Hrvatska je dobila svoju prvu Celebrity MasterŠeficu. U konkurenciji od 14 poznatih natjecatelja i nakon dva mjeseca borbe, titula koju je prvi osvojio Luka Nižetić pripala je 35-godišnjoj PR i event menadžerici Lani Klingor Mihić. Još u ožujku, uoči početka emitiranja druge sezone tog licencnog kulinarskog showa, član žirija Andrej Barbieri u druženju s novinarima rekao je kako je vrlo ugodno iznenađen Laninim kuhanjem, rekavši kako je ono na “jednom drugom nivou”.
Kućne replike
- Joj, nisam znala. To mi zvuči veliko kao kuća, baš mi je to drago čuti. Ja nisam nikada svoje kuhanje nikome prije isticala, bila je to moja privatna relaksacija, moja joga. Kada sam počela kuhati, stvarno ne znam reći. No, volim fino jesti. I volim ići u fine restorane. Uvijek ću prije izabrati večeru i druženje uz hranu nego kakav koncert ili izlazak. Pa kada bih se vratila s neke jako dobre večere, pokušavala sam doma napraviti repliku tog jela, bez obzira o kojoj kuhinji je riječ. Pa sam dodavala, isprobavala, eksperimentirala i odatle je ta neka moja širina i znanje - objašnjava Lana. U obiteljskom domu u kojem Lana živi sa suprugom PR menadžerom i glasnogovornikom hokejskog kluba Medveščak Antom Mihićem i troje djece uvijek je uključen neki kulinarski show. Naravno, ako djeca ne uzurpiraju televizor crtićima.
- I ne samo što ja to gledam, to gleda i moj muž. Čak bih se usudila reći da kuha i bolje od mene, iako ja možda vladam nekim tehnikama, a njemu se to ne da. Ali kod nas se doma stvarno dobro jede - odgovara Klingor. Da će na kraju pobijediti u showu, ipak joj nije bilo na kraj pameti.
Egzotični okusi
- Iskreno, nisam o tome čak ni sanjala. Kada sam ulazila u show, uopće nisam razmišljala u tom smjeru. Naravno, u svakom natjecanju želiš stići što dalje, ali ja sam uspjehom smatrala već da stignem do polovice showa. Sve što je uslijedilo bilo je potpuno izvan mojih očekivanja. Uostalom, jedan od razloga iz kojih sam ja prihvatila ovaj show nije bio neke samopromotorske prirode, honorara ili eksponiranja na televiziji. Stvarno sam se od tog dijela svojeg života davno oprostila. MasterChef je za mene bio važan zbog Street Food Festivala koji sam pokrenula 2013. sa svojim bivšim partnerom Matijom - objašnjava. Festival se dvije godine održavao u Zagrebu, a potom su se Lana i Matija razišli zbog drugačijih vizija. Lana je htjela da on preraste u nacionalni projekt - Croatian Food Festival. Upravo je odrađen Varaždin, uskoro slijedi Zagreb, a potom Zadar, Dubrovnik i Osijek.
- Za mene je to bio glavni razlog zbog kojeg sam ušla u MasterChef - uzvraća.
Inače, eksperimentirati s hranom počela je kada joj je, kako kaže, “guza prvi put vidjela puta”. Otputovala je s nekih 20-ak u Australiju i Tajland, zaljubila se u te egzotične okuse i pokušala ih replicirati doma.
- Prvo sam, naravno, počela kuhati domaća jela, što mogu zahvaliti svojoj mami koja radi najbolju puricu s mlincima na svijetu. Dakle, prvo sam svladala neke osnove, a potom krenula dalje. I to prvenstveno zato što obožavam jesti. Ne znam reći ‘ne’ hrani. Za mene je dijeta nemoguća misija, traje ravno sat i pol - kaže. Strast prema hrani bila je okidač za strast prema kuhanju. Kako je po prirodi predan tip osobe, tako je vrlo uporno tragala za receptima i savjetima za jela koja su joj se svidjela. Tako jednom prilikom, nakon što je probala japanske rolice, nije htjela pustiti konobara na miru dok joj nije odao recept. I njezina djeca, osmogodišnja Kiara, dvoipolgodišnja Marla i jednoipolgodišnja Mika su sladokusci, makar, poput svih ostalih mališana, nisu obožavatelji blitve.
Tri sata u kuhinji
- Moje cure su izjelice, ali mislim da je sve u nastupu. Djeca kopiraju od svojih roditelja pa kad nas vide da jedemo sushi, i oni ga jedu. Marla je takav karakter da želi probati sve što joj izgleda lijepo. Ona jede sirovu ribu, a obožava tempuru od kozica s wasabi majonezom, iako je ona jako ljuta. Ne nakuhavam svaki dan, ipak i Ante i ja radimo, a pravilo je kod nas da kuha onaj koji je manje umoran i bolje volje. No, idealan vikend za mene je da se probudim doma i prvih pola sata provedem s djecom u krevetu. Ja pijem kavu, one gledaju crtiće. Nakon toga idemo na plac i dođemo doma, one se igraju, a ja se zatvaram u kuhinju u kojoj provedem dva, tri sata - govori Lana.
Pa iako je vrlo predano sve te godine svladavala raznorazne tehnike kuhanja, pobjeda joj je stigla kao potpuni šok.
- Svi se nadamo, ali od početka sam govorila da nismo zemlja u kojoj žena pobjeđuje i upravo zato se nisam opterećivala. I u trenutku kada smo u showu ostali trojica muških i ja, i dalje sam mislila da će pobijediti netko muški. Kad sam stigla do zadnjeg izazova u finalu, mislila sam da će me udariti kap koliko je bilo stresno. Svi koji su gledali vidjeli su da sam na rubu takihardije, umalo me dokusurilo slatko koje ionako ne volim ni jesti ni raditi. A na kraju ono mi je donijelo pobjedu, iako sam zbog njega umalo odustala - ispričala je. Proglašenja se sjeća kroz maglu. Umalo je pala na pod od iznenađenja, a potekle su još jednom suze.
45 dana snimanja
- To je jedan od ljepših osjećaja u životu koji sam proživjela. Istina, bilo je naporno, snimanja su trajala cijele dane i tako gotovo 45 dana. No, atmosfera je bila stvarno divna pa, premda su pravila branila međusobno pomaganje i davanje namirnica, mi smo to radili. Mene osobno kazne uopće nisu zanimale ni pet posto - uzvraća. Budući da je prvi pobjednik Celebrity MasterChefa Luka Nižetić nakon pobjede u showu otvorio svoj restoran na Komiži, logično se nametnulo pitanje planira li i Klingor kapitalizirati svoju titulu.
- Ponude se događaju svakodnevno, posebno zato što sam poslom, zbog festivala, usko vezana uz hranu. Ali ja zaista ne bih voljela iskoristiti tih pet minuta slave i napraviti bilo što. Radije ću stati na loptu i napraviti neku dobru stvar. Što, još ne znam. Prije nekoliko godina razmišljala sam o tome da otvorim neki svoj mini restoran i moj me kum Ante Vrban nagovarao da nešto otvorim. Ali to je veliki financijski izdatak i vrlo kompliciran i riskantan posao. Ima i tu naznaka za neki zajednički projekt s nekim poznatim kuharima s kojima se znam, ali treba sve dobro promisliti. No, restoran nije jedino što možete pokrenuti ako volite i znate kuhati - zaključila je na kraju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....