JAJA NA KRALJA

Čitač s usana otkrio što je kralj Charles govorio nakon što ga je prosvjednik gađao jajima

Britanski se monarh nastavio rukovati s okupljenima dok su jaja letjela u njegovu smjeru, napravivši tek malu stanku kako bi pogledao razbijene ljuske na tlu

Kralj Charles i Camilla,

 James Glossop/Afp

Kralj Charles III. pokazao je priličnu hrabrost, ali i volju da nastavi s dužnošću nakon što je bio zasut s jajima prilikom posjete Yorku, otkrio je profesionalni čitač s usana za Mirror. Naime, kralja Charlesa i kraljicu suprugu Camillu dočekali su gradski čelnici u Yorku kad su na njih bačena četiri jaja koja su, srećom, sva promašila cilj prije no što je par odveden na sigurno.

Nakon toga moglo se čuti kako usamljeni prosvjednik viče: "Ova je zemlja izgrađena na krvi robova", dok ga je nekoliko policajaca u hrvačkom zahvatu bacilo na tlo u blizini Micklegate Bara, srednjovjekovnog ulaza i središta velikih događaja, prije no što je uhićen. Uz to, promatrači događaja iz okupljene gomile počeli su na to skandirati: "Bože čuvaj kralja" te "sram te bilo" na bacača jaja.

Kako bilo, britanski se monarh nastavio rukovati s okupljenima dok su jaja letjela u njegovu smjeru, napravivši tek malu stanku kako bi pogledao razbijene ljuske na tlu.

Čitač s usana Jeremy Freeman rekao je za Mirror što vjeruje da je kralj rekao neposredno nakon samog incidenta. Navodno se jednostavno nastavio rukovati s damom s crvenim šeširom nonšalantno joj govoreći: "Drago mi je da smo se upoznali".

image

Kralj Charles

James Glossop/Afp

Nakon toga se, navodi Freeman, kralj okrenuo prema dami u vojnoj uniformi koja je usred gomile zviždala zbog bacanja jaja i dometnuo joj: "Sve je u redu, idemo dalje". Par sekundi kasnije, monarha se moglo vijdeti kako se okreće prema jednom od policijskih zaštitara i pita: "Je li sve u redu?", a čitač s usana vjeruje da mu je policajac odgovorio: "Zbrinut je".

Inače, osumnjičenika su kasnije odvela dvojica uniformiranih policajaca s lisicama na rukama i zavezanih nogu te ga stavili u stražnji dio policijskog kombija.

Charles i Camilla bili su u posjeti Yorkshireu kako bi odradili brojne kraljevske angažmane, a u York su došli kako bi otkrili kip pokojne kraljice Elizabete II., prvi koji je postavljen nakon njezine smrti.

Na svečanoj ceremoniji kralj Charles je, između ostalog, rekao: "Pokojna kraljica je tijekom svog života uvijek bila budna za dobrobit svog naroda. Sad će njezin statua bdjeti nad onime što će postati Trgom kraljice Elizabete za stoljeća koja dolaze".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:37