrtnih slučajeva među palestinskim stanovništvom, uključujući bebe, drugu djecu i žene", dodaje se. Amal Clooney, poznata odvjetnica za ljudska prava, bila je jedna od šest pravnih stručnjaka koji su pomogli tužitelju Khanu da donese ovu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 09:45