LJUBAVNI TROKUT

Fatalna Christelle umalo uništila francusku reprezentaciju: Oteo ženu najboljem prijatelju, nikad više riječ nisu prozborili!

Početkom 1980-ih svi su govorili o Michaelu Platiniju i Jeanu-Francoisu Lariosu, dijelom zbog talenta, a dijelom i zbog ljubavnog trokuta

Jean-Francois Larios

 Michel Gangne/afp/profimedia/Michel Gangne/afp/profimedia

Francuska reprezentacija u ponedjeljak će odmjeriti snage s reprezentacijom Belgije na Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj. I iako svi govore o trenutnoj snazi Francuske, treba reći da ovo nije prva zlatna generacija. Veliku je popularnost Francuska stekla na Euru ‘84., kako prenosi 777score, ali nije se tada pisalo samo o uspjehu već i burnom ljubavnom trokutu.

image

Michel Platini

Sven Simon/imago Sportfotodienst/profimedia/Sven Simon/imago Sportfotodienst/profimedia

Početkom 1980-ih svi su, naime, govorili o Michaelu Platiniju i Jeanu-Francoisu Lariosu, dijelom zbog njihovih nogometnih pothvata, a drugim dijelom i zbog njihove ljubavi prema istoj ženi. Glasine o romansi s Christelle, suprugom Platinija, koštale su Lariosa karijere.

image

Graham Rix i Jean Francois Larios

Werek/imago Sportfotodienst/profimedia/Werek/imago Sportfotodienst/profimedia
image

Michel Platini

Italy Photo Press/zuma Press/profimedia/Italy Photo Press/zuma Press/profimedia

Larios je u to vrijeme slovio za seks-simbola i bio je najveća zvijezda francuskog sporta. Iako je Platini bio bolji nogometaš, Larios je imao tu karizmu kojom se posebno isticao. Žene su ga obožavale, a muškarci su željeli biti poput njega. No, onda je odigrao potez koji će ga koštati karijere.

Zaljubio se u suprugu svog najboljeg prijatelja i najboljeg europskog nogometaša. Posljedice su za njega bile kobne.

Privatno su njih troje bili nerazdvojni. Čim su se upoznali, odmah su kliknuli, a dvije nogometne zvijezde svo su vrijeme provodile zajedno. S njima je često bila i Christelle.

Tako su se i Larios i Christelle počeli stalno družiti, a provodili su dosta vremena i sami dok je Platini bio na pregovorima o transferu u Juventus, u Torinu. Tad se među njima stvorila iskra, koja se ubrzo pretvorila u pravi požar, koji je na kraju spalio veliko prijateljstvo, ali i Lariosovu karijeru nogometaša.

"Ovo je priča o Adamu i Evi. Bila je to ljubav na prvi pogled, prava ljubavna priča. Mislili smo da smo dobro skriveni, ali, nažalost, počelo se pričati", Larios je rekao u intervjuu koji je dao francuskom novinaru Bertrandu Metayeru 2017. povodom izlaska njegove autobiografije znakovita imena ‘Igrao sam se vatrom‘, prenosi Daily Star.

Larios je u autobiografiji priznao da su on i Christelle imali aferu puno dulje nego što je to javnost znala. U tajnosti su se viđali godinu dana prije nego što je skandal postao javan, a i Platini je postao sumnjičav jer mu se odnos s prijateljem drastično pogoršao.

‘‘S Platinijem nisam više razgovarao, nismo se čak ni pozdravljali, ali smo nastavili igrati skupa u St. Etienneu. Kad imate ugovor i kad vas netko dobro plaća, onda šutite. Bili smo usred domaćeg prvenstva, a bližio se i Mundijal u Španjolskoj. Ipak, atmosfera je bila toliko narušena da sam u siječnju 1982. došao do izbornika Hidalga. Ispričao sam mu sve što se dogodilo i predložio mu da za dobrobit reprezentacije odglumim ozljedu i ne odem na Svjetsko prvenstvo. Hidalgo me odbio‘‘, rekao je Larios.

Na kraju ga je Christelle ostavila preko telefona i pokajnički se vratila Platiniju.

"Oprostila se od mene telefonom, odlučila me ostaviti. Morao sam to prihvatiti", rekao je Larios, kojem je život krenuo nizbrdo nakon toga. Platiniju je pak popularnost još više porasla. Nakon toga su se njih dvojica vidjela još samo jednom.

"S Platinijem sam se vidio tek 2001. godine na jednoj plaži na Mauricijusu. Kad me vidio, stavio je ruke preko lica, pravio se da me ne vidi. Nismo razgovarali. Ni tada, ni ikad više‘‘, rekao je Larios, koji se zbog svog poteza još godinama kasnije samokažnjavao.

Iako je bio vrlo talentiran i najbolji igrač Francuske 1980., Larios je prestao igrati za reprezentaciju nakon 26. godine. U svojoj je autobiografiji "I Played With Fire" rekao da je navodna afera pogoršala njegov odnos s Platinijem iako su bili jako dobri prijatelji i na terenu i izvan njega. Platini je u međuvremenu dobio brojna priznanja, a Larios je svoj nogometni put nakon neuspjelih igranja u Barceloni i Atletico Madridu nastavio u Švicarskoj, a onda je potpisao za Lyon, koji je tada igrao u drugoj ligi. Larios je još tri godine nešto pokušavao po Strasbourgu, Nici i Montpellieru, a onda je 1988. konačno odlučio da nema smisla više nastavljati tu agoniju.

image

Jean-Francois Larios

Michel Gangne/afp/profimedia/Michel Gangne/afp/profimedia

Nakon igračke karijere prebacio se u menadžerske vode, no ni tamo nije prošlo bez skandala. Kazneni sud u Marseilleu mu je izrekao dvije godine uvjetne, 200 tisuća eura globe i pet godina zabrane rada. Razlog? Sudjelovanje u aferi s lažnim transferima igrača Marseillea 2007. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 17:39