UOČI KONCERTA

Frenkie prije zagrebačkog koncerta: ‘Hip hop je moj pokret, a ta glazba moj soundtrack‘

Na posljednjem je albumu dopustio svojim reggae utjecajima da preuzmu zvuk, a ističe da je uvijek ‘otvoren za eksperimentiranje‘

Najava koncerta u Vintage Industrial Baru

 Promo/

U zagrebački Vintage Industrial u srijedu, 22. studenog 2023. godine, stiže FM Jam trojka Frenkie, Kontra i Indigo. Ova FM Jam trojka je do sada objavila nekoliko zajedničkih albuma, a zaista su uigrani glazbeni trojac koji iza sebe ima nebrojeno mnogo festivalskih i klupskih nastupa, kroz koje su se profilirali kao kvalitetni performeri. Uoči ovog zagrebačkog nastupa, popričali smo s Frenkijem, jednim od glavnih aktera regionalne hip hop scene u posljednjih 15-ak godina, za koju smatra i sam da je itekako uspješna.

- Pa ako uzmemo u obzir da domaći hip hop izvođači rasprodaju velike dvorane i imaju ogromne preglede na streaming servisima nema dvojbe da je balkanska hip hop scena jako uspješna. Kada se sjetim naših početaka i kako su nas tada gledali, situaciju koju imamo sad smo priželjkivali. Jedino što mi danas nedostaje je neki duh zajedništva koji je bio jako izražen u tim početnim godinama. Valjda zato što nas je bilo malo pa smo se morali držati skupa. Što se tiče “logistike” i organizacije to uvijek može bolje i profesionalnije, ali drago mi je što smo muzički dostigli ovaj nivo. Jer balkanski hip hop nije ništa lošiji niti kasni za svjetksim zvukom i kvalitetom - rekao je Frenkie i objasnio kako ne negira progresiju zvuka i trap zvuk s kojim mnogi njegovi vršnjaci imaju problem.

- Nemam ništa protiv trepa, i mi imamo pjesme koje idu u tom smjeru, to je logični razvoj i evolucija jednog žanra. Kada pristupam muzici jedino pitanje koje sebi postavljam je da li sam to ja i da li se osjećam ugodno radeći nešto novo, tj mogu li se i dalje pogledati u ogledalo. Kroz svoju karijeru sam eksperimentirao sa sevdahom, reggaeom i brojnim drugim žanrovima i to mi je uvijek bilo neko osvježenje. Ali ono što primjetim kod sebe je da me najsretnije i dalje čini kada bez previše kalkuliranja i razmišljanja pustim da me vodi osjećaj i prosto repam preko beata - tvrdi Frenkie.

Na posljednjem je albumu "Dunya" u potpunosti dopustio svojim reggae utjecajima da preuzmu zvuk, a ističe da je uvijek "otvoren za eksperimentiranje".

- Ni Dunya nije nastala planski, kao što sam gore rekao, sve je to bilo "iz stomaka". Trenutno radim novi hip hop album, a šta će biti poslije...to ćemo vidjeti. Prolazim kroz jedan produktivan period i nadam se da će to potrajati, valjda je lakše pisati kad imaš više životnog iskustva a savladao si zanat. Slično sam doživio i sa grafitima, prolazim kroz drugo proljeće. Za sada poslušajte pjesmu Trijumf, to je dobri stari Frenkie - poručuje.

Kao stranac na Zapadu u mlađim danima, prihvatio je hip hop kulturu kao svoj pokret, a tu glazbu kao svoj soundtrack.

- Hip hop je tada još imao neki osjećaj bunta i kao da je bio ilegalan i stran za tadašnji mainstream, a tako sam se i ja osjećao. To me je najviše privuklo. Meni tada život nije izgledao kao spotovi pop izvođača sa MTV-a i VIVA-e u kojima su svi bili lijepi, sretni i veseli. Hip hop je prikazao jednu drugu stranu života, a ona je bila bliža mojoj realnosti.

Prije nastupa u Zagrebu, kaže da ga uz Zagreb vežu samo lijepa sjećanja.

- Bilo je brojnih nastupa ali i legendarni Morris studio pokojnog Mire Vidovića gdje sam snimao svoje prve albume. U Zagrebu imam brojne prijatelje i uvijek rado dolazim u posjetu. Što se tiče nastupa bio je jedan poseban, a to je deseti rođendan Blackout ekipe koji su slavili u Aquariusu. Tada sam još bio relativno nepoznat i došao sam s Edom da izvedemo par pjesama. Tu je bila cijela hrvatska hip hop scena i naravno morali smo se pokazat. Sjećam se reakcije publike na moj nastup i druženja sa svima, to je bila baš posebna noć. Također moj prvi koncert u Ksetu, vrhunska energija i atmosfera. Nadam se da će slično biti na koncertu u Vintegeu u srijedu. Zagrebačka publika je pismena i educiranja. Oni cijene vještinu live nastupa i kada vide da ti daješ sve na koncertu. To se danas u moru playback nastupa pomalo gubi i postaje nebitno. Baš zato mi je drago da ima još takve publike koja će nagraditi ili kritizirati izvođača - rekao je i dodao da svoj nastup shvaćaju ozbiljno.

- Onda ti bude naravno drago kada vidiš da ljudi to prepoznaju. Zato dođite u Vintage pa da nam ostavite iskreni review - objašnjava.

Nedavno je "Izgubljeni snovi" s njegovog prvog albuma ponovno došla u centar pažnje i to zahvaljujući TikToku - kakvo mišljenje ima Frenkie o društvenim mrežama i njihovom utjecaju na glazbu?

- Sve te društvene mreže koristim i prihvatam kao bitne alatke za promociju. One su uveliko olakšale komunikaciju sa slušaocima al su uklonile filter kvalitete. Tako danas svako nešto promoviše i snima. Mnogo izvođača u svijetu se žali i smatra da ta raspodjela od streaming servisa nije baš korektna i najviše su tu zakinuti muzičari, al doće i to na red. Sve u svemu mislim da nikada nije bilo lakše raditi kao samostalni izvođač. Ja sam svoja zadnja dva albuma objavio samostalno i tako planiram nastaviti. A što se tiče Izgubljenih snova oni odbijaju da umru i padnu u zaborav. Ta pjesma me toliko puta iznenadila i ne bi čudilo da za par godina opet postane hit - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:34