UNAJMILA ODVJETNIKA

Akteri najkontroverznije scene otvorenja OI na udaru, jedna od njih podnijela tužbu: ‘Prijete mi smrću i silovanjem‘

Uz Barbaru su u kontroverznoj sceni sudjelovali i bivši natjecatelji francuske verzije showa ‘Drag Race‘

Otvorenje Olimpijskih igara

 X

Proteklog su petka svečano otvorene ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu, a među izvođačima se našla francuska DJ-ica Barbara Butch. Ona je nastupala u sceni koja je nazvana "Fešta", a koja je slavila seksualnu raznolikost. Zbog toga se Barbara našla na meti negativnih komentara, a čak su joj prijetili i smrću zbog čega je Butch podnijela tužbu, prenosi BBC.

image

Otvorenje Olimpijskih igara

X

"Od ceremonije otvorenja Olimpijskih igara u Parizu umjetnica, DJ i aktivistica Barbara Butch našla se na meti radikalno nasilne kampanje koja se sastoji od internetskog uznemiravanja i klevetanja", napisala je njezina odvjetnica Audrey Msellati u priopćenju i dodala da su DJ-ici prijetili "smrću, mučenjem i silovanjem, a također je bila meta brojnih antisemitskih, homofobnih i seksističkih uvreda".

Uz Barbaru su u sceni sudjelovali i brojni bivši natjecatelji showa "Drag Race France", a ta je scena bila jedna od 12 s kojima su organizatori htjeli dočarati francuski duh. Međutim, scena je ubrzo postala kontroverzna nakon što je krivo sugerirano da je inspirirana "Posljednjom večerom" koju je naslikao Leonardo da Vinci te da samim time vrijeđa kršćanstvo i kršćane.

image

Otvorenje Olimpijskih igara

X

"Barbara Butch osuđuje ovu podlu mržnju usmjerenu prema njoj, onome što ona predstavlja i za što se zalaže", dodala je odvjetnica pa nastavila:

"Ona danas podnosi nekoliko prijava protiv ovih djela, bilo da su ih počinili francuski državljani ili stranci, i namjerava progoniti svakoga tko je pokuša ubuduće zastrašiti."

Umjetnički ravnatelj ceremonije, Thomas Jolly, rekao je da scena nije povezana s "Posljednjom večerom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 23:00