BORNA ĆORIĆ

Teniski romantik grize i ne pušta kao pit bull, a zbog ljepote angažiran je i kao maneken

26-ogodišnji Zagrepčanin očarao je igrom na teniskom turniru u Cincinnatiju, a zbog njegova izgleda brendovi su ga angažirali za svog manekena

Borna Ćorić

 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia

Hrvatska ima novu veliku sportsku zvijezdu. Znali smo, dakako, za njega i ranije, divili se njegovim uspjesima, ali sada nas je Borna Ćorić očarao osvojivši veliki Masters turnir u američkom Cincinnatiju. U finalu je svladao Grka Stefanosa Tsitsipasa sa 7-6 (0), 6-2 i ostvario najveći uspjeh karijere. Nakon dramatičnog prvog seta hrvatski je tenisač preuzeo konce igre i mirno priveo meč kraju. Tako smo u drugom setu mogli vidjeti jedan od najljepših, ako ne i najvažnijih, poena ove sezone. Mladi tenisač pritom je zaradio gotovo milijun američkih dolara te skočio na ljestvici najvećih i najuspješnijih tenisača na svijetu.

Rođen je prije 26 godina u Zagrebu, a prve velike uspjehe počeo je postizati vrlo rano. Već 2013. nastupio je u sastavu hrvatske reprezentacije protiv Škotske. Svoj prvi ATP turnir osvojio je 2017., pobijedivši u finalu Marakeša. No, mediji su mu najviše aplaudirali 2014., kada je pobijedio četrnaestostrukog pobjednika grand slam turnira i jednog od najpoznatijih tenisača svih vremena Rafaela Nadala. Rekli su kako mu je to bio “meč života”. Bio je tada samo tri tjedna od osamnaestog rođendana.

Unatoč nizanju uspjeha na svjetskoj teniskoj sceni, Borna je ostao skroman mladić, koji se ne razmeće u medijima. Iza sebe nema privatnih skandala, a rijetko progovara o privatnom životu. Nedavno je dao intervju u kojem je dao tek mali pogled u ono što se događa kada nije pred mrežom. Otkrio je tako kako je bio zaražen koronavirusom te opisao kako je izgledala borba protiv bolesti. Trenirao je, kaže, kod kuće, nabavio traku za trčanje i utege, a pozitivan test iznenadio ga je, jer je samo dan prije dobio meč u Zadru. Kazao je kako nije imao ozbiljnijih simptoma, osim što ga je boljela glava. Isprva je vjerovao da je razlog glavobolji to što je igrao dva meča u jednom danu. Kasnije je iskreno rekao da je jedva dočekao kraj pandemije jer je mjesecima bio u “balonu”, gdje postoji samo tenis.

Otkrio je jednom i da je romantična duša. Tako bi djevojku svojih snova na idealan spoj odveo u Pariz, gdje bi uživali u dobrom restoranu.

image

Borna Ćorić

Matthew Stockman/Afp

‘Grize i ne pušta’

Najpoznatiji hrvatski teniski as svih vremena Goran Ivanišević opisao ga je jednom kao “pit bulla koji, kad uhvati, grize i ne pušta”.

”Ne postoji ništa gore u životu nego biti običan”, piše na tetovaži koju je Borna Ćorić stavio na nadlakticu desne ruke čim je postao punoljetan. To je njegov moto koji živi još od najmlađih dana i prvih udaraca reketom o lopticu. Uspješan, zgodan, visok 188 centimetara, nalikuje na manekena, stoga nije čudo što su ga pojedini luksuzni brendovi angažirali kao svog ambasadora.

Tako surađuje s njemačkom modnom kućom Philipp Plein, a ambasador je i urarske manufakture Hublot, uz rame s legendarnim sprinterom Usainom Boltom i košarkašem Kobeom Bryantom. Zanimljivo je i da ga je još 2016. Forbes uvrstio na svoju godišnju listu najutjecajnijih ljudi mlađih od 30 godina. U tenis je zaljubljen od svoje pete godine, a još otad uzor mu je Novak Đoković.

Tijekom odrastanja njegovi su sve podredili tenisu. Roditelji, posebice tata Damir, odvjetnik, rodom iz Prkosa, sela blizu Zadra, te majka Željka, pravnica, bili su mu najveća podrška. Na prvi međunarodni turnir u Rimu, kada je Borna imao samo osam godina, pratila ga je cijela obitelj u kamp-kućici. Roditelji ga i danas prate na turnire, no od 2018. godine živi sam.

- Roditelji su bili tu uz mene, od moje pete godine, što se tiče tenisa. Tata je puno više bio u tome i putovao sa mnom do moje 12. godine, jer je mama radila do prije nekoliko godina. Bez roditelja ne bih bio tu gdje jesam. Mama je zaista nevjerojatna, i sad u ovom periodu puno mi pomaže, s obzirom na to da nemam puno vremena za sebe, ponekad ni doručak si spremiti, pa mi ona dođe pomoći. Pomaže mi da izdržim taj tempo - rekao je Borna novinarki Jutarnjeg Petri Plivelić 2019. godine.

Tenis je prioritet

Nakon što je 2016. prekinuo vezu s Kraljicom Dalmacije Valentinom Miletić, mnogo se šuškalo o njegovim novim djevojkama, no nijednu priču nije htio komentirati. Priznao je ipak da mu je do ljubavi teže doći nego drugima iako je megapopularan i ima brojne obožavateljice.

- Nema sigurno tu prostora kao neki normalni mladići koji žive u Zagrebu, studiraju, ali opet, nađe se vremena ako postoji volja, a kod mene uvijek postoji volja, s obzirom na to da sam zaista društven tip, da se volim družiti. Imam svoju ekipu s kojom volim popiti piće, izaći. Kad god sam doma, uvijek odemo malo nekamo. Nekad oni meni dođu na turnir. Tako da bih sigurno volio da je to još više, ali opet sam svjestan da mi je tenis život te kako neke stvari moram žrtvovati - rekao je u jednom intervjuu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:08