UZ JUTARNJI LIST

Studio vam donosi ljetne feljtone u nastavcima: ‘Sve ljubavi i intrige najvećih hrvatskih glumaca‘

U prvom nastavku donosimo priču o Dubravku Dujšinu, Krležinom Leoneu i neprežaljenom prvom suprugu slikarice Cate Dujšin Ribar

Oja Kodar i Orson Wells
 

 Niksa Stipanicev/Cropix

Vodeći autori Jutarnjeg lista Patrica Kiš, Ivana Mikuličin, Dalibor Šimpraga, Nenad Polimac, Mirjana Dugandžija, Lada Novak Starčević, Klara Rožman i Tomislav Kukec u specijalnom feljtonu najtiražnijeg magazina u zemlji ovog ljeta u 10 nastavaka donose intrigantne ljubavne priče iz života glumica i glumaca koji su obilježili 100 godina hrvatskog kazališta i filma.

image

Cata Dujšin i Dubravko Dujšin

Muzej grada Zagreba

U prvom nastavku 15. srpnja donosimo priču o Dubravku Dujšinu (1894. - 1947.), slavnom glumcu međuratnog HNK, prvom Leoneu u Krležinim "Gospodi Glembajevima", ali i neprežaljenom prvom suprugu slikarice Cate Dujšin Ribar, kasnije udane za dr. Ivana Ribara, oca narodnog heroja Ive Lole Ribara.

image

Bela i Miroslav Krleža

Cata Dujšin Ribar i Dubravko Dujšin zaljubili su se na prvi pogled. Zajedno su ostali sve do njegove prerane smrti, 1947. godine. Priča kaže da se njegova smrt dogodila samo nekoliko trenutaka nakon što ju je dočekao s puta, pa su mu posljednje riječi bile "a tako sam te čekao". Oženili su se mladi, nakon nekoliko mjeseci poznanstva. Udovica je Cata ostala kada joj je bilo pedeset godina. Teško je Dujšina prebolijevala, mislila je da će ostati sama do kraja života. Ipak, upoznala je doktora Ivana Ribara i još jednom se udala. Unatoč braku s dr. Ribarom, pokopana je na Mirogoju uz prvog supruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:17