POSTBLAGDANSKA KUHINJA

Recepti finalistice Masterchefa: Lagana, a zasitna, zdrava i ukusna zimska jela

Loru Cepetić gledatelji su upoznali u Masterchefu, a sada je specijalno za Studio pripremila tri jela

Lora Cepetić

 Neja Markicevic/Cropix

Ne treba sumnjati da će Lora Cepetić, 27-godišnja Zagrepčanka, finalistica "Masterchefa", ostvariti karijeru u svijetu hrane, bilo u profesionalnoj kuhinji, bilo u kojem drugom poslu vezanom za gastronomiju, zdravu prehranu, namirnice... Bilo bi doista šteta da tako ne bude. Titula Masterchefa izmakla joj je za nijansu, odnijela ju je Maja Šabić iz Pule, no Lora nije razočarana. Zadovoljna je ulaskom u finale i svime što je dobila sudjelovanjem. Također, iz tog omiljenog kulinarskog showa na Novoj TV izišla je drukčija nego što je bila na početku.

image

Lora Cepetić i Maja Šabić

Luka Dubroja/nova Tv/Luka Dubroja/nova Tv

Strahovi i brige

- Glavni motiv tijekom natjecanja bio mi je kontinuirano pomicati svoje granice i graditi samopouzdanje u onome što volim raditi. Mislim da sam se promijenila upravo zbog toga, jer sam uspjela pobijediti svoje sumnje, strahove i brige koje su me kočile u otključavanju pune strasti prema kuhanju - kaže Lora koja je u Nizozemskoj studirala prehrambenu tehnologiju. Nakon "Masterchefa" nastavila je raditi na prikupljaju iskustava, ali i ono što radi godinama - učiti, čitati o kuhanju, upoznavati tehnike, namirnice, testirati svoje ideje.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Tip sam osobe koji voli puno istraživati, pogotovo što se tiče tema koje su mi prirasle srcu. Kuham od malena i oduvijek sam to voljela. Koliko god zvuči kao klišej, smatram da se kod većine strast za hranom ukorijeni upravo u djetinjstvu - objašnjava Lora i dodaje: - Tu se rodila moja velika strast koja traje do danas. Pokušavala sam to uvijek nadograđivati. Kad bih vidjela zanimljiv recept ili tehniku, istraživala sam što više mogućih načina izvedbe. Tu se rodila ta strast, da se širenjem znanja i teorijskog aspekta poboljša sama praksa i način na koji se kuha.

image

Lora Cepetić

Neja Markicevic

Obožava jesti

Za nju je, reći će, hrana puno više od sredstva za preživljavanje te smatra da je glavni razlog zbog kojeg toliko voli kuhati - to što obožava jesti.

- Što sam više hrane probala, to se više širio spektar ideja i kombinacija - govori. - Općenito, najdraža su mi jela upravo ona najjednostavnija, od kvalitetnih namirnica. Najdraža mi je talijanska kuhinja, rižot i tjestenine. Samo bih na tome mogla živjeti do kraja života.

A njezini recepti koje je pripremila za Studio?

- Na studiju sam imala priliku naučiti puno i o nutricionizmu, zato imam takav pristup pri slaganju zdravih recepata. Fokus mi je uglavnom bio na povrću koje možda nije uvijek glavna i istaknuta namirnica na našim tanjurima, a da su jela opet lagana i zdrava. Uvijek ukomponiram barem jednu vrstu proteina u jela pa sam upravo zato umjesto mesa u jednom koristila jaja - objasnila je Lora. - Važan mi je odnos ugljikohidrata, zdravih masnoća i vlakana što pridonose uravnoteženoj prehrani.

image

Lora Cepetić

Neja Markicevic/Cropix

Recepti

Pečeni patlidžan s bulgurom i bobom

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 patlidžana
  • 2 jušne žlice soja umaka
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • 2 jušne žlice sezamova ulja
  • 100 g bulgura
  • 100 g smrznutog boba
  • 2 mlada luka
  • sok jedne limete
  • prstohvat bijelog sezama, tostiranog
  • sol i papar po želji

Priprema:

Patlidžane razrežemo na pola po dužini i svaku polovicu zarežemo dijagonalno, da dobijemo uzorak romba, pazeći da ne probijemo koru. Začinimo solju i paprom, maslinovim uljem i pečemo u zagrijanoj pećnici na 200°C, oko 45 minuta. Kad je patlidžan pečen, premažemo ga sojinim umakom i vratimo u pećnicu desetak minuta, dok ne dobije lijepu koricu. Bulgur kuhamo u vodi u omjeru 1:1, desetak minuta, dok ne omekša. Bob blanširamo u kipućoj vodi i ogulimo ga od ljuske. Ohladimo. Bulgur i bob pomiješamo sa sezamovim uljem, nakosanim mladim lukom te sokom limete. Serviramo uz pečeni patlidžan posipan sezamovim sjemenkama.

Savjet više: Patlidžan, bez obzira što je povrće, pripremljen na ovakav način djeluje kao glavna namirnica i zamjenjuje meso. Također, jelo je dobro izbalansirano što se tiče vlakana koja promoviraju zdraviju probavu.

Salata od mladog radiča

Sastojci (za 2 osobe):

  • 200 g mladog radiča
  • 2 komada korijena peršina
  • 100 g slanutka
  • 2 jaja
  • kalamata masline, po želji
  • 2 čajne žlice senfa
  • 1 čajna žlica meda
  • 2 jušne žlice maslinova ulja, plus 2 čajne žlice
  • sol i papar po želji
  • kajenski papar po želji

Priprema:

Korijen peršina ogulimo, narežemo na prutiće. Začinimo žlicom maslinova ulja, soli i paprom te pečemo u zagrijanoj pećnici na 200°C, oko 40 minuta. Slanutak iz konzerve isperemo i dobro osušimo papirnatim ručnicima. Također začinimo maslinovim uljem i solju te prstohvatom kajenskog papra. Dodamo u pećnicu slanutak nakon 20 minuta, kako bi se ispekao u isto vrijeme s korijenom peršina. Jaja kuhamo šest minuta u kipućoj vodi i odmah ih šokiramo u hladnoj vodi kako bi žumanjak ostao tekuć, a bjelanjak kuhan. Dressing napravimo od senfa, meda, maslinova ulja i žličice salamure od maslina.

Savjet više: Lagano i svježe, a opet malo drukčije jelo, savršeno za ručak. Sadrži puno vlakana za dobru probavu, a opet dovoljnu količina proteina uz jaja.

image

Salata od mladog radiča

/Lora Cepetić

Juha od celera i kruške

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 srednje velike glavice
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 jušne žlice, oko 30 ml maslinova ulja
  • 500 g korijena celera
  • 2 kruške
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • 1 lovorov list
  • 1 čajna žlica piskavice
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • prstohvat listića badema, po želji
  • bučino ulje, po želji
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Luk i češnjak nakosamo te pirjamo u loncu na maslinovu ulju. Korijen celera i kruške ogulimo i narežemo na kockice otprilike slične veličine. Kad luk i češnjak omekšaju, dodamo celer i pirjamo oko pet minuta. Potom dodajemo kruške, lovorov list i piskavicu. Začinimo solju i paprom, zalijemo povrtnim temeljcem i kuhamo dok svi sastojci ne omekšaju, na laganoj vatri, otprilike 45 minuta, poklopljeno. Dodamo vrhnje za kuhanje te štapnim mikserom izradimo krem juhu. Listiće badema prepržimo na tavi, serviramo uz juhu s dodatkom bučina ulja po ukusu.

Savjet više: Celer je dobar izvor vitamina B te vlakana, a ima malo kalorija. Budući da je riječ o juhi, jelo je krepko i zasitno, a opet ne sjeda preteško na želudac.

image

Juha od celera

/Lora Cepetić
image

Zlatni Studio 2023

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:25