IPAK ĆE SE NATJECATI

Eurosong odobrio izmijenjenu verziju izraelske pjesme, prvotni tekst bio im je previše političan

Švedski glazbenici pozvali su na isključivanje Izraela s Eurosonga zbog rata u Gazi, što je argument koji su organizatori odbacili

Eden Golan

 Screenshot/YouTube

Organizatori Eurosonga odobrili su izmijenjenu verziju izraelske pjesme, nakon prve verzije koja je smatrana previše političnom.

Izrael će sad sudjelovati u natjecanju, objavila je javna televizija Kan u četvrtak, navodeći odluku organizatora, Europske radiodifuzijske unije (EBU) u Ženevi. Televizija je jedan od organizatora koji sudjeluje u Eurosongu. Izraelska sudionica Eden Golan u svibnju će u Švedskoj izvesti prepravljenu pjesmu, koja se sad zove "Hurricane".

U nedjelju navečer, pjevačica će izvesti pjesmu prvi put na izraelskoj televiziji. Pjesma ima jednaku melodiju kao i prethodna verzija "October Rain", koju su organizatori proglasili prepolitičnom. Prema medijskim napisima, pjesma se odnosi na masakr militanata Hamasa u Izraelu 7. listopada.

Kan je priopćio da se mijenjanjem teksta udovoljava i zahtjevu predsjednika Isaaca Herzoga, koji je pristupio upravnom odboru televizije. Herzog je bio za nastup Izraela na Eurosongu u vrijeme kad su zemlju željeli isključiti i bojkotirati oni koji je mrze.

Televizija je prvotno izvijestila da ne želi mijenjati tekst, no potom je promijenila odluku. Da to nije učinjeno, Izrael se ne bi mogao natjecati na Eurosongu.

Švedski glazbenici, među ostalima, pozvali su na isključivanje Izraela s Eurosonga zbog rata u Gazi, što je argument koji su organizatori odbacili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:01