DALA MU I SAVJET

Boris Johnson tvrdi da je kraljica Elizabeta II. imala rak: ‘Znao sam za to više od godinu dana prije njene smrti‘

Bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva je kraljicu posjetio dva dana prije njezine smrti, a susreta se prisjetio u svojim memoarima

Boris Johnson i kraljica Elizabeta II.

 Victoria Jones/Afp

Bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson uskoro će objaviti svoje memoare "Unleashed", a u istima je progovorio o posljednjem susretu s preminulom kraljicom Elizabetom II. Kako tvrdi Johnson, kraljici je bio dijagnosticiran rak kostiju, piše Page Six.

Boris je kraljicu vidio samo nekoliko dana prije njezine smrti, u dvorcu Balmoral. "Znao sam godinu dana ili više da je imala vrstu raka kostiju i njezini su doktori bili zabrinuti da joj se stanje može pogoršati u bilo kojem trenutku", napisao je on, kako prenosi Daily Mail.

image

Boris Johnson i kraljica Elizabeta II.

Victoria Jones/Afp

Ispričao je i kako ga je kraljičin privatni tajnik Edward Young upozorio da joj se zdravlje pogoršalo tijekom ljeta. "Izgledala je blijedo i pogrbljenije, a na rukama i zapešćima je imala tamne modrice, vjerojatno zbog injekcija i infuzija. Ali, njezin um, kako je rekao i Edward, bio je potpuno neoštećen njezinom bolešću i s vremena na vrijeme, tijekom našeg razgovora, bi mi pokazala onaj veliki bijeli osmijeh u njegovoj iznenadnoj ljepoti koja podiže raspoloženje", ispričao je.

Kraljica je preminula dva dana nakon njihovog sastanka, a Boris kaže kako je kraljica cijelo ljeto znala da će se to dogoditi, ali da je pokušala izdržati sve dok nije izvršila sve svoje dužnosti i na miru. Boris je tijekom njihovog sastanka i dao ostavku na mjestu premijera, a zamijenila ga je Liz Truss.

image

Kraljica Elizabeta II. i Boris Johnson

Dominic Lipinski/Afp

Johnson se prisjetio i posljednjeg savjeta koji mu je kraljica podijelila. "Nema smisla biti ogorčen", rekla mu je ona. "Kad bi svatko u politici i životu vidio to jasno kao što je ona vidjela, svijet bi bio puno, puno sretnije mjesto", poručio je bivši premijer.

Kraljevski autor Gyles Brandreth je ranije pisao o glasinama da je kraljica Elizabeta imala rak kostiju, u svojoj knjizi "Elizabeth: An Intimate Portrait". Napisao je kako bi ta dijagnoza objasnila "njezin umor i gubitak kilograma te probleme u kretanju koje su nam spominjali tijekom posljednje godine njezinog života". Međutim, službeni uzrok kraljičine smrti je bio naveden kao "stara dob".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:39