NOVINAR OSTAJE NOVINAR

Šprajc s nadmorske visine više od 3000 metara: ‘Pa si mislim da našu državu damo na upravljanje tim Tirolcima...‘

Novinarski precizno na Instagramu objašnjava što ga je odvelo na visoke planine...

Zoran Šprajc

 Instagram/Zoran Šprajc/

Novinar ostaje novinar i kad je na nadmorskoj visini višoj od 3000 metara. Takav je i novinar Zoran Šprajc koji godišnji odmor provodi planinareći po Dolomitima, a u statusu što ga je podijelio na društvenim mrežama novinarski precizno objašnjava što ga je odvelo na visoke planine.

- Dočarati Dolomite fotkama iz mobitela je gotovo nemoguće, fotkanje takvih ljepota s ovim primitivnim foto napravama je i inače gubljenje vremena ali eto, teško je odoljeti. Ali koliko god mi zastajao dah od divljenja tom prirodnom čudu toliko me ljutilo što mi naše brdske i planinske ljepote ne znamo niti cijeniti niti naplatiti. Jest, nisu naša Lika i Gorski kotar takve morfološke i pejzažne atrakcije ali imaju što malo tko ima - more. Za sat vremena si od vrha Velebita do morskog plićaka, u Dolomitima za sat vremena možeš doći tek od jedne planine do druge. A oni i usred ljeta od toga naprave doživljaj da zaboraviš da more uopće postoji.

U gradićima Južnog Tirola sad valjda ima više turista negoli u nekim mjestima na našoj obali. I ljut onda budem što naši gradići i naša mjesta u Lici i Gorskom kotaru ne izgledaju tako uredno i uređeno, puna života, boja, mladosti. A ondje po obroncima tih planina ima više krava nego kod nas ljudi. Pa si mislim da našu državu damo na upravljanje tim Tirolcima, Austrijancima i Talijanima, Delnice bi sad valjda imale više turista nego Crikvenica.

Zamisli, kupaš se u moru na plus 33 i onda se za pola sata u planinama odmaraš, šetaš, voziš bicikl i kao beba spavaš na plus 23. Pa gdje toga ima! I onda ne bi nikom palo napamet iz takvih Delnica u koje se slijevaju turisti, dolari i euri tražiti posao u Italiji, Austriji ili Francuskoj. Sve već imamo, samo ne znamo što ćemo s tim - smatra urednik i voditelj RTL-ovog Stanja nacije, koji je 25. godišnjicu braka sa suprugom Lidijom nedavno proslavio na vrhu planine, u oblacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:19