PJESMA ZA EUROSONG

TKO ĆE HRVATSKU PREDSTAVLJATI NA EUROVIZIJI? Priča se da su favoriti dvije mlade pjevačice sa Huljićevim pjesmama, a najveće iznenađenje umaški rokeri

Natjecanje će se održati 16. veljače. Prema pravilima, pjesme se prije Dore ne smiju javno izvoditi pa snimke ‘ispod žita’ kruže među ‘ljudima od povjerenja’. Spominju se i favoriti Lorena Bućan i Domenica Žuvela, grupa Manntra, Jelena Bosančić, Bernarda Bruno

Ne mogu, zapravo nitko ne može reći kakva pjesma i kakav izvođač bi nas trebali predstavljati na Eurosongu, iako svi ‘točno’ znaju formulu pobjedničke pjesme. Svi koji prate Eurosong vidjeli su svu nepredvidivost i šarolikost glazbenih žanrova koji su odnosili pobjede. Jednom pobijedi ultra moderna nabrijana pjesma vrhunske svjetske produkcije (‘Euphoria’ u izvedbi Loreen), drugi put krasna balada s vrlo jednostavnim lijepim aranžmanom (‘Amar Pelos Dois’ Salvadora Sobrala), pa onda pjesma za koju se ne može točno odrediti ni kojeg je žanra i što zapravo glazbeno nudi... Moje mišljenje kao skladatelja ide prvenstveno u smjeru dobre glazbe.

‘Caka’ u skladbi

Pjesma mora biti jaka, naprosto biste se trebali naježiti kad je čujete. Ponekad aranžman, pa i produkcija ‘ubiju’ pjesmu, a težnjom da se prate trendovi koriste se copy-paste metode. Pjesma mora imati neku ‘caku’, neku originalnost.

Ali, kao što je već puno puta rečeno, ni skladba, ni tekst, ni izvođač ili aranžman, ni produkcija ili scenski nastup zasebno nemaju život. Svi ti elementi moraju se u nekom ‘kemijskom’ smislu sintetizirati i stvoriti jedinstveni ‘radioaktivni’ element zvan glazbena priča koja će izvesti fascinaciju i očarati slušatelje - kaže Željen Klašterka, HRT-ov urednik, šef naše ovogodišnje eurovizijske delegacije i predsjednik sedmeročlanog žirija koji je za Doru odabrao 16 skladbi i dvije rezervne.

Kakve su pjesme?

- Ova će Dora bez sumnje biti moderna i, kao što je vidljivo, s pretežno mladim pjevačima. To su pjesme moderne svjetske produkcije, ali ima i nekoliko skladbi, kako je to Vanna rekla tijekom našeg selekcijskog postupka, koje će htjeti slušati i naše mame i tate. A što se tiče brzih i sporih ili pjesama umjerenog tempa, one su podjednako zastupljene, a pritom je možda važnije da su žanrovski raznolike - ističe Klašterka koji je sretan što se Dora, koja se održava 16. veljače, vraća u Opatiju.

- Dora je na neki način nasljednica Opatijskog festivala koji je, osim što je iznjedrio divne evergreene, također donosio i pjesme koje su nas godinama predstavljale na eurovizijskom natjecanju. Dakle, iz Opatije je sve krenulo pa u tom smislu tradicija nalaže da se tamo sve i nastavi - kaže Klašterka.

Prema pravilima, pjesme se prije Dore ne smiju javno izvoditi pa snimke posljednjih dana “ispod žita” kruže među glazbenim stručnjacima i “ljudima od povjerenja”. Spominju se i favoriti Dore: dvije pjesme Tončija Huljića (jednu izvodi Lorena Bućan, a drugu Domenica Žuvela), skladba umaških rockera iz grupe Manntra, pjesme koju će otpjevati Jelena Bosančić, Bernarda Bruno...

Iznenađenja

- Na Doru smo se prijavili radi zabave. Nismo očekivali da će rock-metal ikad proći na Dori. To je dobar znak jer znači da se Dora ponovno rodila u nešto što ima sluha i za drugačiji dio publike. Možemo obećati da ćemo imati najglasniji nastup i da ćemo, ako prođemo u finale, na Eurosong u Izrael ići avionom F-16 - kaže Marko Matijević Sekul iz Manntre koji pjesmu svog benda, “In The Shadows”, opisuje kao žestoku, s “tonu” gitara, ljutih vokala i brzog tempa.

- Nije to nešto tipično za Doru ni za ovakva natjecanja, ali to može biti prednost jer u našoj pjesmi ima i puno autohtonih utjecaja zato što koristimo gajde, diple, pa čak i klapski inspirirano pjevanje. Što kažemo na konkurenciju? Siguran sam da Lidija Bačić izgleda bolje od mene, a što se glazbe tiče, naravno da imamo šanse. Mi smo korov u vrtu punom nježnih cvjetića... Ako nas ne počupaš na vrijeme, zavladat ćemo - najavljuje Marko Matijević Sekul iz Manntre.

Spomenuta Lidija Bačić uz Manntru je možda najveće iznenađenje Dore. Lille puca na pobjedu sa skladbom “Tek je počelo” Denisa Dumančića koja je pristojni, urbani pop, odnosno, kako je ona sama opisuje, “energetska bomba”, a u kojoj Splićanka pokazuje da zna itekako dobro pjevati.

Svu raskoš svoga glasa Lorena Bućan je pokazala još tijekom sudjelovanja u RTL-ovim “Zvijezdama”, a vokalno je rasturila u Huljićevoj skladbi “Tower of Babylon”. Ta 16-godišnjakinja iz Mravinaca već je, prema mišljenju mnogih, sigurna pobjednica Dore, a upućeni kažu da bi i na Eurosongu, prođe li Doru, mogla očekivati visok plasman. Što kaže Lorena?

- Jako se radujem nastupu na Dori. Za mene je to velik korak nakon finala u ‘Zvijezdama’ i veliko postignuće. Uistinu sam zahvalna. Jako sam sretna i zadovoljna s pjesmom, zove se ‘Tower of Babilon’. U samom nazivu stoji i tema pjesme. Pjevam o Babilonskoj kuli i tome kako su je ljudi gradili da bi bili što bliže Bogu, a on ih poslije kazni time što im je pomiješao jezike. Tema ima i puno poveznica s današnjim svijetom i njegovim problemima.

Drugačija je od svega što sam ikad pjevala, s čime sam sama sebi postavila izazov da izađem izvan svojih granica. Stvarno se nadam da će sve ispasti odlično i da će se pjesma svidjeti publici. Zanimaju me i radujem se čuti i pjesme ostalih izvođača - kaže favoritkinja Dore koja će se u Opatiji za prvo mjesto ponovno boriti s Rokom Blaževićem, 18-godišnjim Splićaninom koji je, baš kao i Lorena, bio finalist “Zvijezda”. Roko na Doru ide s pjesmom “The Dream” svoga “zvjezdanog” mentora Jacquesa Houdeka, a ne krije da bi mu svibanjski nastup na Eurosongu u Tel Avivu bio ostvarenje svih njegovih snova.

- Presretna sam što sam dobila priliku nastupati na ovogodišnjoj Dori. Autori pjesme su Vjekoslava i Tonči Huljić. Ostali smo vjerni pop žanru koji najviše volim. Moram priznati da je meni ovo osobno čak i najdraža pjesma koju sam dosad snimila i koja će se svakako naći na mom albumu na kojem trenutačno radimo. Nadam se, ali i vjerujem da će pjesma pronaći put do publike, što mi je zapravo i najvažnije - ističe Domenica Žuvela čiju su pjesmu “Indigo” zbog zaraznog refrena mnogi također proglasili favoritom.

I prokušani autori

U tu kategoriju spadaju i skladbe što će ih u Opatiji izvesti Jelena Bosančić i Bernarda Bruno. Jelena će izvesti vlastitu skladbu “Tell Me” koja ima pop, soul i funky prizvuke, dok je za Bernardu pjesmu “I Believe In True Love” napravio Duško Rapotec Ute. Slijepu djevojku nazivaju novom Adele, a lani je oduševila publiku nastupajući u njemačkom izdanju showa “The Voice”.

Na Dori će se natjecati i skladbe prokušanih autora Miroslava Rusa i Branimira Mihaljevića. Rusovu baladu “Ne postojim kad nisi tu” pjeva Jure Brkljača, dok je Branimir na stihove svog tate Marija, koji je tekst pisao na “nepostojećem” jeziku, napravio pjesmu “Amorero Brutarero’ koju pjeva Luka Nižetić.

Uz njih, na Dori se natječu još i Elis Lovrić, Gelato Sisters, Četiri tenora, Beta Sudar, Ema Gagro, Lea Mijatović, Bojan Jambrošić i Danijela Pintarić. Koga ćemo poslati u Izrael na Eurosong, doznat će se 16. veljače, a velika je novost Dore da, uz žiri, ove godine ponovno pravo glasa ima i publika.

- I žiri i publika sudjelovat će svojim glasovima u odabiru pobjedničke pjesme Dore, i to u omjeru 50:50 posto kako bismo najpravičnije izabrali pjesmu predstavnicu za eurovizijsko natjecanje. U slučaju jednakog broja glasova publika će imati onaj odlučujući.

Žiriji smješteni u našim HRT-ovim centrima sastojat će se od tri člana (dvije osobe iz javnog života te jedan glazbeni urednik ili novinar tog televizijskog centra). Svi zajedno imat ćemo težak zadatak jer moramo izabrati između 16 stvarno dobrih, žanrovski različitih skladbi - zaključio je Željen Klašterka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:41