POZNATI O OTVARANJU OI

Dolenčića oduševili brodovi, Sedmaku je ‘malo predugo trajalo‘, a jedna važna stvar zasmetala je Goranu Miliću

Hrvatski televizijski i scenski profesionalci komentiraju spektakl otvorenja Olimpijskih igara u Parizu

Spektakl otvorenja Olimpijskih igara u Parizu

 Xu Chang/Afp

Mnogi su u Hrvatskoj u petak navečer na HTV 2 gledali spektakl otvorenja Olimpijskih igara iz Pariza. Francuzi su, slažu se mnogi, organizirali spektakl za pamćenje, angažirajući niz zvijezda na čelu sa Céline Dion koja se na otvorenju pojavila nakon duge stanke uzrokovane bolešću, pokazujući da je i ona poput sportaša koji će na Igrama nastupiti, pravi borac.

No, kako još nitko ne može ugoditi svima, uz niz pohvala organizatorima, ima i onih koji su spektakl otvorenja i kritizirali, uglavnom zamjerajući dužinu trajanja, isuviše modernu priredbu i nedovoljno istaknut aspekt sporta. Stoga smo za mišljenje pitali nekoliko televizijskih profesionalaca, redatelja i modnog kreatora.

- Za mene je ceremonija otvorenja Olimpijskih igara bila pravi, punokrvni televizijski spektakl. Cijela priredba bila je, rekao bih, futuristička, ali i prepoznatljiva, s pravim francuskim štihom. O nekim dijelovima, poput nastupa Céline Dion, dugo će se pričati - kaže Goran Milić koji odmahuje rukom na kritike kako je na otvorenju Igara možda bilo premalo sporta.

image

O nekim dijelovima, poput nastupa Céline Dion, dugo će se pričati, kaže Goran Milić

Darko Tomaš/Cropix

- Ma dajte, sporta će u narednim danima biti do besvijesti - govori prekaljeni televizijski profesionalac koji kao mali minus cijele priredbe izdvaja "silnu političku korektnost".

- Ali, s druge strane, Francuzi su u petak navečer pokazali koliko ukusa i kulture oni imaju, gušt mi je bio gledati taj spektakl - govori Milić.

Krešo Dolenčić, koji večeras u Dubrovniku ima premijeru predstave "Ekvinocijo", zbog obaveza oko zadnjih priprema premijere nije stigao pogledati cijeli događaj, ali profesionalna znatiželja je prevladala pa je u sitnim noćnim satima pogledao isječke s otvorenja Olimpijskih igara.

image

Sjajno mi je bilo gledati prizore brodova na Seini, kaže Krešo Dolenčić

Goran Mehkek/Cropix

- Iz onog što sam vidio, uz nastup Lady Gage koju jako volim, sjajno mi je bilo gledati prizore brodova na Seini. Drago mi je da se izašlo sa stadiona, jer prijenosi sa stadiona već su pokazali najbolje, nema dalje od onog što smo već vidjeli na takvim pozornicama - smatra redatelj.

image

Francuzi su napravili sjajan posao. I to sve unatoč kiši koja je mogla sve uništiti, kaže Mario Sedmak

Ronald Goršić/Cropix

- Francuzi su napravili sjajan posao: kapa dolje. I to sve unatoč kiši koja je mogla sve uništiti, prvenstveno elektroničke uređaje. Bilo je stvarno sjajnih momenata, jedino je, čini mi se, sve mrvicu predugo trajalo - kaže televizijski urednik Mario Sedmak.

image

Francuska televizija gledateljima je priredila sjajan spoj modernog i avangardnog, smatra Ivan Tandarić

Vanesa Pandžić/Cropix

- Vive la France! - kliče modni kreator Ivan Tandarić koji smatra da je francuska televizija gledateljima priredila sjajan spoj modernog i avangardnog ne zanemarujući pritom ni prošlost i tradiciju.

- Sve to servirano nam je s mnogo ukusa, bez pretencioznosti. Sjajno! - kaže kreator.

image

Francuzi ostvarili savršenstvo u produkciji i ideji, stavivši naglasak na umjetnost prije svega, mišljenja je Uršula Tolj

Marko Todorov/Cropix

- Sudeći po isječcima koje sam imala prilike vidjeti rekla bih da su Francuzi ostvarili savršenstvo u produkciji i ideji, stavivši naglasak na umjetnost prije svega – komentirala je televizijska urednica Uršula Tolj.

image

Spektakl otvorenja Olimpijskih igara u Parizu

Cheng Min/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 13:19