ON SVE NEGIRA

Davida Copperfielda 16 žena optužilo za seksualno zlostavljanje: ‘Imala sam samo 15 godina, roditelji su sve gledali...‘

Njegovi odvjetnici tvrde da su iznesene brojne lažne optužbe

David Copperfield u Njemačkoj 2005. godine 

 A3587 Ronald Wittek/dpa/profimedia/A3587 Ronald Wittek/dpa/profimedia

Sveukupno 16 žena optužilo je poznatog američkog mađioničara Davida Copperfielda za nedolično seksualno ponašanje koje navodno traje već desetljećima. Više od polovice njih također tvrdi da su za vrijeme incidenata bile mlađe od 18 godina, otkrio je Guardian US.

Prema optužbama za koje je doznao njihov istraživački tim kroz niz intervjua sa stotinama sugovornika i policijsku dokumentaciju, Copperfield je navodno drogirao tri žene prije nego što je s njima stupio u seksualne odnose. Žrtve smatraju da u takvom stanju na njih nisu mogle pristati.

Neke od žena kažu da su imale 15 godina, iako tada možda nije znao njihovu dob, ali incidenti se protežu od kasnih 1980-ih do 2014. godine. Upoznale su sadašnjeg 67-godišnjeg mađioničara kroz njegov rad, ali kažu da su tek nakon #MeToo pokreta mogle progovoriti o svojim iskustvima.

Jedna od 16 žena, Brittney Lewis, prije šest godina ga je javno optužila da ju je drogirao i seksualno napastovao 1988., kada je imala 17 godina. Druga žena, Gillian, otkrila je Guardianu da je imala slično iskustvo nakon što je 1993. pristala izaći s njim na piće nakon jednog od njegovih nastupa. Tvrdi da je uz još jednu prijateljicu također bila drogirana, stoga obje nisu mogle pristati na seksualne odnose.

- Nikada to ne bih rekla da iskreno i u potpunosti ne vjerujem da sam tada stvarno bila drogirana - rekla je.

image

David Copperfield izvodi magične trikove u Centinela Freeman Regional medicinskom centru 2007. godine

Hector Mata/afp/profimedia/Hector Mata/afp/profimedia

U četiri slučaja, žene su tvrdile da ih je Copperfield pipkao ili tjerao da ga dodiruju na seksualni način tijekom nastupa na pozornici, dok još nisu bile ni punoljetne. Članovi obitelji tadašnje 15-godišnjakinje, sjedili su u publici i svjedočili da su ga vidjeli kako joj dodiruje poprsje.

Fallon Thornton rekla je za Guardian da joj je Copperfield stisnuo grudi nakon što ju je pozvao na pozornicu tijekom nastupa u siječnju 2014. u kasino-hotelu MGM Grand. Prijavila ga je hotelu i policiji Las Vegasa, ali smatra da njene optužbe nikad nisu bile ozbiljno shvaćene. Policija je obustavila istragu zbog “nedovoljno dokaza”.

Istraga Guardiana pronašla je zajedničke poveznice među optužbama - nekoliko je žena reklo da im je Copperfield obećao pomoći s karijerom u modelingu ili showbizu, a kasnije pokušao ostati u kontaktu s njima i njihovim roditeljima.

Carla, koja je tada imala 15 godina, tvrdi da ju je nakon susreta na jednom od njegovih nastupa u 1991. godini počeo stalno zvati kasno navečer. Slao joj je darove i ulaznice za svoje nastupe, a kad je napunila 18 godina imali su seksualne odnose na koje su oboje pristali.

Upitan o tvrdnjama, Copperfield je zanijekao bilo kakvu upletenost u navedene incidente. Njegovi odvjetnici kažu da se “nikada nije ponašao neprimjereno ni s kim, a kamoli s maloljetnicama”. Smatraju da bi istinit prikaz mađioničara pokazao njegovu “ljubaznost, sramežljivost i odnos prema ženama s poštovanjem”.

image

David Copperfield u Njemačkoj 2005. godine

A3587 Ronald Wittek/dpa/profimedia/A3587 Ronald Wittek/dpa/profimedia

Tvrde da je Copperfield potaknuo žene da istupe tijekom #MeToo pokreta i da su protiv njega iznesene brojne lažne optužbe, s obzirom da droga nije dio “njegovog svijeta”. Neke od optužbi, dodaju, ne poklapaju se s mjestima u kojima je tada nastupao i snimke nastupa ne pokazuju da dodiruje prsa bilo kojeg sudionika.

Vezano za optužbe Carle, odvjetnici nisu osporili da je poznavao tinejdžericu, već su naveli da su imali potpuno legalnu i sporazumnu vezu koja je trajala četiri godine. Mađioničar je inače prethodno bio povezan s Jeffreyjem Epsteinom, milijarderom koji je bio optužen za seksualno trgovanje maloljetnicama.

Njegovo ime spominjalo se u sudskim dokumentima koji su otkriveni za javnost u siječnju. Prema jednoj od izjava Epsteinovih žrtava, Copperfield ju je pitao “je li svjesna da su djevojke plaćene da pronalaze nove maloljetnice” za milijardera. Odvjetnici mađioničara rekli su Guardianu da se nije redovito družio s Epsteinom.

- Naš klijent nije znao za njegove užasne zločine. Kao i ostatak svijeta, saznao je za njih preko medija - zaključili su, naglašavajući da Copperfield nikada nije bio optužen za neki zločin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 01:25