IVANA ROŠČIĆ

'U Beograd sam se preselila s djecom, nije lako, ali tu se osjećam kao doma. Kad zagusti, kolegica Jelena mi posudi Dražena'

Kazališnu, filmsku i TV glumicu na RTL-u gledamo u seriji ‘Pogrešan čovjek’ u kojoj glumi naslovnu ulogu samohrane majke 16-godišnje kćeri. Serija se snima u Beogradu pa se s djecom privremeno onamo preselila
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Lea Kalember je više realna osoba, nego tipičan lik iz sapunice. Kategorizacija na ‘klasične dobrice’ ili ‘klasične zlice’ je tipična za takve televizijske formate. Lea, na moju sreću, iskače iz te tipizacije. Mislim da je njena čar u njenoj realnosti. To je mlada žena koja se morala itekako za sebe pobrinuti, kaže Ivana Roščić. Kazališnu, filmsku i televizijsku glumicu, koja je svojedobno s Goranom Bogdanom, Danilom Šerbedžijom i Jadranom Puharićem nastupala u bendu Luni Megumi, na RTL-u gledamo u seriji “Pogrešan čovjek” u kojoj glumi naslovnu ulogu samohrane majke 16-godišnje kćeri Zoe te profesorice hrvatskoga jezika i književnosti u srednjoj školi. Leina kći teško je bolesna zbog čega njena mama kreće u potragu za ocem svog djeteta, kojeg nije niti vidjela, niti čula punih 16 godina.

- Ivanu Roščić sam kontaktirala jednu besanu noć dok smo obje dojile: ja moju Lenu, ona tek rođenu kćerkicu Megi. Znala sam da je tek rodila i mislila sam da će teško pristati otići na svjetionik s nama i bebom usred zime, ali morala sam pokušati jer sam osjećala da ona u sebi nosi ono nešto što ima i naša glavna junakinja Lea: tugu u očima - ispričala je nedavno Jelena Veljača, kreatorica “Pogrešnog čovjeka”.

Okrugli rođendan

Što je Jelena točno rekla Ivani u tom njihovu prvom razgovoru?

- Jelena me kontaktirala kad je Margita imala mjesec i pol. Sjećam se da sam joj rekla: ‘Daj mi par dana da popričam sama sa sobom i sa svojim najbližima’. Ovom projektu privukla me instinktivno priča, neka strašna tragedija koja je zauvijek obilježila dvoje nevinih ljudi - prisjeća se Ivana, koja je i sama majka troipolgodišnjeg Tome i jednogodišnje Margite. Što kaže, bi li, poput Lee, i sama bila u stanju pogaziti sve svoje principe, odnosno koliko daleko bi mogla ići zbog svoje djece?

- Ne razmišljam koje bih principe pogazila zbog svoje djece jer ih nastojim ne imati kad je u pitanju ljubav - kaže glumica koja je u četvrtak proslavila 40. rođendan.

Tamnokosu glumicu znamo iz serija “Počivali u miru”, “Stipe u gostima”, “Bumerang”..., filmova “Ta divna splitska noć”, “Trampolin”, “Obrana i zaštita”, “Zagrebačke priče”..., kao i brojnih kazališnih predstava. “Pogrešan čovjek” prva je serija s velikim brojem epizoda u kojoj radi, neke savjete o toj vrsti posla primala je i od kolegice Ksenije Pajić, a projektu su je privukli interesantna priča i sam lik Lee Kalember.

RTL

- Lea je atipična, zanimljiva. Kao dijete koje je rođeno pod staklenim zvonom, od nje se očekivalo sve osim toga da ostane trudna s 18 godina i da bude samohrana majka. Ponovni susret s Crnim uzdrma njen svijet i Lea se lomi. Ja nju vidim kao nekoga tko se naučio nositi sa svim problemima. To što ide potražiti čovjeka za kojega misli da ju je na neki način unakazio, emotivno i kako god, da bi spasila svojoj djevojčici život - zaista je na razini najvećih drama ikad napisanih, tragedija grčkih, svakakvih. Unatoč svemu, Lea je frajerica. Na koji sam se način pripremala za ovu ulogu? Tko kaže da sam se pripremala (smijeh). Imam, nažalost, jednu prijateljicu samohranu majku, pa znam koja je to borba i organizacija. Uvijek sam skidala kapu samohranim majkama, naravno i očevima - ističe Ivana.

Suprug Marko

Kako izgleda njezin prosječni radni dan na setu “Pogrešnog čovjeka”?

- Puno brzog rada, ali i puno smijeha. Imam divne partnere, Emir Ćatović (koji u seriji glumi Lazara Crnkovića Crnog, oca Leina djeteta, op. a.) poseban je u svakom pogledu, kao glumac i kao čovjek. S Igorom Kovačem (glumi liječnika Davida Mišetića kojem se Lea sviđa) naigrala sam se predstava u našoj Gavelli, kad snimamo zajedno pucamo od smijeha. Naravno, tu je i šećer na kraju: Dora Dimić Rakar koja igra moju djevojčicu Zoe. Razvile smo poseban odnos - kaže Ivana koja ne krije da joj je kao glumici poprilično zahtjevno snimati ovakvu seriju.

- Prvi put radim u ovom formatu, sad nakon dva mjeseca snimanja moram reći da sam se polako naviknula na ovaj tempo, brzinu u svemu. Najzahtjevnija mi je zapravo organizacija, usklađivanje privatnog i poslovnog. Serija se snima u Beogradu, pa sam se s djecom privremeno tamo preselila. Moj suprug Marko zbog svog posla dolazi koliko može. Nije lako, ali možemo. Mojoj kolegici Jeleni Veljači je ipak lakše jer je Dražen Čuček u Beogradu cijelo vrijeme, često mi ga posudi kad zagusti. Tu su i drugi koji mi uskaču. Anja Matković (koja u seriji glumi Leinu prijateljicu Marinu), standardno Roko Sikavica (igra Zoeina momka Vena), a tu mi je i prijatelj Goran Bogdan pa sam skoro kao u Zagrebu.

U Beogradu se osjećam kao kod kuće. Otprije poznajem taj grad, sviđa mi se njegov ritam, uvijek je živ, a i dobro se jede - priča glumica, koja je proljetos snimala i HBO-ovu seriju “Uspjeh” u kojoj glumi Janu, mladu ženu koja s obitelji mora napustiti stan. Kada se tome još doda da je radila i tijekom cijelog ovog ljeta (snimala je kratki film u Istri s Juditom Gamulin, onda “Terezu 33” Lane Barić i Danila Šerbedžije u Splitu pa s kratkom pauzom došla u Beograd na set “Pogrešnog čovjeka”), postavlja se pitanje kako se u svemu tome uspjela organizirati s obzirom na to što je majka dvoje male djece.

- Zapravo, prvo sam, kad je Margita imala dva mjeseca, krenula snimati pilot ‘Pogrešnog čovjeka’. Danas, kad gledam s odmakom na taj period, čini mi se nadrealan: odlazak na Murter s dvoje male djece, dvoje babysittera, bura na svjetioniku... Seriju ‘Uspjeh’ snimala sam malo kasnije. O samoj ulozi Jane i seriji ne smijem reći gotovo pa ništa, a već sam dosadna sama sebi kad ponavljam kako je bilo zabavno s Danisom Tanovićem i ekipom raditi na takvom projektu. Očekivanja su velika, a i velika je stvar što je HBO odlučio snimiti seriju za našu regiju. Što se moje djece tiče, imamo našu gospođu Dušku koja se brine za djecu i kućanstvo. S nama je i u Beogradu, bez nje ne bi išlo. Naravno da je s djecom sve teže, mislim što se tiče organizacije, ali sve i zbog njih ima smisla - ističe Ivana koja, za razliku od nekih svojih kolegica, nije “oduvijek” znala da će se u životu baviti glumom.

Prvo Pepeljuga

- Sve se vrtjelo oko toga, ali nisam imala jasnu želju da ću biti glumica, više sam se oko glume u to doba vrtjela kao mačka oko vruće kaše. Mislila sam da ću biti plesačica, prodavačica. Gluma se u mom životu pojavila kasnije. Koja je bila prva uloga koju sam odigrala? Neka na Akademiji... Ne sjećam se koja, ali znam da je moja prva profesionalna uloga bila uloga Pepeljuge u režiji Walta i Buljana - govori Splićanka koju nazivaju nasljednicom Ane Karić. Koliko joj znači takav kompliment?

- Bilo kakva usporedba u bilo čemu s Anom je predivna, ali nosi i težinu. S Anom sam napravila svoje prve glumačke korake, upijala sam od nje puno kako profesionalno tako i privatno. Bila je velika dama i čovjek. Najseksepilniji dio nje bio je njen britak mozak. Imala je ona nas par koje je zaista voljela… Nina Violić, Nataša Dangubić, Lucija Šerbedžija... - kaže Ivana koju pitamo koji joj je danas najveći izazov u njezinu poslu.

- Uvijek se iznova oduševim kad vidim sjajne uloge, pogledam genijalne filmove i predstave, pročitam prelijepe knjige, slušam muziku. Sve su to moji uzori i inspiracije - kaže Ivana Roščić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 13:09